Biztos, hogy szerelmes vagy? Érzések, amik tévútra visznek

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Tényleg igaz, hogy amíg nem voltál még őrülten szerelmes, addig sok kétséged felmerülhet ezzel az érzéssel kapcsolatosan. Vajon mit érzel a másik iránt? Szereted? Vonzódsz hozzá? Esetleg szerelmes vagy belé? Mindenki tudni akarja a választ, de amikor tényleg ránk telepedik az a bizonyos rózsaszín köd, már szemernyi kétségünk sincs arról, miért bolondítja meg az embereket a szerelem. Azonban pontosan azért, mert ennyire összetett dologról beszélünk, tényleg könnyű más érzésekkel összekeverni a szerelmet. De mik vezetnek minket a legkönnyebben tévútra?

Az egyik leggyakoribb érzés, ami rendszeresen tévútra csal minket a szerelmi életünket illetően, az a szenvedély. Rendkívül fontos része a vonzalom és a vele együtt járó, minőségi szexuális élet a párkapcsolatokban, de sajnos a szenvedély önmagában nem jelenti a szerelmet.

Összepasszolhatsz valakivel tökéletesen az ágyban a nélkül is, hogy akár egyetlen szót is váltottatok volna egymással. Sőt, az is lehet, hogy csodásan elbeszélgettek az élet nagy dolgairól, fantasztikus köztetek a szex, de párként képtelenek vagytok funkcionálni.

Ez már majdnem szerelem – azért is olyan fájdalmas – azonban néhány hónap és év alatt teljesen felőrli mindkettőtöket. Mindenesetre, kiváló alap lehet, ha remekül összeilletek az ágyban és erőteljesen vonzódtok egymáshoz, az ilyen kapcsolatokba tehát érdemes energiát és időt fektetni, hiszen akár szerelem is lehet belőlük.

Szintén gyakori érzelem a szerelem körül a féltékenység, ezért is van az, hogy sokan úgy érzik, teljesen belestek abba a személybe, aki miatt elkezdenek féltékenykedni. Pedig az igazság az, hogy a féltékenység nem más, mint puszta birtoklási vágy, amit megfűszereztek egy kis önbizalom-hiánnyal: ennek vajmi kevés köze van a szerelemhez.

Még az előző kapcsolatomban egyszer előfordult velem, hogy megtetszettem egy férfinak, aki nem volt rest ezt közölni velem. Az előtt fel sem tűnt, de miután megtudtam, mit érez irántam, elkezdtem foglalkozni vele.

Persze nem történt köztünk semmi, de érdekes volt megfigyelnem magamon, hogy a párkapcsolatok sokszor mennyivel jobban hatnak az egónkra, mint a valódi érzelmeinkre.

Ugyanis annak ellenére, hogy én elutasítottam a közeledését, mégis kicsit rosszul esett, mikor ő is továbblépett rajtam. Valami ilyesmiről van szó akkor is, amikor a féltékenységet szerelemként, vagy akár szenvedélyként azonosítjuk: könnyen tévútra csal bárkit ez az érzelmi zűrzavar.