Ezt tegyétek, ha folyton az anyagiakon veszekedtek - és ez nem a lottózás

Boros Mariann
Írta: ,

Egy kapcsolat elején általában nem kerülnek előtérbe az anyagi dolgok, ám, ha már összeköltözésről van szó, a pénzügyek komolyan vitákat is szíthatnak. Cikkünkben ezt a problémakört járjuk körbe, és tippeket adunk, hogyan előzzétek meg a piszkos anyagiakon való civakodást.

Mint mindenben, a pénzzel való bánás terén is hozunk a szüleinktől, családunktól egy mintát, amihez aztán vagy ragaszkodunk foggal-körömmel, vagy megpróbáljuk felülírni őket, és inkább új szokásokat, szemléletmódot kialakítani.

Mindenesetre nagyon nem mindegy, hogy egy párkapcsolatban a két fél habitusa az anyagiak terén mennyiben hasonlít, a nagy eltérések nagy vitákhoz vezethetnek, szélsőséges esetben akár a kapcsolat végéhez is.

Például egy végletekig költekező fél és egy minden fillért megspórolni vágyó társ esetében elengedhetetlenek a kompromisszumok, ha nem akarnak állandóan a pénz miatt veszekedni.

Lényegében mindegy, hogy közös vagy külön bankszámlát vezettek, ha a pénzügyeket illetően egyenrangúság van.

Ahol közös kiadások vannak (együttélés, házasság, esetében ez elkerülhetetlen), ott a döntéseknek is közösnek kell lenniük, és ebben nem kellene annak számítania, hogy anyagilag ki mennyit tesz hozzá a közöshöz.

Konfliktusforrás lehet, ha a többet kereső fél arra hivatkozva hoz meg egyedül egy döntést egy nagyobb kiadásról, hogy a rávalót ő kereste meg rá – ebben az esetben aligha érezheti egyenrangúnak magát a másik fél.