Ezek a sérelmek mély sebet okozhatnak a kapcsolatotokon! Ezekre figyelj, ha szeretnéd megőrizni a szerelmeteket

Írta: ,

Minden kapcsolatban akadnak hullámvölgyek, és bizony a kisebb sérelmek is napi szinten jönnek-mennek. Ez a változás teljesen természetes, ám akadnak olyan sebek, amik fölött nem tudunk szemet hunyni – főleg nem hosszútávon. Lássuk, melyek a leggyakoribb párkapcsolati sérelmek!

1/4 A rokonság sértegetése

Mindenki jól ismeri az anyósvicceket, amiknek nyilvánvalóan van is alapjuk. Tény az is, hogy nem minden anya tudja egykönnyen átengedni valaki másnak a fiát, így neked szintén meggyűlhet a bajod a szerelmed szüleivel. Persze fordítva ugyancsak akadhatnak problémák, nem mindenkinek könnyű beolvadnia egy családba, és nem minden család hagyja, hogy az új tagok egyszerűen beilleszkedjenek.

Ez természetesen nagy hiba az idősebb generációtól, azonban iszonyúan bántó és nehéz helyzetbe kerül az, aki a két oldal között áll. Nem várhatod el a szerelmedtől, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a rokonságát, de persze ő sem várhatja el tőled, hogy minden fölött szemet hunyj.

Egyáltalán nem könnyű, ha ilyen esetekben konfliktusotok adódik, de sosem szabad hagynod, hogy sértegetésig fajuljon a helyzet! Már csak azért sem, mert ezzel megoldhatatlan dilemma elé áll a kapcsolatotok.

2/4 A másik megváltoztatására tett erőfeszítések

Mindenki változik és idomul valamennyit a párkapcsolatában, ez teljesen természetes sőt, el is várható. Erről szólnak a kompromisszumok, amik messze nem a szerelem hanyatlását, sokkal inkább annak kibontakoztatását teszik lehetővé.

Azonban vannak, akik összekeverik a kompromisszumkötést azzal, hogy megváltoztassák a másikat.

Sajnos ez egy olyan játszma, ami legfeljebb addig működik, amíg a rózsaszín köd tart, utána még a látszólag legjobban működő párkapcsolatot is alapjaiban zilálja szét.

Ha téged próbál megváltoztatni a barátod, az számodra egyértelműen intő jel arra, hogy nem is annyira szerelmes, mint ahogy azt te szeretnéd. Ha pedig te vagy az, aki állandóan próbálja kicsit a saját, elképzelt céljai felé irányítgatni a barátját, ugyancsak érdemes elgondolkoznod. Két, különálló entitás vagytok, akik szabadon választották egymást – ettől megfosztjátok a másikat, ha megpróbáljátok megváltoztatni a személyiségét, az életét.

3/4 Kölcsönadás vagy éppen tartozás

Ha együtt éltek, akkor közös a bevételetek, de közös a kiadásotok is. Éppen ebből adódóan nagyon bántó tud lenni, ha a másik bevonása nélkül döntötök az anyagiakat illetően. Persze, a legtöbb páros együtt vesz fel hitelt, ezért ezt nem igazán könnyű elhallgatni, vagy csupán kivitelezni a másik beleegyezése nélkül.

Azonban ennél jóval egyszerűbb kölcsönadni egy kedves ismerősnek, mikor az megszorul. Ezt nem mindenki nézi jó szemmel a párkapcsolatban, ami teljesen érthető, főleg akkor, ha az adott személyt nem ismered közelebbről. A kölcsön a közös kasszából történik, akkor is, ha elvileg saját számláról veszitek le.

Nyilván nem akarunk sem téged, sem a szerelmedet lebeszélni arról, hogy megsegítsétek a szeretteiteket, de az anyagiakat mindig nagyon alaposan át kell beszélnetek – különösen az ilyen jellegűeket.

4/4 A másik hibáztatása

Szintén nagyon gyakori hiba a párkapcsolatokat illetően, hogy állandóan a másik felet hibáztatjuk. Sokan egyszerűen képtelenek elfogadni a szerelmük álláspontját, véleményét, ezért a beszélgetések során rendszerint oda lyukadni ki, hogy a másik a hibás. Ez nyilván nem vezet sem a probléma megoldásához, sem a gördülékeny kommunikációhoz. Éppen ellenkezőleg!

Az állandóan hibáztatott fél szépen megunja, hogy bármilyen gonddal előrukkoljon, és minden sérelmet eltemet magában. Apropó, sérelmek! Szintén mély sebeket tud ejteni, ha egy korábbi hibát, problémát, amit anno sikerült lezárni, állandóan felemlegettek a viták során.

Ez egyrészt azt mutatja, hogy még sem sikerült elfelejteni a múltat, másrészt az a fél, aki folyton megkapja a leteremtést, azt fogja érezni, hogy már semmit sem tehet jóvá, állandó bűntudatban kell élnie, és egyszerűen nincs lehetősége továbblépni.

Elhiheted, ez sem vezet harmonikus kapcsolathoz…