Biztos jelek, hogy itt az idő az összeköltözésre

Írta: ,

Az összeköltözés nagy mérföldkő a kapcsolatotokban, ezért nem mindegy, mikor szánjátok rá magatokat. Honnan tudod, hogy eljött az idő? Mikor ideális összeköltözni? Nehéz általános választ adni rá, de mégis van néhány jel, amiből tudod, hogy a ti kapcsolatotok megérett erre. Lássuk!

1/6 Természetesnek tűnik

Vigyázz, ez csalóka, hiszen attól, hogy minden nap együtt vagytok nálad vagy nála, és sok időt töltötök el együtt, még nem logikus lépés az összeköltözés.

A legjobb ugyanis, ha nem praktikus okokból döntötök az összebútorozás mellett – azaz „minek két albérlet, ha úgyis folyton együtt vagyunk?” – hanem úgy érzitek, hogy fejlődött annyit a kapcsolatotok,  és ismeritek, szeretitek egymást annyira, hogy meg tudjátok lépni ezt a dolgot.

2/6 Voltatok már együtt hosszabb ideig

Ez azt jelenti, hogy praktikusan például egy nyaraláson vagy valamilyen hosszabb úton voltatok már együtt, ami nem arról szólt, hogy cuki helyekre jártatok folyton, vacsit főztetek és együtt aludtatok, hanem a stresszt és a rosszabb pillanatokat is megéltetek együtt úgy, hogy nem volt „menekülés”.

Tehát amikor épp nem volt hozzá vagy az adott szituációhoz kedved, akkor nem ugorhattál egyszerűen haza, így biztos lehetsz benne, hogy már olyan dolgokat is átéltetek együtt, amitől fejlődött a kapcsolatotok.

3/6 Tudod, hogy mi idegesíti

Mindenkinek vannak olyan apró szokásai, amik másnak furcsák lehetnek elsőre, és amikhez egy együttélés során meg kell tanulnotok alkalmazkodni.

Jó, ha az összebútorozás előtt megismersz néhány ilyen apróságot és meg is tanulod őket kezelni.

A reggeli ébredésekre, a bevásárlás rutinjára, a főzésre, a „ki viszi le a szemetet?” és a „már megint kint hagytad a tejet” szintű problémákra előre fel kell készülnöd.

4/6 Legyenek szabályok

Ha már túl vagytok a rózsaszín ködös fázison és valóban mindketten úgy érzitek, hogy itt az idő az összeköltözésre, akkor nem árt, ha előre lefektettek egy-két alap dolgot.

Hogyan fogjátok fizetni a lakbért, a rezsit és a bevásárlás költségeit?

Ki a felelős a viráglocsolásért, a főzésért, a számlák befizetéséért? Kinek mennyi énidőre van szüksége?

Ezek elsőre nagyon iskolásan hangzanak, de nem árt, ha ezeket átbeszélitek és megelőzitek az esetleges konfliktusokat.

5/6 Tudj megosztani

Az összeköltözés során számos dolgot kell megosztanotok majd egymással, például a helyet a szekrényben, a ház körüli feladatokat, a fürdőszoba-időt, az ételt, a költségeket, szinte mindent.

Fontos, hogy már az elején tisztázzátok, hogy kinek milyen elvárásai és tervei vannak, és hogyan fog passzolni a rutinotok.

Olyan valószínűleg nem lesz, akivel minden 100%-os összhangban van (vagy maximum csak egy ideig), ezért készülj fel, hogy kompromisszumokat kell majd kötnöd.

6/6 Tudjatok beszélni

A végére egy nagyon általánosnak tűnő szabályt hagytunk, de ha ez nem működik, akkor nagy eséllyel az összeköltözés sem fog. Ha már voltak kisebb-nagyobb veszekedések vagy nézeteltérések a kapcsolatotokban, és ezt ügyesen meg is tudtátok oldani, akkor mostanára már biztosan tudjátok egymásról, hogy ki hogyan kezeli a konfliktusokat.

A lényeg, hogy a kényes vagy kellemetlen témákról is nyíltan tudjatok beszélni, hiszen mindennek a megfelelő kommunikáció a kulcsa.