Az igaz szerelem 3 fázisa – Ti melyiknél tartotok?

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,
Az igaz szerelem 3 fázisa – Ti melyiknél tartotok?

Kép forrása: pixabay.com

Az érzés, amit szerelemnek hívunk, mámorító. Ha kölcsönös a vonzalom, akkor szinte megbabonázva érezzük magunkat. A kezdeti eufórikus állapot azonban csak az első szint. Megmutatjuk az igaz, hosszabb távra szóló szerelem 3 szintjét!

1. Mámoros érzés

Nagy ajándéka az életnek a szerelem érzése. A kölcsönös szerelem megélése teljesen ki tudja színezni a világot, mintha minden új értelmet nyerne, mindent pozitívabban látsz, elönt a szeretet érzése. Dúdolsz, alig bírsz enni és aludni, folyton csak a másik jár az eszedben, minden olyan reményteljesen szép.

Élvezetessé válik a legegyszerűbb napi rutin is. Mindent behálóz valami kellemes érzés, bizonyosság, hogy élni szép. Ha beindítod a másikban ugyanezt a hormonális pezsgést, akkor egy varázslatos rózsaszín köd száll rád. A hormonális szerelemkoktél, amitől ez a túlfűtött állapot bekövetkezik, bizony nagy kincs. Szerelem és szerelem közt nagy különbség lehet, kortól és élethelyzettől függően, de minden esetben ugyanolyan kábító, vérforraló és édes.

Az igaz szerelem 3 fázisa – Ti melyiknél tartotok?Kép forrása: IgorVetushko/depositphotos.com

2. Bizalomépítés

A szerelmi mámor okozta rózsaszín köd eltakarja a szemünk elől a másik negatív tulajdonságait. A lángolás kezdeti időszaka egy befolyásolt tudatállapot. Nem alkalmas a hosszabb távú döntések meghozatalára, az oxitocin nevű hormon ugyanis csökkenti a félelemreakciót, így a figyelmeztető jelekre kevéssé figyelünk ilyenkor.

A bizalomépítés szintjén azonban már nem a kezdeti lángolás vezeti az embert, hanem egy ésszel is meghozott döntés, miszerint bizalmat szavazunk a másiknak. Bizalmat szavazunk neki és el is várjuk, hogy bízzon bennünk.

Az eleinte vonzónak tűnő tulajdonságokra kezdünk más szemmel nézni, ahogy tisztul a rózsaszín köd. Ha még így is jól passzolnak a szerelmesek, akkor gondoskodni, szeretgetni akarják a másikat, úgy is, hogy már nem a kapcsolat kezdeti izgalma vezeti őket. A bizalomépítés szakaszában sokan elbuknak. Az igaz szerelem azonban a bizalomra is épül.

Ha ez a szint nincs meg, nem lehet hosszabb távon tervezni, vagy kellemetlen és bántó szituációkba futhatunk bele. Mindkét embernek akarnia kell eljutni erre a szintre, mert csak innen vezet az út az elköteleződés felé.