A megcsalás lélektana: a férfi inkább testben hűtlen, a nő inkább lélekben

Jankovics Anna
Írta: ,
A megcsalás lélektana: a férfi inkább testben hűtlen, a nő inkább lélekben

Amíg a férfi inkább testben hűtlen, addig egy nő inkább lélekben. A nőknek inkább viszonyuk van, a férfiaknak inkább kalandjuk. Mindkettő csalás, megcsalás, tehát bűn – a másik szemében biztosan. Vajon van visszaút?

Sok oka lehet annak, hogy a párkapcsolatban nem csupán két fél vesz részt. A fásultság, a szexualitás, és szerelem, az összetartozás helytelen értelmezése, aránya.

Az érdekes inkább az, hogy a „lelki” eredetű megcsalást nehezebb megbocsátani, nem csupán azért, mert az több alkalomról szól, tehát viszony. Erre árulásként tekintünk, nem csupán botlásként.

Ez fajta megcsalás inkább nőkre jellemző, hiszen ők emocionálisabban élik életüket. Az Igazából szerelem című film egyik párbeszéde írja körül helyesen a dolgot:

„Képzeld el, hogy a férjed vett egy arany nyakláncot, de másnak adta oda karácsonyra. Vajon várakoznál, hogy kiderüljön, hogy csak egy nyaklánc, vagy pedig szex és nyaklánc, vagy a legrosszabb: nyaklánc és szerelem. Maradnál, tudva, hogy az élet mindig rosszabb lesz, vagy ott hagynád az egészet. (…) – Bolond voltam. (…) – Belőlem is bolondot csináltál. Az egész életemet tetted bolonddá.”

Férfiakról általában Kép forrása: elissabraun.com

A férfi hazudik – mondják. Azt is mondják, hogy az a férfi, aki eddig rendszeresen csalta partnereit, az nem nagyon fog megváltozni.

Nézzünk kicsit másképp a dologra. Mi van akkor, ha adott férfi jellemvonásai, viselkedése ugyanazt hozta ki addigi partnereiből, mondjuk féltékenységet, dühöt vagy passzivitást, stb.

Ennek következményeként egy idő után a férfi félrelép, mert bár szereti párját, nem akarja elveszíteni, mégsem tud mit kezdeni a problémával.

Úgy vélem – egy-két kivétellel – minden férfinak teremtetett megfelelő nő, akiért „odavan”, akit tisztel és becsül annyira, hogy hűséges legyen hozzá, aki tudja kezelni őt, és átlagostól eltérő reakcióit, aki másképp reagálja le a férfi viselkedését, mint az „átlag”.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!