Megpróbálod elkerülni a félrelépést? Egy felmérés szerint hiábavaló az erőfeszítés

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Megpróbálod elkerülni a félrelépést? Egy felmérés szerint hiábavaló az erőfeszítés

Kép forrása: unsplash.com

Azt már több kutatás is bebizonyította, hogy három dolog vezet leggyakrabban a komoly kapcsolatok végéhez: a pénz, a szenvedélybetegség és a félrelépés. Sokan úgy vélik, az összes probléma kivédhető kellő akarattal és megfelelő kompromisszumkészséggel, ami többnyire igaz is. Viszont akad egy kis bökkenő, leginkább a félrelépést illetően, a felmérések ugyanis azt támasztották alá, hogy itt messze nem elegendő a puszta „nem akarás”. Sőt, az a legrosszabb…

Ha csak önmagában nézzük ezt a stratégiát, akár kifejezetten jót is tehet a párkapcsolatodnak, hiszen a fellángolás hatására sokkal nagyobb energiát fektetsz abba, hogy otthon minden jól alakuljon. A valóságban azonban inkább arról van szó, hogy a felgyülemlett szexuális energiáidat vezeted le így, tehát a harmadik személy által generált vágy az, ami tulajdonképpen jobbá teszi a házas életedet. Legyinthetsz erre, hogy a végeredmény ugyanaz, de ha fordítva történne mindez, akkor valószínűleg te sem tudnál szó nélkül elmenni mellette.

Másodszor pedig probléma, amit korábban is említettünk: ez a módszer csak akkor működik, ha komolyan megtetszik valaki, tehát belezúgsz, és hosszú távon jelen van az életedben. Ekkor azonban fel kell tenned magadnak azt a kérdést: mindez hogy történhet meg egy – elméletileg – komoly és boldog párkapcsolatban?

A második leggyakoribb stratégiája a megkérdezetteknél az volt, hogy már előre a gyötrő bűntudatra koncentráltak, ahelyett, hogy átengedték volna magukat az élvezeteknek – akárcsak fejben.

Ez a csapat mindent megtett azért, hogy elkerülje a kísértésre okot adó szituációkat, ha pedig mégis olyan helyzetbe kerültek, amikor elcsábulhattak volna, akkor jött az agyalás: azon kezdtek gondolkozni, hogy ezzel milyen fájdalmat okoznának a másiknak, illetve milyen következményekkel jár a félrelépés, ha kitudódik.

Ennek megfelelően sokkal könnyebben tudtak egy kellemetlen, kínos dologként gondolni a megcsalásra, nem pedig olyasvalamiként, aminek képtelenek ellenállni.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!