Olvass az emberekben: FBI által is használt pszichológiai módszerek

Göcző Nóra
Írta: ,

Tudni, hogy csak blöfföl-e a kártyapartnered, tisztán látni, hogy az első randi után lesz-e még találkozás vagy kideríteni, hogy a szemedbe hazudik-e a párod, nem is olyan bonyolult, mint gondolnád. Dr. David J. Liberman amerikai író az Olvass az emberekben című bestsellerével segít lerántani a leplet azokról, akik nem egyenes úton járnak. A könyvben olyan módszereket, technikákat mutat be a szerző, melyeket az FBI és Egyesült Államok hadserege is használ. Érdekessége, hogy nem támaszkodik intuíciókra, feltételezésekre, de még a testbeszédre sem feltétlenül. Egy pszichológiai módszerről van szó, mellyel kiderítheted, hogyan gondolkodnak, mit éreznek valójában mások, miközben szavakkal próbálják meg leplezni az igazságot.

Csellel leplezd le azt, aki hazudik Kép forrása: flickr.com

Kezdjük egy játékkal! Egy útkereszteződéshez érkezel, amely két faluba vezet. Az egyik faluban mindig hazudnak, a másikban mindig igazat mondanak. Abban a faluban van dolgod, amelyikben mindenki igazat mond.

Egy férfi az egyik faluból épp az elágazás közepén áll, de semmi jel nem utal arra, hogy melyik faluból jöhetett. Egyetlen kérdést kell feltenned neki, a válaszából pedig tudni fogod, hogy merre menj tovább. Mi ez az egyetlen kérdés?

Ha nem tudod, olvasd végig a cikket és eláruljuk.

Te hogyan csinálnád? Kép forrása: huffingtonpost.co.uk

Tegyük fel, hogy valakit vagy valakiket meggyanúsítasz egy bűncselekmény elkövetésével, de nem teheted meg, hogy egyenesen a gyanúsítottaknak szegezed a kérdést: „Te tetted?”

Ennek a technikának az a feltevés az alapja, hogy egy bűnös személy bármit megtenne, hogy ártatlannak tüntesse fel magát.

Ezért, ha egy az egyben megkérdezed a gyanúsítottad, hogy ő maga hogyan követné el az adott dolgot, amellyel egyébként titokban vádolod, komoly bepillantást nyersz a gondolatvilágába.

A pszichológiai feltevés a következő: amikor az adott cselekmény elkövetésére létezik egy mindenki által jól látható és ésszerű megoldás, ám az adott személy mégis egy szokatlan, bonyolultnak tűnő válasszal áll elő, akkor nyugodtan felírhatod a gyanúsítottak listájának élére.