Ezeket a kérdéseket kell feltenned magatoknak a házasság előtt

Írta: ,

Manapság könnyű elválni – talán ezért is vágnak bele olyan sokan felelőtlenül és meggondolatlanul az esküvőszervezésbe. Emiatt az utóbbi időben persze kicsit el is értéktelenedett a házasság intézménye, de azért nem teljesen: még mindig vannak, akik nagyon komolyan veszik. Ha ti is közéjük tartoztok, ezeket a dolgokat mindenképpen gondoljátok át az igen előtt!

Valami idegesít a másikban? Kép forrása: pulptastic.com

1/8 Valami idegesít a másikban?

Ha van valami, ami már most idegesít a barátodban, akkor érdemes feltenned a kérdést, hogy ennek ellenére el tudnád-e viselni az adott szokást vagy tulajdonságot hosszú távon. Sanszos ugyanis, hogy nem fogja őket elhagyni a jövőben, sőt!

Bár mindenki folyamatosan idomul a világhoz, a környezetéhez, párjához, azért az alaptermészetükön csak nagyon kevesen tudnak változtatni. Ez tehát azt jelenti, hogy ha valami fontos dologban nem egyezik az elképzelésetek, esetleg néhány témán folyamatosan fennakadtok, de sosem zárul megoldással a vitátok, akkor még van mit átbeszélnetek.

Ezek a problémák nem oldódnak meg maguktól, sokkal inkább felerősödnek – és ha az idővel előrelépő türelmetlenséggel párosulnak, akkor szinte borítékolható a kapcsolat megromlása.

2/8 Mit gondoltok a pénzügyekről?

Mivel az egyik leggyakoribb válóok a pénz, mindenképpen beszélnetek kell róla az igen előtt. Szerencsére manapság a házasságok többségét úgy kötik a felek, hogy az esküvőt megelőzően együtt élnek néhány évig, így aztán máris fény derül arra, hogyan működik a pénzügyi egység.

A kialakult rutin működőképessége nagyon fontos, de nem elegendő, hiszen később változik, változhat a helyzet. Új felállást jelent például, ha kisbabátok lesz, de az is, ha váratlanul egyikőtök munkahelyváltásra kényszerül. Szóval nem csak az számít, hogy aktuálisan meg tudtok-e osztozni a számlákon és a nagybevásárlásokon, hanem az is, hogyan tervezitek a spórolást, mire akartok majd nagyobb összegeket költeni, melyek azok az igények, amikről nem vagytok hajlandóak lemondani.

Barátokként is együtt? Kép forrása: vb.bagdady.com

3/8 Barátokként is együtt?

Ha életed szerelme nem a legjobb barátod is egyben, akkor nem érdemes hozzámenned feleségül. Részben azért, mert érezned kell, hogy mindenben megért, támaszkodhatsz rá, és neki bármit elmondhatsz, teljesen mindegy, miről van szó.

A másik oldal már nem ennyire romantikus: sajnos idővel óhatatlanul alább hagy köztetek a szenvedély. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szeretitek egymást! A szerelmetek csupán átalakul mély kötődéssé, a másik iránti tiszteletté és részben egy rettentően erős „barátsággá” – ami persze annál jóval több lesz, köszönhetően a szexuális életeteknek.

Szóval, ha úgy érzed, bármit el kell titkolnod, esetleg azonnal a csajokhoz rohansz ahelyett, hogy megbeszélnétek a gondjaitokat, még egy kicsit agyalj a jövőtökön.

Milyen a szexuális életetek? Kép forrása: rocknrollbride.com

4/8 Milyen a szexuális életetek?

Ahogy korábban is említettük, alapjában véve a szex az, ami új szintre emeli a kapcsolatotokat, és megkülönböztet titeket a barátoktól. Bár idővel az ágybéli teljesítmények és igények is átalakulnak, ettől még fontos a szerepük.

Ha már most is gondokkal (pl. eltérő igények, orgazmus hiány) küzdötök, akkor esélyes, hogy később teljesen elhidegültök, és másnál keresitek majd a boldogságot. Ezt kiküszöbölendő őszintén kell beszélnetek és tennetek azért, hogy ez megváltozzon – nem csak most, ez az egész házas életetekre igaz. Természetesen hullámvölgyek itt is jönnek és mennek majd, a kérdés az, hogy képesek vagytok-e tenni a javulásért, illetve várni a másikra, vagy nem…

Megegyezik a jövőképetek? Kép forrása: babynameslog.com

5/8 Megegyezik a jövőképetek?

