Gondoltad volna? Ezek a válások leggyakoribb okai

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Bár azt gondolnánk, hogy a válás vezető oka a megcsalás, általában ennél sokkal banálisabb tényezők vezetnek a házasság felbomlásához. Cikkünkben ezeket mutatjuk be.

Gyerek Kép forrása: unsplash

A közös gyerek érkezése minden kapcsolatban mérföldkő, teljesen új szerepben találja magát a pár mindkét tagja, megnő a felelősség. Biztosan te is csodálkozol, amikor olyan ismerőseidről tudod meg, hogy válni készülnek, akiknek csak nemrég lett gyerekük. Pedig elég gyakori, hogy a gyerek születését követő néhány éven belül zátonyra fut a kapcsolat, hiszen a kicsi születésével olyan konfliktusok kerülhetnek felszínre, amelyek korábban nem – vagy alig - okoztak problémát.

Kiéleződhet, ha a felek nem egyenrangúak a kapcsolatban, például ha a nő nem számíthat a párjára, anyaként nem kap megfelelő támogatást, segítséget a szülés utáni érzékeny időszakban. Az is súlyos vitákhoz vezethet, ha az újdonsült apa nem képes elfogadni, hogy már nem ő az elsődleges párja számára, és érthetően kevesebb figyelem fordul felé.

Akár mindennapi veszekedéshez vezethet az is, ha a felek merőben máshogy gondolkodnak a gyerekneveléssel kapcsolatban, és nem képesek közelíteni a nézőpontokat. A gyerekekkel kapcsolatba hozható második nagy váláshullám a kirepülés időszaka, ebben az esetben a szülők csak akkor döntenek a válás mellett, amikor már úgy érzik, elég nagyok a csemeték ahhoz, hogy feldolgozzák a válást.

Banális oknak tűnhet, de közvetve bizony a túlsúly is előkelő helyen szerepel a váláshoz vezető okok között – derül ki a Marriage.com friss felméréséből.

Bár azt gondolhatnánk, egy házasságban az évek múlásával egyre kevésbé számítanak a külsőségek, a több tíz kilós súlyfelesleg vezethet szexuális problémákhoz, súlyos önbizalomhiányhoz, testi és érzelmi elhidegüléshez.

A súlyát tartó – vagy legalábbis nem olyan drasztikus ütemben hízó - fél gyakran nem képes megértő lenni: eltunyulásnak, igénytelenségnek tartja az elhízást, megundorodhat a másiktól.