Ezeket te is megteheted a boldogabb kapcsolatért

Írta: ,

Akadnak olyan mindennapi, heti rutinok, amik nem kerülnek semmibe, sokszor még túl sok időbe sem, mindazonáltal rögtön jobb kedvre derítenek, sőt, a párkapcsolatodat is évekkel meghosszabbítják. Mit tehetsz a még boldogabb kapcsolatért?

A probléma komolyságát nézd

1/6 A probléma komolyságát nézd

Sok kapcsolat nem a megszokástól megy tönkre, hanem azért, mert idővel elfogy az a türelem, amit korábban a szerelemnek köszönhettünk.

Nem arról van szó, hogy már nem szeretjük a másikat, hanem hogy természetesnek vesszük a jelenlétét, és nem vagyunk hajlandóak elvonatkoztatni az esetleges hibáitól.

Ebből aztán indulnak a mindennapos veszekedések és a nézeteltérések, amik sajnos nem csupán hosszútávon veszélyesek, az átlagos hétköznapokat is megmérgezik.


Nagy a baj? 5 jele annak, hogy reménytelen a házasságod


Vita előtt mindig mérlegelj, és nézd a probléma komolyságát! Tényleg megéri rajta összekapni, tönkretenni a csodásnak induló napot, vagy jobban jársz, ha inkább higgadt maradsz?

Utóbbi szinte mindig szerencsésebb választás, már csak azért is, mert veszekedni sosem jó, szükség esetén érdekeket, érveket kell egyeztetni.

Mindig a jelenre koncentrálj

2/6 Mindig a jelenre koncentrálj

Nem egy kapcsolatot kezdenek újra a felek valamilyen okból kifolyólag, de az sem ritka, hogy a korábbi csalódás kiheveréséhez éveknek kellett eltelniük.

Teljesen mindegy, melyik jellemző a te életedre, a múltad nem hathat ki a jelenedre.

Ha látszólag semmi gond nincs, de mégis gyakran eszedbe jut a korábbi kedvesed, vagy a múltban történtek, akkor az azt jelenti, hogy még nem zártad le az eseményeket.

Fontos, hogy pontot tegyél az átéltekre, különben azok tudat alatt, de hatni fognak a jelenedre.

Akár hiszed, akár nem, ez tényleg így van, s ha a gondolat vitává fajul, akkor az mindenképpen a jelenlegi kapcsolatodon fog csattani.

Ha valaha megbocsátottál, akkor azt komolyan kell gondolnod, és nem szabad ismét felemlegetned, mint egy jótéteményt.

Hagyd meg magatoknak a teret

3/6 Hagyd meg magatoknak a teret

Sajnos sokan hajlamosak a birtoklásra, ami nem csupán azok szerint helytelen, akik nyitott kapcsolatban élnek.

A másik irányítása, terrorizálása, bezárása sokkal finomabb és rejtettebb szinteken is megnyilvánulhat. Gyakori, hogy az egyik fél túlságosan féltékeny (tehát nincs elég önbizalma), majd mindezt a partnerre vetíti ki oly módon, hogy megpróbál neki határokat szabni.

Példának okáért nekiállsz duzzogni, amiért a kedvesed elmenne egy meccsre, így ő, hogy elkerülje a vitát, otthon marad. Nyilván rossz kedve lesz, és egy szófogadó gyereknek fogja érezni magát, így a közös programnak is lőttek.

Ha ehelyett mindkettőtök azt csinálhatná a délután folyamán, amit szeretne, az együtt töltött idő kitolódna, de sokkal tartalmasabb és örömtelibb lenne.

Gyakorold a szeretet nyelvét

4/6 Gyakorold a szeretet nyelvét

Minden egyes párkapcsolatban lényeges, hogy elsöprő túlsúlyba kerüljön a szeretet, a boldogság, és szinte elenyésző hányadot öleljen fel a szomorúság, a düh.

Ha az egyensúly megbomlik, akkor sajnos borítékolható, hogy előbb-utóbb tönkremegy a kapcsolat, de szerencsére ez ellen minden nap lehet tenni.

Annyira egyszerű a recept, hogy sokan pont ezért figyelmen kívül hagyják.

Mégis, az érintések, ölelések, gyengéd puszik, romantikus csókok hiánya arra enged következtetni, hogy valami nem stimmel köztetek. Nem magától értetődő és természetes, hogy boldog kapcsolatban élünk, mindezért tenni is kell, főleg, ha sok-sok év áll mögöttetek.

Nem csupán fizikálisan kell kifejezned vonzalmadat és odaadásodat, hanem szóban és minőségi időben egyaránt bizonyítanod kell azért, hogy ugyanezt vissza is kaphasd.

Feltétlen, elvárások nélküli szeretetet adj

5/6 Feltétlen, elvárások nélküli szeretetet adj

Sokan menedzselik a saját kapcsolatukat és tény, hogy néha szükség is van a női praktikákra, de ez a szám egészen elenyésző, leginkább a viszony indulására tehető.

Amikor már évek óta együtt vagytok, a feltétlen szeretet sokkal fontosabb, mint hogy mindig neked legyen igazad, vagy a te akaratod szerint történjenek az események. Ha a szerelem valódi, akkor már nem úgy kell rá tekintened, mint két fél viszonyára, hanem mint egy teljes, komplett egészre.

Amennyiben sikerül erre a rendszerre ráállnod, úgy az elvárások nélküli szeretet magától értetődő lesz, de mindezt vissza is fogod kapni.

Ez messze nem azt jelenti, hogy nem fog semerre haladni a kapcsolatotok, éppen ellenkezőleg: a tökéletes, megkérdőjelezhetetlen alapra mindenki tud, és mer is építeni.  

Ne csak a másikat szeresd

6/6 Ne csak a másikat szeresd

… hanem magadat is, és ezt vedd nagyon komolyan. Azzal, hogy tisztában vagy az erősségeiddel, szereteted magadat, az életedet, számtalan nehézséget kiküszöbölsz.

Egyrészt nem lesznek féltékenységi rohamaid, nem fogsz aggodalmaskodni, hiszen tudod, hogy a kedvesed nem adna oda téged semmiért és senkiért.

Másrészt, ha nem kell folyton bátorítani, bizonyítani neked, akkor önmagad lehetsz, és ez megnyitja az utat a minden korábbinál tartalmasabb kapcsolat irányába.

A sok negatív energiát pozitív ténykedésre, gondolatokra fordíthatod, kiteljesítheted a személyiségedet, márpedig erre csak egy tökéletes partner tud inspirálni.

Ha nem folyton a rosszat várod, akkor megtanulsz adni, és a sok jót vissza fogod kapni – de mindez csak akkor működhet, ha nem csupán a partneredben, hanem magadban és a kapcsolatodban is hiszel.