Rettentően fontos bekezdéshez érkeztünk, ugyanis a jövőkép alapjaiban határozza meg a kapcsolatokat. Ha megegyezik – legalább nagy vonalakban – akkor általában nem lesz gondotok vele, csupán néhány kompromisszumot kell majd kötnötök. Azonban ha alapjaiban tér el, akkor nem várhatjátok, hogy később minden megoldódik! Sokan remélik, hogy majd a házasság után a másik meggondolja magát, és mégis akar majd gyereket/vagy mégsem akar majd, belemegy a költözésbe/inkább nem akar költözni stb.

Ez a legtöbb esetben sajnos vakvágány, és ugyancsak váláshoz vezet. Mi akkor a megoldás? Tabuk nélkül kell beszélnetek a családalapításról, a karrierretekről, arról, hol akartok élni, sőt azt is érdemes kiveséznetek, miként képzelitek el időskori éveiteket.

Ugyanazt gondoljátok a főbb szerepeitekről? Kép forrása: worldlifestyle.com

6/8 Ugyanazt gondoljátok a főbb szerepeitekről?

Manapság megoszlik az emberek véleménye a szokásos szerepéről. Vannak, akik még mindig a régi alapelvek szerint élnek, mások nemhogy megújították őket, hanem teljesen át is alakították azokat.

Napjainkban ugyanis – legalábbis tőlünk nyugatra – többször megesik, hogy az apuka marad otthon a babával, ellátja a ház körüli teendőket, anyuka pedig visszamegy dolgozni. Akármelyik felállás is lesz ideális számotokra, az a lényeg, hogy az nektek megfeleljen, és ti azonosulni tudjatok vele.

Nem számít, mit gondol a környezetetek, hogy túlságosan modernnek, vagy éppen teljesen régimódinak tartanak titeket, csak magatoknak kell megfelelnetek. Azonban nem érdemes várnotok a házasságig, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzátok.

Elég teret hagytok a másiknak? Kép forrása: weddingpartyapp.com

7/8 Elég teret hagytok a másiknak?

Ez a hosszú távú kapcsolatokat illetően éppúgy fontos, mint a házasság esetében, hiszen a lényeg ugyanaz: ha nem idegesítitek halálra a másikat, akkor valószínűleg sokkal tovább maradtok együtt. Mit jelent ez pontosan?

Nem csináltok belőle problémát, ha a másik időnként a barátaival szeretne kimozdulni, szakmát tanulna, állást váltana, vagy éppen új hobbiba kezdene bele. Egyszóval hagyjátok, hogy a személyiségetek kibontakozzon és fejlődjön, nem gátoljátok a másikat a tervei megvalósításában. Sőt – és itt jön a csavar – folyamatosan segítitek egymást.

Egyszerűnek és természetesnek tűnhet ez, de sajnos sokkal jellemzőbb, hogy az egyik fél nem akar változtatni és zokon veszi, ha a másik ezt megteszi. Emiatt állandósul a feszültség, hiszen mindketten úgy érzitek, a kapcsolatotok gátat jelent köztetek.

Tényleg számíthattok egymásra? Kép forrása: lindseykliewer.com

8/8 Tényleg számíthattok egymásra?

Még a házassági esküben is az áll, hogy egészségben és betegségben, jóban és rosszban is kitartotok egymás mellett, és ezt a fogadalmat nem árt alaposan átrágnotok.

Persze, csak akkor ismerszik meg igazán a másik, ha valóban gond van, de ha őszinte vagy magaddal, akkor nyomban segítheted a döntésedet. Te akkor is kitartanál a barátod mellett, ha ő komolyan megsérülne, lebetegedne, és állandó gondozásra szorulna? Legalább ennyire fontos: ő is hasonlóképpen cselekedne?

Remélhetőleg a nagy betűs életben nem kell majd ilyenek miatt aggódnotok, de azért lesznek kivédhetetlen nehézségeitek, főleg, ha családot alapítotok és valóban együtt öregedtek meg, ahogy azt elterveztétek.