Ezért ne nyomozz a barátod után – Csak rosszul járhatsz vele!

Írta: ,

Valószínűleg egy kis egészséges féltékenység minden kapcsolatban ott lapul, még akkor is, ha a felek ezt egyáltalán nem mutatják ki a másiknak. Van azonban, amikor a dolog elfajul, és már mindenben csak a "jeleket" látod – ilyenkor egyik dolog követi a másikat, és már csak azt veszed észre, hogy remegve várod a pillanatot, amikor a barátod kimegy a fürdőszobába, és végre megnézheted a bejövő üzeneteit... Nagyon nehéz "kigyógyulni" a nyomozgatásból, mégis, csak magadnak teszel jót vele, ha hatalmas önuralom árán is, de elengeded a gyanakvást!

Nem találsz semmit – Megnyugodhatsz?!

1/5 Nem találsz semmit – Megnyugodhatsz?!

Ha teljesen elhatalmasodott rajtad a féltékenység, akkor valószínűleg először nyomozgatni kezdesz, ugyanis nem akarod egyből a másiknak szegezni a kérdést.

Arra gondolsz, ha alaptalan a félelmed, feleslegesen generálnál feszültséget, míg ha van miért aggódnod, kézzel fogható bizonyíték híján csupán a te szavad van az ő szavával szemben.

Szóval inkább belekukkantasz a telefonjába, böngészel kicsit a közösségi oldalon, esetleg a postaládájában.

Ha nem találsz semmit, akkor kicsit megnyugszol, ám sajnos a féltékenység tényleg úgy fal fel, mint egy szörny: szépen lassan elülteti a füledben, hogy az üzeneteket ki lehet törölni, és a hívásinfót is fél perc frissíteni…

A következő fokozat Kép forrása: hatchcollection.com

2/5 A következő fokozat

A féltékenység következő szintje, amikor már egyszerűen nem bírsz leállni. Bár keresgéltél, nem találtál semmit, mégis azon aggódsz, hogy titkol valamit a párod, és egyre jobban bosszant, hogy nem tudsz rájönni, mit.

Igaz, valójában azt szeretnéd, ha semmi sem lenne a háttérben, mégis legbelül arra vársz, hogy megtaláld azt a bizonyos üzenetet, fotót, éttermi számlát... Ezzel igazolnád önmagadat, de időközben a másik félbe és a kapcsolatokba vetett hited elszáll.

Ördögi dilemma ez, aminek igen nehéz véget vetni. Nyilván nem szeretnéd, ha becsapnának és kihasználnának, de ha túlzásokba esel, akkor idővel tényleg bekövetkezik az, amitől félsz. (Akár azért, mert jók voltak a megérzéseid, akár azért, mert minden energiádat ebbe fektetted, nem pedig a kommunikációba.)

3/5 Ha találsz valamit...

A másik lehetőség, hogy a gyanúd beigazolódik, és kiderül, valójában tényleg titkolt előled valamit a barátod. Ilyenkor szintén kicsit patthelyzetbe kerülsz, hiszen lebuktatod magadat, ha előhozakodsz azzal, hogy találtál valamit. Ráadásul még balul is elsülhet a dolog, ha nem volt időd alaposan átböngészni az üzeneteket. Talán egy baráti csevejt értettél félre? Ha így van, még te leszel az, aki bocsánatkérésre kényszerül és egy jó ideig legyezgetheti a másik egóját.

Azonban akkor sem jársz jól, ha megkérdőjelezhetetlen tényekkel szembesülsz. Sajnos az olvasottak örökre bevésődnek majd a fejedbe, és előfordulhat, hogy a féltékenységi roham közepén nem kapsz kézzel fogható magyarázatot – így a lezárás, továbblépés is sokkal nehezebb lesz.

És ha lebuksz?

4/5 És ha lebuksz?

Akár jók a megérzéseid, akár nem, a lebukásra neked is nagy esélyed van. Manapság már az összes valamire való website automatikusan üzenetet küld az új belépésről, de ha ezt meg is úszod, bármikor betoppanhat a barátod, és nyomban érteni fogja, mit csinálsz.

Ez főleg akkor nagyon kínos, ha nincs semmi takargatnivalója, illetve, ha még arra sem volt időd, hogy egyáltalán bármibe belenézz. Amennyiben okot ad a féltékenységre, ezek után garantáltan gondoskodik arról, hogy véletlenül se találj semmit. Ha pedig nincs miért aggódnod, akkor ismét visszajutunk oda, hogy te leszel az, akinek bocsánatot kell kérnie a bizalmatlansága miatt.

Akkor mit tegyél? Kép forrása: hannescaspar.com

5/5 Akkor mit tegyél?

A legegyértelműbb válasz az, hogy sose nyomozz, bármennyire is nehéz ezt megállni. Ha valamit el akarsz hinni, el fogod, akkor is, ha minden érv az ellenkezőjére mutat.

Csupán két megoldás létezik erre a problémára. Először is hinned kell önmagadban, el kell fogadnod, hogy szeret, sőt kifejezetten jól járt veled a barátod, és emiatt esze ágában sincs eldobnia a közös életeteket.

Másodszor pedig kérdezned kell, ha valami zavar, és elmondanod, amikor valami bánt.

Nincs más út, mint a kommunikáció, de ez nem is eshet nehezetekre, ha egy komoly, felnőtt kapcsolatban éltek.