Így ismerd fel a mérgező párkapcsolatot – Már ez az 5 kérdés segíthet

Írta: ,

A mérgező kapcsolatokat néha éppen belülről a legnehezebb felismerni, ezért nem árt, ha időről időre felteszed magadnak az alábbi kérdéseket. Ne feledd, hogy dolgozni egy kapcsolatért korántsem ugyanaz, mint feláldozni a boldogságodat azért, mert nem akarsz egyedül maradni!

Jól érzem magamat a kapcsolatomban?

1/5 Jól érzem magamat a kapcsolatomban?

Gondolj bele, hogy általánosságban milyen érzésekkel tölt el a kapcsolatod.

Pozitív energiákat ad? Erősebbnek, magabiztosabbnak érzed magadat tőle? Sokat nevettek a pároddal? Vagy éppen konfliktusforrásként, feszültségként, állandó harcokként jelenik meg előtted a viszonyotok?

Természetesen még a boldog, egészséges kapcsolatokban is lehetnek időszakok, amikor éppen nem felhőtlen örömöt jelentetek egymás számára, de ha általánosságban inkább több rossz, mint pozitív érzet kapcsolódik a viszonyotokhoz, az több mint intő jel lehet.

Segít a kapcsolatom, hogy jól érezzem saját magamat? Kép forrása: tumblr, haleyyelah

2/5 Segít a kapcsolatom, hogy jól érezzem saját magamat?

Vitathatatlan tény, hogy a saját boldogságodért te vagy a felelős, de amikor érzelmi viszonyba kerülsz valakivel, megadod neki a lehetőséget, hogy az önbizalmadat, boldogságodat megerősítse, vagy éppen megtorpedózza az önbecsülésedet.

Ha a kapcsolatod miatt folyton megkérdőjelezed magadat, ha lemondasz dolgokról azért, hogy a párodnak megfelelj, ha valaki nem egyszerűen építő kritikát fogalmaz meg a te érdekedben, hanem folyamatosan megkérdőjelezi és kritizálja a döntésedet, az nem egy egészséges kapcsolat jele.

3/5 Másként öltözködöm, mint korábban?

Sokan talán nem is gondolnak erre, mint az egészségtelen kapcsolat indikátorára, de a szakértők szerint érdemes megfigyelni, hogy megváltozott-e az öltözködési stílusod, mióta kapcsolatban vagy.

Az ember persze időnként kipróbál új dolgokat, és az ízlésed is változhat időről időre, de ha drasztikusan másképpen kezdtél öltözködni, az annak a jele lehet, hogy megpróbálsz másnak látszani, mint aki vagy, annak érdekében, hogy boldoggá tedd a párodat.

Csakhogy rád nézve ez cseppet sem egészséges kötelesség.

Hogy érzem magam, mielőtt találkozunk? Kép forrása: tumblr, as1966

4/5 Hogy érzem magam, mielőtt találkozunk?

Persze, a kis pillangók a gyomrodban nem repdeshetnek ott örökké, de alapvetően mégis jó érzéssel kellene, hogy eltöltsön, ha a pároddal találkozol, vagy ha este hazaértek a munkából, akkor is, ha már régóta vagytok együtt.

Ha ehelyett a találkozás csak idegessé, feszültté tesz, esetleg teljesen hidegen hagy, és nem különösebben izgat az sem, hogy látjátok-e egymást aznap, az komoly jele lehet annak, hogy valami nincs egészen rendjén köztetek.

Milyen gyakran találkozom a barátaimmal a kapcsolatom előtti időszakhoz képest?

5/5 Milyen gyakran találkozom a barátaimmal a kapcsolatom előtti időszakhoz képest?

Amikor az ember szerelmes lesz, és randizgatni kezd valakivel, egy kicsit megszűnik a külvilág – ez így teljesen normális, és valószínűleg ezt a barátaid is megértik.

Mindez azonban legfeljebb néhány hétig, esetleg egy-két hónapig tart, ideális esetben a partnered ez után elkezd „beépülni” az életedbe, aminek az is része, hogy megismerkedik a barátaiddal, vagy megérti, hogy igényed van rá, hogy találkozz velük.

Ha hosszú távon is fontosabbnak érzed, hogy mindig a párod mellett legyél, feláldozva a többi, baráti vagy családi kapcsolatodat, esetleg ő az, aki ezt el is várja tőled, az szintén a mérgező kapcsolat egyik jele lehet.