Idős vs. fiatal, avagy milyen előnyei és hátrányai vannak a kornak a kapcsolatban

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sokan úgy vélik, ha a szerelem adott, akkor a kor nem számít, de azért ennél jóval árnyaltabb is tud lenni a helyzet. Példának okáért kevesen hiszik el egy fiatal nőről, hogy valóban szerelmes, ha a párja akár a nagyapja is lehetne. De milyen előnyei és hátrányai vannak a korkülönbségnek, vagy éppen a megegyező életkornak?

Ha megegyeznek az életkorok

A legideálisabb körülmény kétségtelenül az, ha megközelítőleg egyidősek vagyunk a párunkkal, legalábbis a nagykönyvben legfeljebb két-háromévnyi különbség van megírva.

Ez egyébként valóban ideális helyzet, legalábbis akkor, ha már nem a kamaszkorunkat töltjük.

Akkortájt néhány év különbség is sokat számíthat, bár egyesek úgy vélekednek, kifejezetten jó, ha egy ifjú hölgyet egy tapasztaltabb férfi vezet be a szerelem rejtelmeibe (vagy éppen fiatal, hogy ne akarjon „semmit”).

Az idő előrehaladtával is tartogat előnyöket az azonos életkor, felnőttként jellemzően ugyanakkor kerülünk döntő helyzetekbe (a munkavállalástól kezdve a házasságon át egészen a családalapításig), és ha megközelítőleg egyidősek vagyunk, akkor ezekben jó eséllyel egyet is értetek majd.

Hátrányai

Bármennyire is banálisan hangzik, és minden esetben igaz, hogy bőségesen akadnak kivételek, nagy átlagban tekintve tény, hogy a férfiak később érnek, mint a nők.

Ez messze nem csak a kamaszkori, testi funkciókra érvényes, abszolút igaz a lelki, szellemi érettségre.

Manapság gyakori gond, hogy javában a harmincas években járva sem nő be a férfiak feje lágya, pedig ennyi idősen a legtöbb nő már javában családanya szeretne lenni, de legalábbis többre vágyik az egyéjszakás kalandoknál és az egymástól különtöltött éjszakáknál.

Ez többnyire a legnagyobb konfliktus az egyidős párosokat illetően, ami csak tovább fokozódik akkor, ha a korkülönbség a nő oldalára billenti a mérleget.