A házassági halálhónapok - Statisztikailag kimutatható

Nagy Niki
Írta: ,

Statisztikailag kimutatható, hogy az év bizonyos szakaszaiban megnő a válások száma. Bár az ember leginkább a karácsonyi időszakra gondolna, ha erről a témáról van szó (két hétig folyamatosan együtt, az ajándékvásárlási láztól megőrülve...), de valójában a decembernek semmi köze a dologhoz: a március és az augusztus a hunyó.

Válókedvű március és szakítós augusztus Kép forrása: unsplash.com

Általában a tavaszt a szerelemmel azonosítjuk – a fák rügyezni kezdenek, előbújunk a téli álmunkból, a napfény és a melegedő idő hatására pedig még dopamin is felszabadul a szervezetünkben, ami aztán tényleg boldoggá és kiegyensúlyozottá tesz minket.

A valóság azonban az, hogy a szerelmes hangulat mellett rengeteg házaspárnak ekkor jön meg a válókedve is – egy washingtoni kutatás szerint ugyanis statisztikailag a legtöbb válás márciusban és augusztusban történik. Ez igazán furcsa, ha arra gondolunk, hogy a márciusi tavaszi boldogság után augusztusban sem szoktunk túlságosan szomorúak lenni (Helló, nyaralás!), mégis, a számok nem hazudnak.

Mégsem az ünnepektől kell félni? Kép forrása: unsplash.com

A Washingtoni Egyetem két kutatója, Julie Brines és Brian Serafini a városban 2001 és 2015 között történt válásokat vette górcső alá, és meglepő módon nem a karácsonyi vagy az őszi melankolikus időszakot, hanem a tavasz eleji és a nyár végi hónapokat találta a leginkább veszélyesnek a házasság szempontjából.

Bár furcsának tűnhet, mégis valószínűleg logikus – sok minden szól a március és az augusztus mellett, többek között az is, hogy a párok valószínűleg nem azonnal adják be a válópert, amint a sorsdöntő veszekedés megtörténik, hanem várnak vele még egy darabig, amíg elérkezettnek érzik a megfelelő pillanatot.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!