A bizalom 5 szabálya – A pszichológusok szerint

Zabolai Margit
Írta: ,
A bizalom 5 szabálya – A pszichológusok szerint

A féltékenység az egyik legőrjítőbb, legkegyetlenebb érzés, ami akkor is mardoshat, ha nem feltételezzük a párunkról, hogy viszonyba kezdene. Féltékenyek lehetünk a barátaira, a hobbijára, vagy egyszerűen csak félhetünk attól, hogy nem őszinte velünk, ez az érzés pedig a legideálisabb párkapcsolatot is megmérgezi. De mit tehetünk azért, hogy több legyen a bizalom a kapcsolatunkban egymás iránt? Eláruljuk!

Tisztázzátok, mit vártok

Amikor úgy döntötök, hogy monogám kapcsolatba kezdtek, érdemes pontosan tisztázni, hogy ez számotokra mit is jelent. Rosszul fog esni, ha tartja a kapcsolatot az exével? Esetleg bántó, ha a barátait választja egy összebújós este helyett?

Ha már az elején megbeszélitek, hogy mi az, ami nálatok még belefér, és mi az, amit már zavarónak találtok, és ezt a kérdést mindketten őszintén kezelitek, akkor máris kiiktattatok egy felszín alatti, tisztázatlan kérdést, ami feszültségeket szülhet.

Legyen külön életetek!

Talán furcsán hangzik, de a bizalom hiánya sokkal gyakoribb az olyan párok esetében, akik folyton együtt vannak, mint akik nem adták fel a saját életüket. Az emberek ugyanis hajlamosak arra, hogy minden olyan korábbi dolgot, ami fontos volt számukra, vagy örömet szerzett, a párkapcsolatukkal helyettesítsék – ez természetesen lehetetlen, és a párok hajlamosak egy fantáziavilágot létrehozni, amiben a párjuk minden lemondásért kárpótolja őket.

Amikor a másik természetesen nem tud megfelelni ezeknek az irreális elvárásoknak, meginog a bizalom.

Pszichológusok szerint azok a párok, akik továbbra is megőrzik a saját identitásukat, könnyebben tartják életben az egymás iránt érzett szenvedélyt is. Ha pedig a magánéletük és a kapcsoltuk kielégítő, nincs okuk máshol keresni a kalandot, így arra is kisebb az esély, hogy megcsalják a partnerüket – ezt a biztonságot pedig mindkét fél érzi, így nagyobb lesz a bizalmuk egymás iránt.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!