Figyelmeztető jelek, hogy érzelmileg zsarolva vagy a kapcsolatodban

Bodnár Alexa
Írta: ,

Az érzelmi zsarolást nem egyszerű felismerni – az elején gyakran azt gondolhatjuk, hogy valójában csak a partnerünk kedvében szeretnénk járni, elfogadjuk a kompromisszumos megoldási javaslatait ahelyett, hogy a saját akaratunkat érvényesítenénk. Azonban van az a pont, ahol már folyamatosan a másik mögé helyezzük az igényeinket, az ő akarata szerint csinálunk szinte mindent, és tartunk attól, ha ellenkezünk, akkor teljesen kiborul. Ez azonban már nem egy egészséges, jól működő kapcsolat jellemzője, ilyen esetben valószínű, hogy egy érzelmileg zsaroló kapcsolatban vagyunk. Milyen jelekből következtethetünk erre?

Ha a párod a döntési szituációkban érzelmileg manipulál téged oly módon, hogy negatívan, sértődötten, dühösen reagál, ha nem az történik, amit ő szeretne, az bizony az érzelmi zsarolás egyik alapvető jele.

Ha durcássá válik, kiborul és látványosan megsértődik, amikor nem fogadod el, amit ő mondd, az pontosan ilyen manipuláció.

Ugyanez a helyzet a passzív-agresszív viselkedéssel a vitás kérdéseitekben, hiszen ez sem a kompromisszumképes, egyenlő felekre jellemző viselkedésforma.

Nem csak a manipulálás, de az érzelmi megfélemlítés is egy eszköze az emocionálisan zsaroló feleknek a kapcsolatokban.

Ha attól rettegsz, hogy a párod elhagy, vagy azt érezteti veled, hogy szörnyen rosszat teszel neki azzal, ha ellenkezel vele, akkor ilyen módon próbál a félelmeidre hatni – a célja, hogy ezek a rossz érzéseid végül ahhoz vezessenek, hogy ismét az ő akarata érvényesüljön.