Ez a férfiszokás idegesíti legjobban a nőket: te is a falra mászol tőle?

Írta: ,

Bárki bármit is mond, senki nem lesz semmilyen pusztán attól a biológiai ténytől, hogy ilyen vagy olyan testbe születik. A kultúra viszont, amiben élünk, és amiből megtanuljuk, hogy hogyan kell viselkednie egy nőnek vagy férfinak, felruházhat minket egy s mással. És nem mindig a legszimpatikusabb vonásokat dobja a gép.

A hős, segítő férfiak

Egy férfi ahol tud, segít, egy férfi mindig naprakész, egy férfinak képben kell lennie az aktuális kérdésekben, és persze igazi technikai zseniként kell helyt állnia, mikor papírt kell cserélni az irodai fénymásolóban.

Most tekintsünk el attól, hogy már eleve problémás, ha valakinek születésénél fogva leosztanak egy szerepet, és nézzük, mi lett a nagy segítőkészségből: megszületett a mansplaining, a szokás, aminek a nevét lehet, hogy nem hallottad még, de a nyakunkat tesszük rá, hogy találkoztál már vele.

A kifejezés az angol man (férfi) és explaining (magyarázni, megmagyarázni) szavakból jön, és pontosan az, aminek hangzik. Amikor egy férfi elkezd valami teljesen nyilvánvaló dolgot megmagyarázni, mert feltételezi, hogy nőként nem tudod. És mielőtt valaki kommentben elkezdené megmagyarázni, hogy nem minden férfi ilyen, gyorsan hozzátesszük, hogy még szerencse, és hogy igen, tudjuk. De éppen elegen vannak ahhoz, hogy mindannyiunknak kijusson az élményből.

A médiától a hétköznapokig

A mansplaining mindenhol jelen van, elég csak például a teleshop műsorokra gondolni, ahol biztos, hogy egy férfi magyarázza el az ámuldozó háziasszonynak, hogy miért fogja megkönnyíteni a munkát, amit ő, a háziasszony, minden nap csinál, ez a titánium pengés gyümölcscentrifuga, ami egyébként a betont is ledarálja.

De az internet is tele van sztorikkal kollégákkal, akik naponta mutatják meg a női munkatársuknak, hogy hogyan kell aláírást csatolni az emailjükhöz (és nem, nem azért, mert bárki is megkérte őket, hogy mutassák meg), vagy éppen olyan férfiakkal, akik ahelyett, hogy normális, felnőtt ember módjára vennének részt egy beszélgetésben, elkezdenek megmagyarázni dolgokat a beszélgetőpartnerüknek, azt feltételezve, hogy ő nem olvassa a híreket, esetleg a témától teljesen eltérve kezdenek magyarázatba. Tehát te például felveted, hogy paradicsomsalátát ettél ebédre, mire a melletted álló férfi, ahelyett, hogy azt mondaná, egészségedre, készségesen előadásba kezd arról, hogy a paradicsom nem is zöldség, hanem gyümölcs. Csak ha esetleg érdekelt volna a kérdés.