Ezek a leggyakoribb válóokok, és így tehetsz ellenük

Írta: ,

„A házasságkötések száma Magyarországon kb. 45 ezer házasságkötés. Ma alig több mint feleannyi házasság köttetik, mint az 1980-as években. Ezzel szemben a válások száma dinamikusan emelkedik, az utóbbi 3 évben például évi 5%-kal” – áll Pálfi Zsombor és Sebők Barbara egy évvel ezelőtt készített Prezi.com-os prezentációjában. A tanulmányból, amely a KSH adatait használja, az is kiderül, hogy akár férfiakról, akár nőkről van szó, a válás okaként többnyire mindkét nem ugyanazokat a tényezőket jelöli meg.

Elhidegülés

1/5 Elhidegülés

A ’90-es éves óta a legtöbb válás okaként itthon az elhidegülést, az érzelmi problémákat jelölik meg a nők, de ez az indok a vezető okok között van a férfiak által kezdeményezett válások esetében is.

Néhány külföldi statisztika már kimutatta, hogy vannak válások, ahol kifejezetten a közösségi oldalak, például a Facebook az, amit a házastársak okolnak a válásért, úgy érzik ugyanis, hogy partnerük több időt tölt a számítógép előtt, mint velük.

Persze, ahogyan nem a fegyver öl, hanem az, aki a fegyvert tartja, a Facebook sem tesz tönkre házasságokat, inkább az emberek, akik több időt fordítanak erre, mint a kapcsolatukra, okozzák az elhidegülést.

A romantika megtartása tehát létfontosságú lehet a boldog házasság megőrzésében.

Hűtlenség

2/5 Hűtlenség

A második helyen a hűtlenség szerepel, a megcsalás, vagy egy új kapcsolat kialakulása szintén gyakori válóok.

Az ilyesmit persze nehéz „megelőzni”, már csak azért is, mert nagyon sok esetben a megcsalás nem maga a probléma, hanem már valamilyen korábbi problémának a következménye.

Talán az egyetlen, amit ez ellen tenni lehet, ha őszintén beszéltek a problémáitokról, igényeitekről, legyenek azok lelkiek vagy fizikaiak.

Persze, van az úgy, hogy a házastársak egyik fele egyszerűen minden előzmény nélkül félremegy, vagy csak besétál az életébe valaki, akivel halálos szerelembe esik.

De az is gyakori, hogy a házastársak a meglévő problémáikat a szőnyeg alá söprik, amíg csak lehet, aztán csak akkor pattan ki a baj, amikor feltűnik egy harmadik fél, akit már nem lehet rejtegetni.

Anyagi gondok

3/5 Anyagi gondok

Az anyagi gondok a nőknél harmadik helyen szerepelnek a válóokok között, és a férfiak listáján is az élmezőnybe kerültek.

Kevés szomorúbb dolog van annál, mint amikor az anyagiak szakítanak szét egy szerelmet, főleg, hogy sok esetben erre a problémára a válás nem is mindig megoldás, néha csak olaj a tűzre.

Ugyanakkor több statisztika is kimutatta már, hogy a pénz miatti vita az egyik leggyakoribb feszültségforrás a párok között, így nem meglepő, hogy az anyagiak miatti veszekedések idővel olyan mértéket öltenek, ami már nem teszi lehetővé az együttélést.

Alkoholizmus

4/5 Alkoholizmus

Az alkoholizmus, illetve az ahhoz kapcsolódó agresszió az 1980-as években még magasan vezette a válási okok ranglistáját, de a 2000-es években is a magyar nők 15 százaléka tette ezt felelőssé a házasságuk megromlásáért.

Férfiak egyébként jóval kisebb arányban kezdtek válóperbe társuk alkoholproblémája miatt.

Az, hogy a statisztika javult ezügyben, mindenképpen örvendetes, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a válások száma is nőtt – tehát nem feltétlenül jelent kisebb gondot az alkoholizmus, csak lehet, hogy más okok miatt is többször dönt valaki a válás felbontása mellett.

Az agresszió tényleg olyasmi, amire nincs mentség, az alkoholizmus viszont betegség, amin orvosi kezelés segíthet.

Itt a feleknek kell eldönteni, hogy ezt az utat együtt akarják-e végigjárni, de az biztos, hogy mindenképpen külső segítségre lesz szükség.

Munka és túlterheltség

5/5 Munka és túlterheltség

A férfiak esetében a munkával való túlterheltség szerepel a lista ötödik helyén, a nők ennél jóval kisebb arányban kezdeményeznek válást erre az okra hivatkozva.

A stressz, főleg, ha folyamatos és hosszú távú, tényleg megölheti a romantikát, illetve, akinek nagyon sokat kell dolgoznia, és úgy érzi, hogy még otthon is állandó nyomás alatt van, amiért nem felel meg az elvárásoknak, az könnyen tehernek kezdheti érezni a kapcsolatát.

Egy ilyen helyzetben csakis az őszinteség és a kölcsönös tolerancia segíthet, illetve az, ha mindketten tesztek a kapcsolatért.