Így élik meg a férfiak a párkapcsolati vitákat

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

A veszekedések gyakran egy semmiség miatt robbannak ki, aztán könnyen heves érzelmekkel teli szócsatákká, vádaskodássá durvulhat a helyzet. Konfliktushelyzetben a férfiak többsége sokkal könnyebben besokall, könnyebb őket érzelmileg túlterhelni. A túlfeszített férfit pedig felesleges vitába hajszolni, mert nem lesz konstruktív. Lássuk, hogyan reagálnak legtöbbször a férfiak a párkapcsolati konfliktusokra! Neked ismerősek ezek a szituációk?

A nők gyakran úgy kezelik a stresszhelyzeteket, hogy jól kibeszélnek minden részletet. A párunktól sokszor elvárjuk, hogy ezt a kibeszélési kényszerünket jól tolerálja. Ha egy túlterhelt nap után elmesélünk minden számunkra fontosnak vélt részletet, és nem érezzük, hogy a párunk figyel ránk, begurulunk.

Így van ez akkor is, amikor szemrehányást teszünk valamiért, kifejezésre juttatjuk a csalódottságunkat például azzal kapcsolatban, hogy a párunk nem vette észre az új ruhánkat, frizuránkat.

Be lehet gurulni egy apróságtól is, egy rosszul értelmezett üzenettől, egy késéstől, egy elmaradt csóktól, egy rosszul megfogalmazott mondattól. Sérelemnek élünk meg valamit és kész a baj. Indul a sebeket ejtő, sehova sem vezető szópárbaj.

Ha van már egy régóta ki nem mondott sérelem, ha valami régóta bántja a nőt, egy rosszkor jött mondat olaj lehet a tűzre.

Az elfojtott feszültségek a legváratlanabb pillanatokban törhetnek ki az emberből.

Ugyanezt a férfi is érezheti persze, nála is elpattanhat valami egy váratlan pillanatban.

A különbség az, hogy a nők szeretnek a dolgok végére járni, kibeszélni, kikiabálni magukat, a férfiak pedig nem vevők olyan szitukra, amiket nem tudnak irányítani.