A féltékenység nyomában – Ezek állnak a bosszantó reakciók mögött

Pölz Kitti
Írta: ,

Akár a saját oldaladról, akár a párod részéről, de valahogyan biztos te is találkoztál már a féltékenységgel: ez az érzelem annyira bonyolult és összetett, hogy sajnos nem létezik egy általános érvényű igazság a megfejtésére. Egy dolog azonban biztos: mindig összetettebb tényezők állnak a háttérben, mint azt elsőre gondolnánk. Azok a féltékeny „típusok”, akik egy kapcsolatban szörnyen viselkednek, simán lehet, hogy egy másikban azonnal elengedik ezt a mintát, de az is előfordulhat, hogy minden szerelmüknek így tesznek keresztbe... Vannak felismerhető okok a háborgó féltékenység és az egyszerűbb, ritkábban előforduló féltékenység mögött is – nézzük, mik ezek!

A biztonságérzet hiánya

Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy ez az egyik leggyakoribb ok a kapcsolaton belüli féltékenykedés mögött. Ez megnyilvánulhat a magabiztosság és az önbizalom hiányában, de a másikba vetett hit és bizalom megingása is okozhatja ezt a fajta féltékenységet – jó hír, hogy lehet ellene tenni!

Ehhez jól jegyezz meg egy dolgot: attól még, hogy egy nő vagy egy férfi magabiztos fellépéssel rendelkezik az élet más területein, sőt akár irányító típus, simán elképzelhető, hogy a párkapcsolatában féltékeny, hiszen otthon adja ki magából a bizonytalanságát, mert csak ott engedi meg magának.

Akár te cselekedsz így, akár a párod, tudsz segíteni a helyzeten: már maga a szembesítés ezekkel a tényekkel sokat segíthet, de ha őszintén átbeszélitek, miért nincs oka arra, hogy bizonytalan legyen, jelentősen csökkenni fog ez a fajta stresszfaktor a kapcsolatban.

A féltékenység nyomában: ezek állhatnak a bosszantó reakciók mögöttKép forrása: unsplash.com

A mániákus gondolkodás

Vannak olyan emberek, akik azon kapják magukat, hogy minden egyes kapcsolatukban elképesztő mértékben féltékenyek. Ehhez nem kell feltétlenül egy OCD-diagnózis (obszesszív-kompulzív zavar, más néven kényszerbetegség), elég, ha az illető csak enyhe mértékben hordozza magában azokat a tulajdonságokat, amik a folyamatos féltékenykedés táptalaját jelentik.

Amíg rengeteg ember képes az ismeretlennel, a bizonytalannal együtt élni, az ilyen típusú féltékeny feleknek ez rettenetesen nehéz, egyszerűen nem tudnak mit kezdeni azzal, ha nem ismernek minden részletet, nem kontrollálhatják teljesen, hogy mi történik velük – és ez a bizalom hiányában csúcsosodik ki. Így ha ilyen típus a párod, a terápia rengeteget segíthet rajta, de már az is, ha őszintén elbeszélgettek ezekről a dolgokról és türelmesen meghallgatod, vajon tényleg így érez-e, ha a bizonytalanságról van szó.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján