Elmondd vagy ne? Mikor érdemes beismerni a félrelépést?

Írta: ,

A leggyakoribb válóok manapság a félrelépés – ennek ellenére a megcsalás még mindig tabutéma. Bár nagyon sok embert érint, a tényleges hűtlenkedés legtöbb esetben egy sokkal mélyebben gyökerező probléma eredménye. De mit kell tenned, ha te követted el ezt a végzetesnek tűnő hibát?

Elmondd, vagy ne? Kép forrása: etsy.com

1/7 Elmondd, vagy ne?

A megcsalást illetően általában két véleménnyel élnek az emberek: vannak, akik azt mondják, hogy aki félrelépett, abban legyen annyi, hogy őszinte, és vállalja a felelősséget tetteiért.

Mások viszont úgy vélik, hogy ha a hűtlenkedő kitálal, akkor azzal csak a saját lelkén könnyít, és a vétlen fél nyakába zúdítja a fájdalmat, na és persze a nem kevésbé nehéz döntést.

Mindkét álláspontban találhatunk megkérdőjelezhetetlen igazságokat, és mindig az adott szituációtól függhet, hogy melyik vélemény áll közelebb hozzád.

Az viszont tény, hogy egyik út sem éppen könnyen járható, de ha félreléptél, akkor döntened kell, melyiken indulsz el.

Hallgatni arany Kép forrása: vittoriana.blogspot.hu

2/7 Hallgatni arany

Anélkül, hogy bármelyikre is biztatnánk, nézzük meg, mi történhet veled a későbbiekben!

A félrelépés elhallgatása akkor „segíthet”, ha ténylegesen egyszeri alkalomról beszélünk, és tulajdonképpen már akkor megbántad a dolgot, amikor csak éppen belecsöppentél az adott szituációba.

A történtek rávilágítottak arra, mennyire szereted a barátodat, a férjedet, és biztos vagy benne, hogy soha többet nem fogsz elkövetni egy ekkora baklövést.

Fontos szempont az is, hogy túl tudod tenni magadat az egészen úgy, hogy ebből kifelé semmi sem látszik, illetve kizártnak tartod, hogy valaha is kiderüljenek a történtek.

Az ugyanis csak ront a helyzeten, ha utólag buksz le…

Miért jó, ha nem mondod el? Kép forrása: tumblr, philo-sofia

3/7 Miért jó, ha nem mondod el?

Bár jelenleg nem érdemled ki, de ha hallgatsz, a bizalom megmarad köztetek, a barátod abban a hitben él majd, hogy minden rendben van a kapcsolatotokban.

Ez egyébként így is lehet, ha teljesen átértékelted az életeteket és a párkapcsolatodat.

Neked fájdalmas előny, de akkor is előny, hogy egyedül viseled a megcsalással járó terheket, pontosan tudod, hogy tiéd a felelősség, a döntés, és minden érzelem, ami ezzel jár.

Az egyszeri kitekintés teljesen megváltoztathat, mégpedig jó irányba: nagyobb türelemmel, odaadással és figyelemmel fordulhatsz a barátod felé, ami nem csupán feldobhatja, hanem akár meg is mentheti a kapcsolatotokat.

Hangsúlyozzuk: mindez csak akkor igaz, ha a félrelépés egyszeri alkalom volt, és nem azért történt, mert otthon komoly gondokkal küzdötök.

Amikor a beszélgetés segít Kép forrása: tumblr, mlsg

4/7 Amikor a beszélgetés segít

Amint a cikkünk elején írtuk, a megcsalást illetően sokan úgy vélik, az őszinteség a minimum, amit el lehet várni egy ilyen esetben.

A vallomásnak főleg akkor van értelme, ha a félrelépés nem tűnt el teljesen az életedből, okkal történt, és a jelenedre is hatással van.

Ilyenkor keveredik benned a bűntudat és az az érzés, hogy mindezért nem kizárólag te vagy a hibás, hiszen sok minden vezetett ahhoz, hogy a görbe éjszaka megtörténhessen.

Ebben az esetben sajnos sokkal többről van szó, mint a vágyakról vagy a Carpe diem-ről, minden bizonnyal a kapcsolatotok alapja szorul megerősítésre – esetleg a szakítás lesz számotokra a megfelelő alternatíva.

Na és persze akkor is muszáj beszélned a történtekről, ha úgy érzed, semmilyen hazugsággal nem tudsz együtt élni.

Miért jó, ha elmondod? Kép forrása: tumblr, kissingpictures

5/7 Miért jó, ha elmondod?

A negatívumokra már felhívtuk a figyelmedet, hiszen a vallomás hiába őszinte és emiatt díjazandó, könnyen tönkreteheti a bizalmat, és igazán hatalmas terhet helyez a barátodra, továbbá a kapcsolatotokra.

Ugyanakkor itt a lehetőség, hogy teljesen tiszta lappal indulhassatok, mindent új alapokra helyezhessetek.

Ha nagyon fontos a szerelmetek, akkor – lehet, hogy évek alatt, de – újraépíthetitek a bizalmat kettőtök között.

Biztos, hogy nem fog minden simán menni, és arra is van esély, hogy kiadják az utadat, de ez csak akkor derül ki, ha átbeszélitek a történteket.

Nem egy kapcsolat éledt újjá ilyen sokkhatás eredményeképp, de legalább ennyi tönkre is ment; ez a játszma minden esetben kétesélyes.

6/7 Hogyan mondd el?

Ha úgy döntesz, hogy bevallod a félrelépésedet, az alábbiakra mindenképpen érdemes figyelned.

Akkor mondd el neki, mi történt, amikor van ideje gondolkodni és kérdezni, tehát hétfő reggel a munka előtt nem igazán ideális választás.

Ne menj bele a részletekbe! Ha megkérdezi, „jó volt-e”, nyilván nem az a helyes válasz, hogy „igen”.

Amennyiben a kapcsolatotok megmentésére pályázol, fogadd a dühét és a fájdalmát, és még véletlenül se hibáztasd semmiért.

Még ha ő is aktívan kivette a részét abból, hogy idáig jutottatok, nem a félrelépés, hanem a beszélgetés és a kommunikáció lett volna a megoldás.

Kérj őszintén bocsánatot és ne várd, hogy azonnal válaszol: könnyen lehet, hogy hetekre, sőt hónapokra lesz szüksége.

Csak a szakítás a megoldás? Kép forrása: hannescaspar.com

7/7 Csak a szakítás a megoldás?

A végére hagytuk a harmadik csapat véleményét, ugyanis, bár átfedésben, de olyanok is akadnak, akik úgy vélik, a félrelépés után csak egy megoldás marad, mégpedig a szakítás.

Ilyenkor is felmerül a kérdés: hogyan érdemes erre sort keríteni? Ha egész biztosan tudod, hogy szakítani szeretnél, akkor inkább ne tálalj ki a félrelépésedről, ugyanis teljesen feleslegesen bántod meg azt, akit egykor szerettél – és aki valószínűleg most is szeret.

Mondd el, mi vezetett a döntésedig, de a hűtlenséget inkább hagyd ki, mert ezzel az önbecsülését és a gyógyulását egyaránt rontod, akárcsak a kapcsolatokba vetett hitét.

(Persze a későbbiekben próbálj egy ideig diszkrét maradni, nyilván össze fogja rakni a képet, ha már a következő héten kézen fogva lát valaki mással.)