Nem törvényszerű, hogy a gyermek születése után rosszabb lesz a kapcsolatotok - módszerek, amikkel tudatosan javíthatsz rajta

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Szeretném hinni, hogy egy olyan tökéletes kapcsolat sincs, amelyik mindennemű konfliktust el tud kerülni azt követően, hogy megérkezik a várva várt utód. Nálunk legalábbis bármennyire nagy volt a harmónia, a gyermekáldást követően tagadhatatlanul voltak összezörrenések. Mindenkinek új volt a felállás, megváltoztak a lehetőségek, a körülmények, ráadásul nem egy olyan kisbabát kaptunk, aki csak evett-aludt és a kettő között édesdeden mosolygott a kiságyában. A kőkemény hasfájós időszak néhány évnek tűnő hónap alatt elmúlt, minden és mindenki a helyére került, a családi egység pedig erősebb, mint valaha. De milyen praktikák segítettek idáig jutni?

A vita nem tragédia

Egy újdonsült anyuka meglehetősen labilis érzelmi világgal rendelkezik, amin az égvilágon semmi csodálkoznivaló nincs. Éppen a természet egyik legszebb, de legnehezebb feladatát hajtotta végre, jó eséllyel fizikálisan és mentálisan is kimerült, sokszor tanácstalan és fogalma sincs, mihez fog kezdeni ezzel a hatalmas felelősséggel a vállán. Így aztán nem túlságosan nehéz egy újszülött édesanyjával összekapni még egy vadidegennek sem, nemhogy a közvetlen családtagoknak. Nehéz lehet elfogadni, hogy ennek (a média által) idillinek mutatott időszaknak sokszor éppen a különféle veszekedések vetnek véget. Ez különösen fájó akkor, ha egyébként egyáltalán nem volt rátok jellemző, hogy komolyabban vitatkoztatok volna. A történtek akár úgyis lecsapódhatnak bennetek, hogy mindent tönkretett az új felállás, és hogy egyáltalán nem is álltatok készen a gyermekáldásra.

Szerencsére ez csak egy átmeneti és többnyire rövid időszak, ami ugyan a lazább kapcsolatokat szétzilálhatja, de az erőseket csak még stabilabbá teszi.

Ha sikerül a hormongőzös gondolatok között kicsit tisztán látnod a helyzetet, akkor érdemes végigpörgetned magadban néhány dolgot. Először is azt, hogy erre az élethelyzetre akkor sem tudsz felkészülni, ha 100 könyvet elolvasol, és úgy érzed, minden lehetséges tanfolyamon részt vettél. Gyakran nem azt kapjuk, amit vártunk, és ez különösen igaz a szülővé válásra.

Érdemes tudatosítanotok magatokban, hogy mindenki pontosan olyan tanácstalanul és feszülten vág neki ennek az egésznek, mint ti, csupán az változik, hogy milyen területeken bizonytalanodunk el igazán. Ez utóbbi viszont teljesen attól függ, hogy hol szembesültök nehézségekkel: etetés, altatás, hozzátáplálás, dackorszak? Azt is célszerű átgondolnotok, hogy még egy házi kedvenc örökbefogadása is hatalmas változásokkal és gyakran a napirend teljes felrúgásával jár, ami bizony eredményezhet nézeteltéréseket. És hol van egy kutya, vagy egy macska az új kis élet igényeihez képest!

Érthető, ha valamilyen szinten tragédiának éled meg, hogy a boldog gyermekágy helyett már megint összevitatkoztatok valamin, de ezek a viták vezetnek majd a közös álláspont megtalálásához.

Ami létfontosságú, hogy ha lenyugodtak a kedélyek, tisztázzátok a nézeteltéréseket és ne hagyjátok, hogy tüskék maradjanak bennetek! Az ilyenkor szerzett lelki sebek nem múlnak el maguktól, csak ha foglalkoztok velük – adott esetben akkor, ha a csecsemőkoron már rég túl vagytok.