Gondoltad volna? Ezek a szakmák kézen fogva járnak a hűtlenséggel

Írta: ,

Ha valami, akkor a hűtlenség kérdése igazán megosztja az embereket. Ez az a téma, amiről mindenkinek van véleménye, és bizony valamilyen szinten érintett is mindenki a kérdést illetően – ha máshogy nem, akkor a zöld szemű szörny által. Pontosan ezért készülnek újabb és újabb felmérések a félrelépéssel kapcsolatosan. Ezúttal arra derült fény, milyen szakmákban a leghűtlenebbek az emberek, és melyekben a legnagyobb a válások aránya.

Egy randioldal felmérése

Az Ashley Madison egy randioldal, így nagyon könnyen tudott felmérést készíteni a hűtlenség és a szakmák összekapcsolásával. Érdekes módon nem a „tipikus” irodai munkák voltak azok, amikben a leghűtlenebb férfiak dolgoztak, holott a többség erre, és a csábító titkárnőkre, asszisztensekre gondolt volna.

Ezzel szemben sokkal inkább a fizikai munkát végző szakemberek bizonyultak hűtlenebbnek, amit az oldal kommunikációs igazgatója azzal indokolt, hogy szerinte a rendszertelen munkaidő állhat a háttérben.

Úgy vélte, hogy sokkal könnyebb ilyen munkakörülmények mellett egy kapcsolatot kialakítani és aztán fenntartani, mint abban az esetben, amikor valakinek fix munkaideje van és minden túlóra gyanút keltő.

A mesteremberek után az informatikai szakértők következtek, majd sorban követték őket a vállalkozók, a vendéglátósok, a pénzügyesek és marketingesek, végül az orvosok és a jogi pályákon dolgozók kerültek fel a listára. Az informatikai szakértők népszerűségéért felelős lehet a kiemelkedő fizetés, ami nyilván nem feltétlenül egyenesen arányos a hűtlenséggel, de a rövidtávú kapcsolatokban igenis sokat számít a pénz.

Azok, akik a munkájukat szinte kizárólag online bonyolítják le, jó eséllyel könnyebben keresnek ugyanígy partnert – emiatt is lehet, hogy a randioldalon az informatikai területeken dolgozók ilyen előkelő helyre kerültek.

A többi szakmánál jól megfigyelhető, hogy olyan munkakörök kerültek fel a listára, amik jellemző módon sok ember megismerésével járnak. A pénzügyi és marketing területen dolgozó emberek szinte minden nap új partnerekkel beszélgetnek, akárcsak a vállalkozók. A vendéglátásban dolgozók óhatatlanul sok potenciális jelöltet megismernek, nem csupán a vendégeket tekintve, gyakran a kollégáik is szinte havi rendszerességgel cserélődnek. Minél több az új ismeretség, annál nagyobb a csábítás – ezt egy másik felmérés is alátámasztotta.

Kik válnak el a legnagyobb eséllyel?

Nathan Yau azt vizsgálta, mely szakmák járnak a legnagyobb arányban válással. Arra jutott, hogy egyértelműen azokra a munkakörökre jellemző ez, ahol a dolgozók sok új emberrel megismerkednek. Listája élén szerepeltek a kaszinókban és a vendéglátásban dolgozók. Ezekben a munkakörnyezetekben tulajdonképpen minden adott egy új kapcsolat, vagy kaland kialakításához: kötetlen hangulat, pénz és alkohol. Nathan felmérése szerint az említett munkakörökben dolgozó emberek több mint fele elválik.

A sorban szorosan követik őket a légiutaskísérők, szintén kicsivel több, mint 50%-kal. Esetükben azonban már közrejátszik az is, hogy meglehetősen nehéz úgy egy komoly kapcsolatot kialakítani, hogy a dolgozók gyakran hónapokig alig találkoznak a partnerükkel. Számukra is nagy csábítást jelent a sok új, ismeretlen ember, továbbá az is, hogy rendszeresen egzotikus helyeken, szállodákban töltik a pihenőnapjaikat.

Csak nagyon ritkán derül ki egy félrelépés egy távoli országban, ezért a visszatartó erő nem olyan nagy, mint az otthoni környezetben.

Némileg kilógnak a sorból, de a telemarketingesek is majdnem elérik az 50%-os arányt, pedig ők csupán telefonon érintkeznek másokkal. Akkor mi lehet az oka, hogy mégis ilyen nagy százalékban képviseltetik magukat? Nos, esetükben sokkal inkább a stressz lehet az, ami közrejátszik. Azok, akik nap, mint nap életmentő feladatokat oldanak meg, vagy éppen mások dühkitöréseit, depressziós megnyilvánulásait hallgatják, óhatatlanul is hazaviszik a munkával járó feszültséget. Ennek – a felmérés alapján – bizony könnyen lehet válás az eredménye.

Képek forrása: ArturVerkhovetskiy/Depositphotos.comAllaSerebrina/Depositphotos.com