A hűtlenségen kívül a következők is megcsalásnak számítanak - a párterapeuták szerint

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

Ha meghallod azt a szót, hogy hűtlenség, mi jut azonnal eszedbe? A megcsalás? Legtöbbünknek igen. A pszichológusok szerint viszont nem csak a félrelépés jelenthet hűtlenkedést egy kapcsolatban, hanem például az érzelmi eltávolodás, a titkolózás és az elzárkózás is. Megmutatjuk, mik tartoznak még a hitszegő magatartások közé.

Elzárkózás

Vannak kapcsolatok, amik a felszínt nézve egészen jól működnek. Mindenki bevállalja a közös terhekből a rá eső részt, de közben a bajtársiasság és a cinkosság már nem jellemzi az egykor szerelemben égő párt. 

Elmaradnak a nagy beszélgetések, nem nyílnak meg egymás előtt a partnerek és nincsenek nagy szeretetteljes összebújások sem. 

Nem feltétlenül vannak veszekedések, dühöngés, csak mindketten magukba zárva élik meg a kríziseiket. Akkor talán még kínzóbb és rosszabb ez a helyzet, ha csak az egyik fél zárkózik el a beszélgetésektől és a megnyílástól. Lényegében mégis mindketten szenvednek ettől az érzelmi eltávolodástól. 

Titkolózás

Ha titkok, elhallgatott kis ügyek és események is vannak, azok sajnos már kemény feszültségeket szülhetnek a pár tagjai közt. Ha az egyikük leleplezi a másik titkát, akkor a bizalom nagyon megrendül. Ez a titok kezdetben nem kell, hogy egy másik személyről szóljon, lehet akár egy elhallgatott új munkalehetőség, egy dilemma, egy új hobbi, egy nagyobb kiadás.

A titkolózás eleinte nem tűnik veszélyesnek kisebb ügyek kapcsán, ám ha a partnerek már nem akarják megosztani egymással a dolgaikat, akkor ez melegágya lehet a megcsalásnak. Ha bejön a képbe valaki, egy harmadik, aki felpezsdíti a levegőt és még érdeklődő is, akkor esély van a titkos találkozásokra, amik teljesen megmérgezhetik a felépített bizalmi légkört.

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Negatív összehasonlítás

Ha már képbe került egy harmadik, akkor ezt az új valakit szinte automatikusan összehasonlítja az ember a társával. Mivel a megcsalás előszobája az érzelmi eltávolodás, így amikor a partnerek már nem érzik az erős köteléket, könnyebben belecsúsznak egy titkos viszonyba. 

A negatív összehasonlításnál a társ alul marad egy csomó mindenben, ami tovább lazítja a köteléket.

Például az újonnan megismert férfit vagy nőt sokkal energikusabbnak, lendületesebbnek, életvidámabbnak vagy akár szexisebbnek tartja az, akit megbabonázott az újdonság lehetősége.

Attól, hogy még semmi testi kontaktus és intim közeledés nem történt, félrelépés a szó elsődleges értelmében nem volt, az összemérés ennek ellenére már magában hűtlenségnek számít a pszichológusok szerint.

A partner leminősítése

Attól fogva, hogy egy harmadik fél kerül a pár egyik tagjának a bizalmába, omladozni kezd a kapcsolat. Keserves és fájó felismerések következhetnek annak a részréről is, aki kileng a kapcsolatból érzelmileg vagy testileg, és annak a részéről is, aki ezt észreveszi, leleplezi. 

Nagy veszekedések robbanhatnak ki egy-egy jogos vádat megfogalmazó mondat miatt, amivel a hűtlenkedő fél találva érzi magát. 

Akinek leleplezik a titkát, az bizony sokszor támad, mert nem meri vagy nem akarja elismerni az igazságot. Ha van már egy harmadik, akkor a partner negatív tulajdonságai bosszantóak lehetnek és felnagyítódnak. 

Ha mélyen magadban nézel, és veled is fordult már elő ilyen, akkor pontosan tudod, hogy a társad iránt érzett őszinte szeretet elhomályosul. Ha tapasztalod, hogy a párod távolodik tőled és beszólogat olyanokért, amik eddig nem zavarták, gorombáskodik, elzárkózik, titkolózik, sejthető, hogy valaki van a dologban. A párterapeuták szerint a társ kritizálása, lenézése sajnos a kapcsolat teljes széthullásáig vezethet.

Légy résen, lásd meg a jeleket! 

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv