Erre az egy kérdésre kell válaszolnod, ha tudni szeretnéd, van-e jövője a kapcsolatotoknak

Írta: ,

Lehetséges egyetlen egy kérdéssel eldönteni, működhet-e a kapcsolatotok hosszútávon? Úgy tűnik, igen! Ráadásul a módszerrel nem csak a saját érzelmeidet teheted tisztába, hanem nagyon egyszerűen tesztelheted a barátodat is.

Egy fontos kérdés Kép forrása: elissabraun.com

1/5 Egy fontos kérdés

Természetesen sok minden összejátszik abban, mennyire működik a kapcsolatod. A körülményektől kezdve, az érzelmeken át, egészen a személyiségetekig megannyi szempont befolyásolja, aktuálisan mennyire vagytok boldogok.

De az biztos, hogy időnként nem árt a kapcsolatunk mélyére tekinteni, és őszintén megválaszolni magunknak a kérdést: mennyire vagyok boldog?

Ha kétely merül fel benned, az olykor normális, hiszen minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek – igaz, nem mindegy, ezek milyen hosszan tartanak, és milyen gyakran fordulnak elő.

Azonban a tényleges kérdés, amivel minden kételyt kizáróan eldöntheted, érdemes-e időt szánnotok egymásra, a kapcsolatotok történetére vonatkozik. Egyszerűen azt kell megkérdezned magadtól, hogy: mit tudok elmondani a közös életünkről?

2/5 Hogyan válaszolj egy ilyen kérdésre?

Sokan azt sem tudják, hogyan lássanak neki a válaszadásnak, de aztán mindenki elkezdi valahol a mesélést. Van, aki fájó történtekkel, a családalapítás nehézségeivel kezdi a mondandóját, mások a közös utazásokra, a családi örömökre koncentrálnak.

Megint mások kitérnek a kérdés elől, ami ugyancsak sokat elmond a kapcsolatukról.

Ami biztos: ha te is szeretnéd tesztelni magadat, először gondold végig a kérdést (Mit tudok elmondani a közös életünkről? ), és a választ magadban, esetleg írj is le néhány gondolatot!

Itt van még néhány gondolatébresztő kérdés, hátha elakadtál: Milyen a közös életetek? Hogyan kezdődött a kapcsolatotok? Miként alakultak az első hónapok, évek? Van olyan eredményetek, amit együtt értetek el, és amire büszke vagy? Összességében pozitívnak, vagy negatívnak értékeled az elmúlt időszakot az életetekben?

3/5 Értékelés

Az értékelés tulajdonképpen nagyon egyszerű, és a szakértők szerint csaknem 100%-ban pontos. Azt kell elemezned, mennyire közelítetted meg a dolgokat pozitív oldalukról, esetleg mennyire voltál pesszimista.

Amennyiben csaknem mindent optimistán véleményeztél, nagyon jó esélyetek van arra, hogy hosszútávon is boldogok lehessetek.

Ennek részben az lehet az oka, hogy eleve nem is volt min szomorkodnod, bosszankodnod, vagy éppen keseregned.

Ha azonban mégis, túllendültetek a mélypontokon, közösen találtatok megoldásokat, így nem maradt benned tüske, fájdalom. Legalábbis nem akkora, amekkora befolyásolni tudná a kapcsolatotok jövőjét. Természetesen nem gond az se, ha rosszabb dolgokra is emlékeztél, a kulcsfontosságú tény az, hogy ezek voltak kisebbségben.

Inkább negatívan álltál hozzá? Kép forrása: ryleehitchnerblog.com

4/5 Inkább negatívan álltál hozzá?

Ez sajnos nem fest túl örömteli jövőképet a kapcsolatotokra nézve. Részben azt jelenti, hogy a jelenetekre is kihat a múltatok, tehát még mindig nem tudtál túllépni bizonyos sérelmeken.

Akár azért, mert a barátod megbántott, és nem kért bocsánatot, akár azért, mert egyszerűen képtelen vagy eltekinteni néhány dologtól, a negatív felfogás a kapcsolatotok milyenségére egyértelműen kihat.

Az ilyen esetekben gyakori, hogy a barátod nem is tud arról, hogy téged mi nyomaszt. Vagy azt gondolja, hogy túllendültetek a problémákon, vagy egyszerűen olyan a személyiséged, hogy mindent magadba fojtasz.

Utóbbival nagy gond, hogy ellehetetleníted vele a kapcsolati kommunikációt, és akkor robban felszínre minden érzelmed, amikor a belső feszültség már hatalmasra duzzadt – és így nem biztos, hogy kapcsolaton belül is túl tudsz lépni rajta.

Van megoldás? Kép forrása: emilyjanephotography.org

5/5 Van megoldás?

Ha az értékelésed pozitív, akkor ez egy jó visszacsatolás számodra, helyesen menedzselitek az életeteket, a kapcsolatotokat. Főleg igaz ez, ha a barátodat szintén megkérdezted, és ő is hasonlóképpen reagált.

A lényeg, hogy továbbra is ápoljátok a viszonyotokat, mert a kapcsolati boldogság törékennyé válhat, ha nem foglalkoztok eleget a szerelmetekkel. Akkor szintén lehet megoldás, ha negatív beszámolót készítettél, vagy készítettek, de ideje lépnetek.

Olyan dolgokra kell koncentrálnotok, amik örömet okoztak számotokra, amik boldoggá tették a kapcsolatotokat.

Fontos, hogy a régi sérelmeket elengedjétek, a megbeszélt és lezárt történéseket tényleg elfelejtsétek. Ebben – ha másként nem megy – a párterápia is rengeteget segíthet. A lényeg, hogy végre őszintének kell lennetek egymással, a problémákat pedig nem szabad a szőnyeg alá sepernetek, mert sajnos ettől nem tűnnek el.