Ez az a 6 nőtípus, akit nem szabad feleségül venni – közéjük tartozol?

Írta: ,

Női alapművet olvastam, immár sokadjára. Valami miatt ezen fejezeten mindig tovább siklottam, most viszont beleolvastam, és a témánál le is ragadtam. Alapvetően a könyv igen érdekes, és határozottan állíthatom, hogy nagyon hasznos, ám ez a fejezete rettentően hím soviniszta. Talán van benne némi igazság, de úgy vélem, hogy idejétmúlt. Amikor íródott, a hímsovinizmus még elfogadott volt. Tehát, lássuk, kit nem szabad feleségül venni... és itt most nagyot mosolyogtam.

A krónikus beteg nő

1/6 A krónikus beteg nő

,,Aki azonban normális módon szeretné élvezni az életet, az vigyázzon és beteg lánnyal sose jusson odáig, hogy közöttük a házasság gondolata akár csak szóba is kerülhessen. (…) hogy magasabb rendű életet éljenek, ... egészséges asszonyra van szükség.”
Bárki bármikor lehet beteg, bármely betegség bármikor gyógyíthatóvá válhat. Mára már tudjuk, hogy az életet nem csupán ,,hedonista” módjára lehet élvezni, és azt is tudjuk, hogy ez nem egyenlő a ,,magasabb rendű élettel”.
A gyermeteg nő

2/6 A gyermeteg nő

,,Az infantilis nőtípusok közé tartozik az ,,apródfigura”. Bájos látvány, remekül lehet vele korcsolyázni, de a házasságban az ilyen ,,baba” nem állja meg a helyét.

Medencéje szűk, ami a szülésnél nehézséget okoz. (…) szexuális érzékenysége nem több annál, mintha egy kislányt csiklandoznának.” 

A könyv tovább taglalja, hogy ez a fajta nőtípus fizikailag miért nem alkalmas a szexuális életre – mindezt sértően, anatómiai részletességgel, porig alázva a női nemet.
Az infantilis nő

3/6 Az infantilis nő

,,Az infantilis nőhöz egyfajta férfi illik: az infantilis férfi. A sikerületlen emberek problémáinak az a kivezető útja, hogy mindig találnak maguknak megfelelő másik nemű partnert. (…) Szinte szabályszerű, hogy az ilyen emberek házassága boldogabb, mint a ,,normális” embereké.”
Talán igaz, hogy hasonló a hasonlót vonzza, ám a szerelemről, a megélt, igazi, mély szerelemről, az egymásban élésről fogalma nem volt annak, aki ezt a fejezetet írta. Mindenen lehet változtatni, a kérdés, hogy adott akar-e változni, segítséget kérni.
A menstruációs zavarokkal küzdő nő

4/6 A menstruációs zavarokkal küzdő nő

,,A házasodni vágyó férfi óvakodjon a menstruációs zavarokkal küzdő nőtől. Ha azt hallja a lánytól, hogy minden hónapban feküdnie kell néhány napot, … injekciókat kap, tegyen le a házasság gondolatáról.” 

Ez volt az a fejezet, ahol nem volt megindokolva, hogy miért kell tiltólistára tenni az ,,ilyen” nőt. A fejezetből úgy vélem, egyszerűen csak a férfi komfortérzete miatt. Örülök, hogy most élek, és a könyv kiadása óta eltelt harminc év.
Az álerotikus, önmagát imádó nő

5/6 Az álerotikus, önmagát imádó nő

,,A tapasztalatlan férfi könnyen áldozatul esik az álerotikus nőnek. Ártatlan kígyó, amelyiknek olyan a színe, mint a mérges kígyóé, csábító jelenség... Az ilyen cicababa könnyen tőrbe csalja az ártatlan fiatalembert. Csakhogy házasságra egyáltalán nem alkalmas.” 

Szerintem a buta férfi esik áldozatul az ilyen nőnek, úgyhogy nem a nők az áldozatra vadászó dögök, hanem talán a férfiak egy része buta – nevezzük nevén, ne pedig finomkodva tapasztalatlannak, ha már a nő így megítéltetett.
A férfinál jóval műveltebb asszony

6/6 A férfinál jóval műveltebb asszony

,,A fiatalember ne vegyen el olyan lányt feleségül, aki sokkal műveltebb nála. A világ azt várja, hogy a házsaságban a férfié legyen a vezető szerep, rossz benyomást kelt az olyan figura, aki szellemesen társalgó felesége mellett hallgatagon ül. Már Schiller is kineveti azt az asszonyt, aki minden idejét társaságban tölti, míg a gyermeknevelést férjére bízza.”
El kell, hogy keserítsek sokakat: azt vettem észre, hogy a valóban működő házasságokban az asszony az irányító, mert ő az, aki át tudja látni a család folyamatosan változó érzelmi életét, így ésszel és szívvel el tudja simítani a hibákat.
A műveltség nem egyenlő azzal, hogy megalázzuk a férfit. Ha a férfi megalázva érzi magát, tanuljon. A tanulás igénye folyamatos az emberben, így nem lehet kiszámolni, hogy okosabb lesz-e húsz év múlva a feleség.
Sajnos arról nem találtam külön fejezetet, mely legalább ilyen precízen taglalná, hogy milyen az ideális nő, de úgy vélem, hogy annak a férfinak, aki ezt a fejezetet írta a könyvben, férfi a társa, akinek nincsenek menstruációs problémái, imádja az erotikát, és minimum korcsolyázni utáló agykutató. Ilyen paraméterek szerint ágyast választ az ember, nem feleséget. 
Ettől függetlenül a könyv minden további fejezete igen érdekes, sőt, alapmű – A szerelem iskolája, Dr. Fritz Kahn.