Ha újra megtehetném, így választanék első és utolsó férjet

Jankovics Anna
Írta: ,

Túl két váláson, negyven felett, három gyerekkel van min elgondolkoznom. Arra a következtetésre jutottam, hogy házastársat másként választanék, hiszen ez a lépés még most is befolyásolja életem, ahogy gyerekeim életét is. Nos, erre jutottam…

Nagyon fontos a műveltség

Nem a diplomák, iskolák száma fontos, inkább az, hogy szeret-e olvasni, ezáltal tanulni. Emellett az is fontos, hogy tudását egójának építésére vagy a világ, közvetlen környezetének jobbítására használja-e. 

Fontos az is, hogy mennyi könyvet olvasott el és milyet. Ha szinte csak sci-fit és hasonlókat, akkor többnyire álomvilágban él, ami feltételezi, hogy a felelősség valódi vállalása távol áll tőle.

Ha csak politikai könyveket olvas, akkor nagy valószínűséggel az ideológiák rabja, ami elvonja a gyakorlatias élettől, és minden bizonnyal szereti a konfliktusokat, az összeesküvés-elméleteket.


Összeesküvés-elméletek – szükség van rájuk?


Ezen felül nagy valószínűséggel pesszimizmusba hajló a természete. A szakmai könyvek túlzott olvasása azt mutatja, hogy valószínűleg „munkaholista”, ami a feleséget előbb-utóbb társas magányra ítéli a házasságban.

Férfi legyen, ne gyerek

Egyetértek a hagyományos szerepkörökkel a házasságban. Viszont meg kell bizonyosodni arról, hogy képes és akarja-e ellátni magát.

Ez fontos szempont, hiszen egy nő házastársat szeretne, nem pedig egy felnőtt „gyereket”. Ha gyereket akar, szül magának.

Ha a férfi elvárja, hogy felnézzenek rá, mint egy „félistenre” – és mi szívesen tesszük ezt -, akkor tudjon is annyit. Tehát, ha magáról kell gondoskodnia, akkor is legyen „ember formája”, legyen viszonylagosan rendezett.

Illő tehát utána járni, hogy édesanyjával, volt barátnőjével mennyire szolgáltatta ki magát, és a munkahelyén mennyire várja el azt, hogy „kipótolják” mások a hiányosságait.

A gyerekek sajátja a folyamatos ítélkezés, így fontos odafigyelni arra, hogy segítő szándékkal, lojalitással, ám őszinteséggel mond-e kritikát másokról.

Figyeljünk arra is, hogy milyen gyakran és kik felé használja a kérem, köszönöm és bocsánat szavakat.