Csalni vagy nem csalni? Ez az 5 dolog az, ami miatt valaki hűséges marad

Szőke Angéla
Írta: ,
Csalni vagy nem csalni? Ez az 5 dolog az, ami miatt valaki hűséges marad

Kép forrása: bedya/depositphotos.com

A pszichológusokat régóta foglalkoztatja, egyesek miért lépnek félre, míg mások hűségesek maradnak. Ugyan napjainkban az online társ- és szexpartner keresőknek köszönhetően nagyobb a kísértés, mint valaha, még így is kijelenthetjük, hogy az emberek többsége nem csalja meg partnerét. Egy részletes kutatás - amit nemrég publikált az egyik legnagyobb amerikai pszichológiai szaklap – arra kereste a választ, hogy miért, vagy éppen miért NEM maradnak hűségesek az emberek.

Először is azt vizsgálták, miért lépünk félre egyáltalán. Sokan azért, mert már nem szeretik párjukat, de nem akarnak váltani, amíg nincs meg az új partner. Mások pedig önbizalomnövelésre használják a flörtölgetést, hogy feltérképezzék, még mindig kívánatosak-e az ellenkező nem számára.

A férfiak köztudottan azért hajlamosabbak a csalfaságra, mert az ő céljuk tudat alatt az, hogy minél több egészséges utódot hozzanak létre és ezért „szállnak virágról virágra.”

A nők ezzel szemben arra törekszenek, hogy gyermeküket biztonságban felneveljék egy erős hím mellett, így kevésbé motiváltak a megcsalásra. Amennyiben viszont találnak egy „alfább” példányt, mint aktuális partnerük, ők is félreléphetnek, hogy az erősebb hímmel párosodhassanak. 

A kutatás elején a résztvevők 47 okot adtak arra, hogy mindezek ellenére miért hűségesek. A 47 leggyakrabban mondott okot később 600 résztvevő megkérdezésével az alábbi öt legfontosabb indokra szűkítették le. 

Elégedett a kapcsolatban

A legnépszerűbb válasz az volt, hogy nincs okuk a félrelépésre, mert mindent megkapnak a párjuktól, amire szükségük van. Azok az emberek, akik azt nyilatkozták, hogy párjuk jól bánik és kedves velük, nem voltak motiváltak a megcsalásra, mert nem akarták kockáztatni a kapcsolatukat. Ez a csoport volt a legbiztosabb abban, hogy sosem csalná meg párját, mert sosem rombolná le azt, amije most van. Ezt a választ egyébként több nő adta, mint férfi. 

.shock/depositphotos.com

Bűntudat

A második legnagyobb visszatartó erő a bűntudat volt. Sokan mondták, hogy nem akarnak hazudni és kettős életet élni, mert szégyellenék magukat, illetve nem szeretnék ezt megtenni partnerükkel. Aki úgy gondolta, hogy a megcsalás a másik elárulása és megalázása, nagyon ellenezte a félrelépést. 

A „visszacsalástól” való félelem

A harmadik legerősebb megcsalástól való idegenkedés oka a „megtorló félrelépés” volt. Ezalatt azt értették a résztvevők, hogy tartanak attól, hogyha kiderül a hűtlenségük, akkor a partnerük is félrelép majd bosszúból. 

Lebukástól való félelem

Sokan tartottak attól, milyen következményei lennének annak, ha hűtlenségük kiderülne. Nemcsak partnerük reakciójától tartottak, hanem a barátok, rokonok rosszallásától is, tehát közvetlen környezetük ítélete is visszatartotta őket. Ebbe a kérdéskörbe tartozott a szociális stigma és vallási tiltás miatti félelem is. 

Kényelmetlenség

Az ötödik legnagyobb visszatartó erő a megcsalással járó szervezési, logisztikai gondok voltak, illetve a hazugságtól való idegenkedés. A válasz adók nem szerettek volna állandóan füllenteni partnerüknek, vagy elhallgatni előle dolgokat. Ez az indok egyébként majdnem annyi szavazatot kapott, mint a szexuális úton terjedő betegségektől való félelem, ami alig maradt le az ötös listáról. 

A konklúzió tehát az, hogy a legcélravezetőbb, ha kedvesek vagyunk partnerünkkel és jól bánunk vele, mert akkor van rá a legkisebb esély, hogy megcsal minket. Ha belegondolunk, ez elég logikus felvetés, de mindenesetre ma már egy komoly tudományos kutatás is alátámasztja.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció