Az erős és boldog távkapcsolat 6 titka

Írta: ,

Eszünk ágában sincs cukormázzal bevonni a távkapcsolat nehézségeit. De ha már úgy hozta a sors, hogy valamilyen oknál fogva nem bújhatsz oda a kedvesedhez, amikor csak szeretnéd, nem árt tisztában lenned vele: a boldogságra így is bőven van esélyetek! Kate Bauer-Bell, a The Long-Distance Relationship Survival Guide („A távkapcsolati túlélőkalauz”) című könyv szerzőjének tanácsait hoztuk el neked.

Kommunikáljatok a kommunikációról!

1/6 Kommunikáljatok a kommunikációról!

Az eszmecserének nincs normálisnak tekinthető módja és mennyisége.

Minden párnál mások az igények – sőt, pont azért kell erről beszélnetek, mert kettőtök között is eltérő lehet.

Vannak, akik mindennap órákat beszélnek Skype-on vagy telefonon, míg másoknak elég a találkozások között heti néhány szöveges üzenet.

A lényeg, hogy tisztázzátok, mi a legjobb nektek, és amikor egymással foglalkoztok, semmilyen más tényező ne zavarjon be!

Az interneten keresztüli csevegés legnagyobb veszélye, hogy minduntalan belerondíthatnak az érkező e-mailek és Facebook-értesítések – ezeket addig tegyétek félre!

Ne agyald túl!

2/6 Ne agyald túl!

Ha naphosszat azon morfondírozol, mennyire hiányoztok egymásnak, milyen szörnyen igazságtalanok a körülmények, és milyen nehéz nektek a másik nélkül, ne csodálkozz rajta, ha hamar belefáradsz ebbe az egészbe.

Teljesen normális érzések és gondolatok ezek, tehát bátran adj hangot nekik – csak lehetőleg ne óránként!

A kommunikációtok ne siránkozásból álljon, mert ha csak negatívumokat osztotok meg egymással és a külvilággal, jogosan tehetitek fel magatoknak a kérdést, hogy egyáltalán minek vagytok együtt?

Bátran írd meg a párodnak, ha például különösen finom szendvicset ettél uzsonnára – de ne rakj utána sírós szmájlit, amiért nem tálalhattál belőle két személyre!

Ne veszekedj írásban!

3/6 Ne veszekedj írásban!

Nem elég, hogy nem álltok szemtől szemben egymással, de még a hangját sem hallod, amikor vitatkoztok…

Ez tuti recept ahhoz, hogy elfajuljanak a dolgok!

Ha mérges vagy rá valamiért, semmiképpen se e-mailben vagy másfajta üzenetben add a tudtára, hanem inkább élő szóban, lehetőleg videóbeszélgetés keretein belül – mert akkor legalább hallod és látod is a nonverbális jeleket, amelyek a beszélgetés elmaradhatatlan részei.

Hangsúly, hangszín és arckifejezés hozzátársításának híján elég könnyű félreérteni a másikat, tehát még véletlenül se bocsátkozz így perpatvarba!

Egyeztessétek a célokat!

4/6 Egyeztessétek a célokat!

Beszélj vele nyíltan arról, hogy mi a célod az életben, illetve mit vársz egy párkapcsolattól.

Hiába keresed a másik feledet, akivel megvalósíthatod a „kertes ház, gyerek, kutya” álmot, ha ő csak kötetlen kikapcsolódást keres az üzleti utak egyébként unalmas estéire…

Amennyiben egyeznek az elképzeléseitek, jöhet az időintervallum belövése.

Mert az sem szerencsés, ha te már elpityeredsz egy babakocsi láttán, ő pedig még legalább tíz évig nem tudja magát elképzelni apukaként.

Lehetőleg személyesen társalogjatok erről, ám jobb híján máshogy is jó! (Csak ne írásban, a már említett tényezők miatt…)

Puhatoljátok ki, hogyan jó találkozni!

5/6 Puhatoljátok ki, hogyan jó találkozni!

Ne stresszeljétek magatokat azon, hogy pontosan fele-fele arányban, egyenlő időközönként „kell” utaznotok.

Egy párkapcsolatban ugyanis nincsenek kötelező szabályok.

A lényeg, hogy mindketten valódi, hús-vér partnernek érezzétek a másikat, ne csak egy névnek a telefon kijelzőjén, vagy egy vonzó Facebook-profilnak!

Nem baj, ha valamilyen oknál fogva éppen csak az egyikőtöknek van lehetősége meglátogatni a másikat, vagy egy randinak muszáj kimaradnia – a kapcsolatotok minőségét nem ez adja.

A találkozás örömforrás legyen, ne pedig a feszültség oka!

Moccanjatok rá a meglepetésekre!

6/6 Moccanjatok rá a meglepetésekre!

Minden kapcsolatot fenyeget a rutinszerű együttlétek veszélye.

Különösen igaz lehet ez a távkapcsolatoknál, mivel az utazás eleve ad egyfajta forgatókönyvet.

Éppen ezért fontos, hogy időnként meglepjétek a másikat – persze, nem úgy, hogy éppen beállítotok nála egy meeting kellős közepén, vagy egyéb alkalmatlan időpontban.

Hivatástól és szokásoktól függően bőven elég lehet, ha néhány nappal előtte felhívod, hogy tegye magát szabaddá, mert terveid vannak vele.

Valószínűleg nem fog ellenkezni, még akkor sem, ha ez nála némi átszervezést igényel

Te is távkapcsolatban élsz? Van valami saját tipped, hogyan működhet minél zökkenőmentesebben?