Ne hagyd figyelmen kívül: árulkodó jelek, hogy hajlamos lehet a bántalmazásra

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Ne hagyd figyelmen kívül: árulkodó jelek, hogy hajlamos lehet a bántalmazásra

Kép forrása: unsplash

Sok kívülálló nem érti, hogyan élhet valaki bántalmazó kapcsolatban, miért nem lépnek azonnal a nők akkor, amikor csak a legapróbb esélyét látják annak, hogy rosszra fognak fordulni a dolgok. Nos, elsősorban azért, mert ez az egész egy hosszú folyamat, és olyan időszak előzi meg a probléma tényleges felszínre bukkanását, ami nagyban megnehezíti a kilépést. De milyen jelek árulkodnak arról, hogy a férfi hajlamos lehet a bántalmazásra?

A féltékenységet sokan bóknak veszik, holott semmi köze nincs a szeretethez – csupán a kisajátításhoz. Persze, nem állítjuk, hogy rossz ember lenne a szerelmed csak azért, mert időnként féltékeny. De, ha semmi okot nem adsz arra, hogy aggodalmaskodjon (nem ok, ha egy volt osztálytársaddal kávézol, vagy megkérdezi az exed, hogy vagy), akkor nem igazán normális dolog, hogy verbálisan agresszív lesz az ilyen eseményeket követően.Erre rátesz egy lapáttal, ha szabályokat állít fel neked – a korábbi példánál maradva: azonnal szólnod kell, ha az exed írt, vagy jó előre be kell jelentened, ha valakivel kávézni mész. Sokan a féltékenység hevében elfelejtik, hogy a szerelmük felnőtt ember, aki önálló döntésekre képes, ráadásul jogában is áll szabadon dönteni.Ha a társad nem csak féltékeny, hanem érezhetően kontrollál is, akkor az mindenképpen aggodalomra adhat okot. Sajnos azok a férfiak, akik hajlamosak erre a magatartásra, a későbbiek során könnyen válhatnak bántalmazó partnerré (nem „csak” lelkileg).

Megpróbál elszigetelni Kép forrása: unsplash

Szorosan az előző ponthoz kapcsolódik, és hasonlóan intő jel az is, ha a barátod egyre inkább arra törekszik, hogy elszigeteljen. Mindig kifogásokat keres, miért nem találkoztok a te családoddal, a te barátaiddal, és miért van egyre többször, hogy egyedül ülsz otthon, miközben ő szórakozik.

Magyarázata mindig van: lekicsinylően bánnak vele az ismerőseid, nem szeretik őt, el akarnak szakítani benneteket stb.Jellemző módon úgy alakítja a sztorit, mintha választanod kellene köztük és közte, márpedig, ha kicsit is szereted, akkor elég egyértelmű, ki mellett kell voksolnod. Ez teljesen irreális elvárás akkor is, ha az adott helyzetben jogos a megállapítása (pl. tényleg nem kedvelik őt a szüleid). Ahogy te nem várnád el, hogy megszakítsa a kapcsolatot a szeretteivel, úgy ő sem várhatja el ugyanezt.Ha mindenáron erre törekszik, akkor megpróbálja elérni, hogy értéktelennek érezd a családodat és a barátaidat, továbbá, hogy kellőképpen összevesszetek, hogy a későbbiek során ne akarj, vagy merj tőlük segítséget kérni.

Vagyaim.hu Black Friday

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)