Egyszerre több személlyel együttélni, szerelemben? A poliamória nyomában

Irimiás Alíz
Írta: ,
Egyszerre több személlyel együttélni, szerelemben? A poliamória nyomában

Kép forrása: stetsik/depositphotos.com

Mindannyian arról álmodozunk gyerekkorunkban, hogy egyszer majd megtaláljuk a nagy „Ő”-t, és boldogan élünk, míg meg nem halunk. Már 3-4 évesen olyan meséket hallgatunk, amelyekben a főhősök egymásnak teremtettek, és aztán kamaszként és fiatal felnőttként is a lelki társunk megtalálására vágyunk, aki hűséges, és aki mellett leélhetjük az életünket. Ez azonban nem volt mindig így.

A monogámia a zsidó közösségekben alakult ki, később a kereszténység terjesztette el Európa-szerte, mára pedig a nyugati civilizáció egyik alappillére. Manapság egyre többen érzik úgy, hogy ez nem nekik való. 

A szeretet terjesztése

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint az Egyesült Államok felnőtt népességének kb. 4-5 százaléka él hallgatólagosan nyitott párkapcsolatban. Ezek közül is az egyik legérdekesebb a poliamória. Vajon ez esetben is igaz a „gyermekkori álom” valóra válása? Valószínűleg ez a legnehezebb kérdés egy ilyen kapcsolatban.

A poliamóriában lehet hierarchikus a viszony, vagy egyenrangú, lehet, hogy egy személynek több különböző, egymástól független partnerkapcsolata van, de az is előfordulhat, hogy a partnereket egymással is romantikus szálak fűzik össze.

A poliamória szó a görög „több/sok” és a latin „amor” szerelem szóból származik, tükörfordításban több/sok szerelem, amely többszereplős kapcsolatra utal. A poliamóriában élők pedig úgy tartják, hogy az ő együttélésük nem más, mint a szeretet terjesztése, szétszórása a világban. Szerintük mások is vágynak ilyen többes szerelmi kapcsolatra, de a neveltetésük, az erkölcsi korlátaik ezt nem engedik meg. Ők viszont azáltal, hogy deklaráltan poliamóriában élnek, legalizálják a több partnerrel egy időben fennálló szerelmüket.

Nem csak a szexről szól

A poliamóriában élők egyáltalán nem a szex miatt élnek ilyen kapcsolatban. A nyitott kapcsolatokkal ellentétben, ahol a szerelmi kötődésben állók számára megengedett a szexuális partnerekkel fenntartott viszony érzelmi kapcsolódás, romantika nélkül, a poliamóriában a partnerek mély érzelmi köteléket alakítanak ki egymással.

Ez nem hűtlenség, hanem a tagok egymással egyetértésében létrehozott kapcsolatrendszere, amelynek megvannak a résztvevők által meghozott szabályai és erkölcsi rendje.

A többes szerelmi kapcsolatban élők általában már egész fiatal korban felismerik ilyen irányú vágyaikat, de jellemzően csak évekkel később lépnek bele egy ilyen kapcsolatrendszerbe. Mások soha nem gondolták volna, hogy egy ilyen szerelmi sokszög opció lehet a számukra, míg egyszer csak bele nem kerültek, és rájöttek, hogy komfortosan érzik magukat a kialakult helyzetben.

Féltékenység és időgazdálkodás

Noha a poliamóriában élőket sokan csodálják, hogy szuperképességeik vannak, hiszen mindenkinek a kapcsolatban jut belőlük, valójában az egészséges poliamorikus kapcsolat a nagyszerű időgazdálkodásról szól. 

Először is az ilyen kapcsolatban élők egymás előtt nyilvánvalóvá kell tegyék elvárásaikat, kívánságaikat, határaikat, és ezeket érzelmi szinten egyeztetniük kell a partnereikkel. A különféle kapcsolatok más-más szabályokkal rendelkeznek, és meg kell érteni, hogy az olyan negatív érzések, mint a féltékenység, miből eredhet. Általában a partnerek rájönnek, hogy a szerelmükhöz fűződő viszonyukhoz ennek semmi köze, és az ilyen érzelmekkel való megküzdési stratégiájuk is finomodik.

Például gyakori, hogy valaki rájön: mikor a partnere mással randizik, az nem azért rossz érzés, mert másokkal is találkozik, hanem csupán azért, mert ő közben egyedül marad. Ezen pedig könnyű változtatni, ezáltal nem okoz nehézséget a helyzetet kezelni.

Az idővel ugyanakkor zsonglőrködni kell: mindenkire kellő idő kell jusson ahhoz, hogy a kapcsolat kiegyensúlyozott maradhasson.

Ez általánosságban jól működhet, azonban ha egyik-másik partner gondokkal küzd, és szüksége van érzelmi támogatásra, az a partnerei által vele töltött időt is befolyásolhatja, felborítva ezáltal a közösségben korábban hozott megállapodásokat.

Ennek ellenére, a poliamóriában élők állítják, hogy számukra ez a fajta kapcsolat minden erőfeszítést megér, mert olyan mennyiségű szeretetet és támogatást kapnak egymástól, amilyen egy monogám párral elképzelhetetlen lenne.

Hogy mennyire értünk vagy nem értünk egyet ezzel a jelenséggel nem számít - a tényen, hogy létezik és egyre többen behódolnak neki semmi nem változtat. Azzal egyidejűleg, hogy a világ nyitottabb, elfogadóbb és befogadóbb lesz, a poliamóriáról is egyre többet fogunk hallani.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!