Ezért válik toxikussá egy kapcsolat, amibe mindig csak az egyik fél fektet energiát

Szirák Viki
Írta: ,

Egy mérgező párkapcsolat boldogtalanná tesz, lerombolja az önbizalmadat, és mindennek a tetejében életre szóló traumát is okozhat. A dolog legijesztőbb része pedig az, hogy akár úgy is toxikussá válhat a kapcsolatod, hogy észre sem veszed. Méghozzá azáltal, hogy túl sokat adsz a partnerednek, és te alig kapsz ebből vissza valamit!

Még egy tökéletes kapcsolatban sem lehet látni, hogy a felek egyenlő mértékben adnak és kapnak-e egymástól. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen mindenki egy kicsit másképp működik, és eltérő módon tesz hozzá a párkapcsolathoz. A gondok inkább ott kezdődnek, ha ez a mérleg nagyon erősen felborul, és míg te mindent megtennél a párod boldogságáért, addig ő ezt már rég nem viszonozza. Általában az önzetlen, érzelmes, gondoskodó emberek kerülnek ebbe a helyzetbe, akik számára természetes dolog, hogy segítenek a párjuknak, és az ő igényeit előtérbe helyezik. Ha az alábbi négy jelben magadra ismersz, biztosan te is közéjük tartozol.

Eric Ward/unsplash.com

  1. Felelősnek érzed magad a partneredért, és úgy gondolod, kötelességed segíteni neki, mindegy, hogy miről van szó. Fel sem merül benned, hogy nemet mondj ilyen helyzetben.
  2. Úgy véled, egyszerűen nem tudná megoldani a problémáit nélküled. Ha nem lennél mellette, biztosan elveszetté válna, és ezt te nem hagyhatod, ezért inkább átvállalod a terheit.
  3. Sosem a saját igényeidet veszed előtérbe, hanem az övét, és ha valamiben kompromisszumot kéne kötni, inkább mindig engedsz neki.
  4. Attól félsz, ha nemet mondanál neki, előbb-utóbb szakítana veled.