Tippek, hogy szakítás után ne legyen rémálom a Facebook

Írta: ,

Nem számít, miért és hogyan történt – egy szakítás mindig kemény. Sőt, be kell látnod: a közösségi média csöppet sem könnyíti meg, hogy összeforrjon a szíved. Nem kell törölni a profilodat ahhoz, hogy további megrázkódtatás nélkül megúszd az esetet! Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel a lezárási folyamat az internetes szférában is kulturáltan mehet végbe.

Csendben változtass kapcsolati státuszt!

1/5 Csendben változtass kapcsolati státuszt!

Amennyiben a Facebookon is jelezted, hogy kapcsolatban vagy, kénytelen leszel módosítani a családi állapotodat. Kerüld a tagadást, és ne félj ettől a sorsdöntőnek tűnő kattintástól!

Ez ugyanis a múlton már nem változtat, viszont segít benne, hogy a jelenedet és a jövődet tisztábban láthasd.

Nem muszáj közszemlére tenned a módosítást, hiszen a közösségi oldal lehetőséget ad arra, hogy a párkapcsolati státuszodat most csak te lásd.

Ebben az esetben természetesen az átírás ténye sem jelenik meg senkinek.

Ha azonban annyira tartasz az „egyedülálló” szócskától, hogy még a „bonyolult kapcsolatban” is vonzóbbnak tűnik számodra, gondold végig, milyen kérdéseket vethet ez fel a magánéleteddel kapcsolatban…

Tiltod, törlöd vagy elrejted?

2/5 Tiltod, törlöd vagy elrejted?

Nagyon jó kérdés, hogy szakítás után mit csinálj az exeddel Facebook-ügyileg. Először is arra kell magadban válaszolnod: szeretnéd-e nap mint nap látni a dolgait, vagy ez felkavar érzelmileg?

Mivel nem reprezentatív statisztikánk szerint az emberek 99,9%-a az utóbbi kategóriába tartozik, semmiképpen sem kell szégyenkezned.

Amennyiben becsapva, megalázva vagy más pofonszerűen negatív hatás révén kerültél ki a kapcsolatból, nem kérdés, hogy minimum a volt párod törlésére van szükség. Ha pedig azon kapod magad, hogy „odatévedsz” a profiljára, inkább tiltsd le.

Kizárólag érzelmileg kevésbé mély, vagy barátsággá szelídült viszonynál tudjuk elképzelni, hogy törlésnél kevésbé drasztikus módszer történjen.

A posztjainak elrejtése félreértésre adhat okot annyiban, hogy azt fogja hinni: továbbra is látod minden lépését.

És a családtagjaival, barátaival mi lesz?

3/5 És a családtagjaival, barátaival mi lesz?

Miután döntöttél, milyen sorsra jusson az exed a digitális berkeidben, újabb dilemmával állsz szemben.

Minél több időt töltöttetek együtt, annál nagyobb az esélye annak, hogy begyűjtöttél egy csomó közös ismerőst – beleértve az ő családtagjait és a barátait is.

Nincs más hátra, mint végiggondolni, hogy ezek az emberek önmagukban mit jelentenek a számodra.

Előfordulhat például, hogy baráti viszonyt alakítottál ki az anyukájával, a húgával vagy valamelyik haverjával.

Ha nem történt olyan perpatvar, amiben ők is állásfoglalásra kényszeredtek, vagy történt, de már megbékéltél a helyzettel, miért is törölnéd az említetteket?

De tudjuk, hogy van az a helyzet – és van az a szakítás –, amikor mindenkinek mennie kell. Dönts bölcsen!

Takaríts a képek között!

4/5 Takaríts a képek között!

Valószínűleg van fent egy rakás közös képetek.

Még olyanok is, amelyen a maga fizikai valójában egyikőtök sem szerepel, csak például egy tájfotó valamelyik kirándulásról, amelyen betageltétek egymást.

Alapszabály, hogy bánj úgy a közösségi médiában összegyűlt albummal, mint ahogy a papíron lévő, bekeretezett változatokkal teszed az otthonodban.

Talán korai még erről beszélni, ám amikor majd új életet kezdesz, és megint beleveted magad a párkeresésbe, nem érdemes félreértésekre okot adnod ilyesmivel.

Miután törölted az érintett képeket, illetve eltávolítottad a megjelölésedet azokból, amelyeket a volt párod rakott fel, nyugodtan ragaszkodhatsz hozzájuk kevésbé publikus formában, például egy pendrive-on vagy akár a merevlemezeden.

Ne posztolj a szakításról!

5/5 Ne posztolj a szakításról!

Minden szakítás mocskos a maga nemében, hiszen az ellenpólusát képviseli mindannak, amit együtt megéltetek.

Semmi szükség nincs tehát arra, hogy extra sárdobálást vigyél bele – enélkül is éppen elég rossz mindkettőtöknek.

Amennyiben olyan kiírásokat, esetleg idézeteket teszel közzé, melyek végtelen lehangoltságról, vagy pedig a megszabadulás álöröméről szólnak, a kapcsolatotok legszebb pillanatait alázod meg vele… és persze saját magadat.

Ne kezdeményezz olyan kommunikációt, ami a magánéleted nyilvános kitárgyalásához vezethet!

Ezzel ugyanis sót szórsz a sebeidbe. Mássz ki a gödörből ahelyett, hogy fetrengnél benne! 

A sérelmeidet pedig négyszemközt közöld az exeddel – ennyit mindketten megérdemeltek.