A házasság 5 fázisa - Vajon mikor vagytok a legboldogabbak?

Szirák Viki
Írta: , Frissítve:
A házasság 5 fázisa - Vajon mikor vagytok a legboldogabbak?

Kép forrása: pexels.com

Mindegy, mennyi ideje vagytok együtt a férjeddel, a házasságotokban mindig lesznek problémák, amiket meg kell oldani. Hiszen tökéletes kapcsolatok nem léteznek, a szeretet és az intimitás fenntartásáért pedig küzdeni kell. Ezért jó, ha képes vagy megállapítani, a házasság 5 fázisából ti melyikben tartotok!

1. Friss házasok szakasza

Általában az esküvőt követően két évig tart ez az időszak, majd az a varázslatos érzés rövidesen kezd elhalványulni. Hiszen a boldogságod szintjét az izgalmas, újszerű történések megemelik, de előbb-utóbb visszaáll alapszintre, ami teljesen természetes, de több gond forrása is lehet.

Míg korábban nem foglalkoztál a párod idegesítő szokásaival, addig 2 évi házasság után ezek egyre feltűnőbbé válnak.

Ez még nem baj, de később az lehet, ezért az alábbi tippeket kellene megfogadnod ebben a fázisban:

  • Töltsetek kicsit több időt külön. Ha mindent együtt csináltok, és alig szakítotok időt a saját barátaitokra, előbb-utóbb unatkozni fogtok. Törjetek ki a monotonitásból, szervezettek meglepetés programokat, néha pedig hódoljatok a saját hobbitoknak, külön, legalább pár órára.
  • Tudatosítsd magadban, hogy bár a kapcsolatotok már nem tölt el akkora izgalommal, attól még a szerelem igenis fenntartható, ha mindketten tesztek érte.

2. Erőviszonyok fázisa

A friss házasok időszakát követően egy kicsit nehezebb szakaszban találhatjátok magatokat. A házasságotok némileg monoton lett, és rájöttök arra, hogy a korábbi elvárásaitok nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak. Hiába szeretitek egymást, kicsit eltávolodtatok, és jó lenne visszatalálni egymáshoz.

A jó hír, hogy valójában itt kezdődik igazán a megismerkedés. Hiszen bár tisztában voltatok egymás tulajdonságaival már az esküvő előtt is, ennyi év együtt töltött idő után egészen új személyiségjegyeket fedezhettek fel egymásban.

Nem lesz egyszerű, néhány hónaptól néhány évig is eltarthat ez az időszak, de ha sikerül megértően viszonyulnotok egymáshoz, hamar tovább tudtok lendülni.

  • Kommunikáljatok! Az egyik legfontosabb, hogy beszéljetek az érzéseitekről, és olyan dolgokról, amik zavarnak titeket, mert csak így tudtok változtatni a felmerülő problémákon.
  • Romantikázzatok kettesben, gyerekek nélkül. Töltsetek el időnként egy-egy hétvégét távol mindenkitől, és kerítsetek sort minél több új élményre.
  • Ha azt érzitek, hogy nagyon gyakran vitatkoztok, kérjétek ki egy harmadik fél, akár terapeuta tanácsát. Nem véletlen, hogy rengeteg házasság fordult jobbra, miután párterápiára mentek a felek, és ha tényleg nagy gondjaitok vannak, ez segíteni fog.

3. Stabilitás szakasza

Miután a problémás időszakon túljutottatok, egy igazán szuper időszakban találjátok magatokat. Ekkor jöttök rá arra, hogy nem lenne szabad megváltoztatnotok egymást, ezért fokozatosan egyre nagyobb tisztelet alakul ki köztetek.

Mindketten tudjátok, milyen szerepet töltsetek be a házasságban, és a rutinban is meglátjátok a szépséget. Vannak, akik ezt unalmasnak találják, mások viszont rendkívül biztonságosnak.

A kettő közötti egyensúlyt kell megtalálni, hogy mindketten azt kapjátok, amit szeretnétek, és nehogy olyan helyzetbe kerüljetek, amiben a kapcsolatotok nem képes tovább fejlődni.

  • Néha cseréljétek meg a kialakult szerepeket. Ha mindig te főzöl vacsorát, legközelebb csinálja meg a pasid. Ha ő bókol neked többet, most fordíts te erre némi figyelmet.
  • Az újdonság ereje csodákra képes! Kezdjetek bele együtt egy közös hobbiba, amit mindig csak együtt csináltok. Ez lehet akár sport, borkóstolás vagy a túrázás!
Vagyaim.hu

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?