Ezen a ponton érnek válaszúthoz a kapcsolatok! Te tudod, melyik fázisban vagytok?

Írta: ,

A legtöbb negatív kimenetelű kapcsolatra ráhúzható egy olyan sablon, ami tökéletesen felvázolja a viszonyok menetrendjét a találkozástól kezdve, egészen a szakításig. Sokat segíthet a végleges búcsú megelőzésében és a kapcsolatod jobbá tételében, ha tudod, ti most éppen hol tartotok!

1/6 Találkozás – az első szint

A találkozás gyakran összemosódik a második szinttel, az ismerkedéssel, hiszen nem minden kapcsolat indul egyformán.

Vannak, akik a munkahelyükön futnak össze a nagy szerelemmel, akivel ráadásul első látásra kölcsönös vonzalmat éreznek.

Ebben az esetben az ismerkedés és a találkozás szinte egy és ugyanaz, hiszen egy helyen és időben történik a bemutatkozás és a tényleges kapcsolatteremtés, ami ráadásul a hétköznapok részévé válik.

Mások barátok által találkoznak egy szimpatikus partnerrel, akivel azonban csak néhány találka, közös buli után lépnek a következő szintre, az ismerkedésre.

Előfordulhat az is, hogy egy régen megismert barát tűnik fel ismét az életedben, és új érzelmeket mozgat meg benned – ekkor szintén új szintre helyezitek a másik megismerését.

Ismerkedés – a második szint Kép forrása: junebugweddings.com

2/6 Ismerkedés – a második szint

Az a korábbiakból is kiderült, hogy az ismerkedés sem mindig indul ugyanúgy.

Vannak, akik teljesen a nulláról kezdenek, de az is előfordulhat, hogy a felek szinte mindent tudnak a másik múltjáról, ám csupán az utóbbi időben tapasztalták azt, hogy átalakultak az érzelmeik.

Ez nyilván másfajta ismerkedést takar, mintha szinte idegenként álltok egymás elé, mégis ide sorolhatunk mindent, ami a randizással, találkozásokkal összeköthető.

Ebben a fázisban kerültök közel egymáshoz, és éreztek ellenállhatatlan vágyat ahhoz, hogy valamikor a közeljövőben továbblépjetek.

Lehet, hogy nem kifejezetten a járásra gondoltok, hanem csupán arra, hogy lefeküdjetek egymással, hiszen ilyenkor már a vágy is erőteljesen dolgozik.

Ez, és a kölcsönös szimpátia az, ami megteremti a megfelelő alapot a következő szinthez.

Elmélyülés – a harmadik szint Kép forrása: hochzeitsguide.com

3/6 Elmélyülés – a harmadik szint

A harmadik szint sokak szerint a legcsodálatosabb része a kapcsolatoknak, és annyira intenzív, hogy soha máskor nem lehet újra átélni.

Gőzerővel dolgoznak a hormonok, amitől egyfajta rózsaszín napszemüvegen keresztül nézitek a másikat és az életeteket.

Mindent, de főleg a társatokat tökéletesnek látjátok, úgy gondoljátok, végre megtaláltátok azt, akit mindig is kerestetek. A szex fergeteges és igencsak gyakori, megvan az összhang, tartalmasak a programok, sokat nevettek és állandóan a másikra gondoltok.

Mindketten azt gondoljátok, hogy ez sosem fog megváltozni, nem lehetséges, hogy ez a lángolás, ez a tűz, ami köztetek van, alábbhagyjon, vagy elmúljon.

Pedig, idővel óhatatlanul lehiggadtok – ma már azt is tudjuk, hogy ez kémiailag kb. 3 év után következik be. Legkésőbb ekkor jön a következő szint, a párkapcsolati ellustulás.

4/6 Ellustulás

Az ellustulás szó nem kifejezetten pozitív csengésű, de mégsem jelent rosszat minden kapcsolatot érintően.

Akik „jól” válnak lustává, azok megnyugszanak a párkapcsolatukban, elfogadják, hogy idővel alábbhagy a vágy, és az intenzivitás átcsap egyfajta mély szeretetbe, ami persze még mindig nem jelenti azt, hogy megszűnik a vonzalom.

Azok a párok, akik valóban összepasszolnak, elfogadják sőt, élvezik ezt a helyzetet.

Vannak azonban olyanok is, akik egyrészt vissza akarják kapni a megismételhetetlen korábbi időszakot, másrészt pedig leveszik rózsaszín szemüvegüket, és egyáltalán nem tetszik nekik az, amit látnak.

A vonzalom és a szerelem ugyanis nem feltétlenül jár kéz a kézben. Általában ezen a szinten bukik, vagy áll minden: ha működik, a következő szakaszok kimaradnak, ha nem, akkor viszont az eltűrés szintje általában véget vet a kapcsolatnak.

Eltűrés Kép forrása: api.shopstyle.com

5/6 Eltűrés

Az eltűrés egy izgalmas és érdekes szint, ugyanis időről időre felbukkanhat azokban a kapcsolatokban is, amik egyébként működőképesek, csupán ideiglenesen hullámvölgybe kerültek.

Azt kell tudni róla, hogy ebben a szakaszban külön-külön szemléljük magunkat és a párunkat, nem pedig egységként.

Ebből adódik, hogy sűrűn nem értünk egyet, többször vitatkozunk, esetleg a veszekedés fogalmával is megismerkedünk. Észrevesszük a másik külső-belső hibát, rájövünk, hogy nem egy tökéletes félisten.

Éppen ellenkezőleg: ekkor könnyebben koncentrálunk a hiányosságaira, de vigasztalhat minket, hogy ő is pont ilyesmiken agyal.

A kérdés az, hogy ebben a szakaszban sikerül-e visszatalálnunk egymáshoz, illetve képesek vagyunk-e megbeszélni a felbukkanó problémákat. Ha nem, akkor a kapcsolatok utolsó szakasza, az elengedés vár ránk.

Elengedés Kép forrása: thisisglamorous.com

6/6 Elengedés

Az elengedés értelemszerűen akkor jelentkezik, ha nem vagyunk képesek megoldani párkapcsolati problémáinkat.

Teljesen egyénfüggő, ki, mikor érkezik el erre a szintre, hiszen néhány év után pont úgy jöhet egy véget nem érő lejtő, mint több együtt töltött évtizedet követően.

A felismerése azért nehéz, mert általában senki sem szereti bevallani magának, hogy csődbe ment a kapcsolata, azt pedig főleg nehéz még elgondolni is, két összefonódott életet hogyan lehet aránylag sérülésmentesen szétválasztani.

Ilyenkor úgy tűnik, a lehetetlent kell megoldani, de ha valóban mindegyik szinten végigmentetek, akkor már tulajdonképpen elhidegültetek egymástól.

Ez azt jelenti, hogy szerelmes érzelmeket már egyáltalán nem tápláltok egymás iránt, ha volt is szexuális érintkezésetek, az az utóbbi időben sablonos és muszáj-szerű volt.

Ez nyújtja a sovány vigaszt: könnyebb ilyenkor elengedni a másikat, mint bármelyik másik szinten.