Házasság utáni névváltoztatás: csodás tradíció, vagy felesleges papírmunka?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Házasság utáni névváltoztatás: csodás tradíció, vagy felesleges papírmunka?

Talán fel sem merült benned, hogy a házasság után ne vedd fel újdonsült férjed nevét, de az is előfordulhat, hogy eszedbe sem jut élni ezzel a lehetőséggel. Esetleg te is a köztes alternatívát választod és megtartod a leánykori nevedet, amihez hozzácsatolod a férjed vezetéknevét. De milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek a lehetőségeknek?

Érzelmi kötelék nem csupán a férjedhez fűzhet, hanem a gyermekkorodhoz, édesapádhoz is, márpedig, ha megváltoztatod a vezetéknevedet, akkor könnyen azt érezheted, utóbbit akaratlanul is háttérbe szorítottad.

Persze ténylegesen nincs így, de még jobban fokozódik benned az érzés, amikor édesapád az oltárhoz kísér, te pedig új névvel, új, mindent eldöntő aláírással távolozol onnan…

Szóval ez az első és egyik legnagyobb dilemma, ami miatt sokan voksolnak a régi vezetéknév megtartására, illetve az új együttes felvételére.

Ennek köszönhetően az érzelmi kötődés mindkét oldalról megmarad.

Ám sok a hátrány is, különösen akkor, ha egyik vezetéknév sem éppen rövid, esetleg nem csupán egy, hanem több keresztneved van.

A vegyes vezetéknevek átka Kép forrása: theknot.com

Sajnos kikerülhetetlen, hogy a hivatalos okmányokat kétszer annyi idő alatt töltsd ki, legalábbis akkor, ha nem elegendő az egyszerű és nagyon rövid aláírásod.

Ezzel persze aránylag könnyen megbarátkozhatsz, de ha minden nap, többször is le kell írnod a teljes nevedet, akkor nehezebb a helyzet.

További hátrány, hogy bár a család összetartását a vezetéknév szintén jelképezheti, a születendő gyermekeitek jó eséllyel az édesapa vezetéknevét öröklik majd. Így ismét te leszel az, aki kilóg a sorból, pont úgy, mint a házasságkötés előtt.

Arra is van mód, hogy a csemeték a vegyes vezetékneveket örököljék, de ez gyakran nem túl szerencsés.

Eleve gondjuk lesz az iskolában, mire végre minden betűt megtanulnak, de ha ezen túllendülnek, akkor felnőttként pont olyan problémákkal szembesülhetnek, mint most te – csak még jelentősebben.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba