Becézni, vagy nem becézni? Egy kutatás szerint lehet, hogy rosszul csináljuk

Becézni, vagy nem becézni? Egy kutatás szerint lehet, hogy rosszul csináljuk

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Becézni, vagy nem becézni? Egy kutatás szerint lehet, hogy rosszul csináljuk

A becézés egy nagyon érdekes és kétélű dolog: sokan csak a legközelebbi szeretteinktől tűrik el (vagy tőlük sem), míg másokat egyáltalán nem zavar a becézés – sőt, örömüket is lelik benne. Nekem annyira a becenevem „híresült el”, hogy az a furcsa, ha valaki a tényleges keresztnevemen szólít. Azonban az igazi becézést mi is csak itthon engedjük meg magunknak – és ezeket a beceneveket mások még hírből sem ismerik, a közeli rokonok előtt sem használjuk őket. De érdemes, szabad-e becézni, ha jót akarunk a párkapcsolatunknak?

A párkapcsolatokban alapvetően a kötődés megerősítésére, az összetartozás kifejezésére használjuk a beceneveket. A szeretet és a ragaszkodás egyfajta megnyilvánulásaként tekinthetünk a kedves nevekre, ezért is van az, hogy a többség nem hagyja, hogy „akárki” becézze. Intim dologként tekintünk rá, így nem véletlenül kerüljük a túlságosan is személyes beceneveket például a hivatalos helyeken.

Ugyan már, Édesem!

Egy friss kutatásban, amit a Journal of Social and Personal Relationships tett közzé, több mint 1000 résztvevőt kérdeztek meg becézési szokásaikról. A felmérésben részt vett felnőttek úgy nyilatkoztak, hogy 87%-ban használnak beceneveket a párkapcsolataikon belül: a férfiak nagyobb arányban, 85%-ban becézik a partnereiket, de a nők sem maradnak le sokkal, ők 76%-ban élnek ugyanezzel a lehetőséggel. 

Az elterjedt, ömlengősnek tekinthető becenevek nem nyerték el túl sok ember szimpátiáját.

A leginkább utált női becenevek toplistájára került a Cukibaba, a Hercegnő, a Cukorborsó, az Édibédi, míg a férfiak az Apucit és a Papit gyűlölték a leginkább.

Az Édesem, Szépségem, Gyönyörűm, Babám becenevek a toplista másik felére kerültek, ezeket legfeljebb 24-35%-ban jelölték gyűlölt megszólításnak a résztvevők, szemben a Cukibabával, ami 57%-os jelölést kapott. 

Sokak számára furcsa lehet, de a kutatók összekapcsolták a szüleinkkel szemben érzett gyermekkori szeretetet és a becézést, ugyanis a szülők voltak azok, akik először szólítottak minket különféle beceneveken. Ez érdekes felismerés lehet azok számára, akik nem az arany középúton járnak, hanem nagyon utálják, vagy éppen kifejezetten kedvelik a beceneveket.

Hálószobai becenevek

A felmérés külön kitért arra, milyen beceneveket hallunk szívesen a hálószobában és melyek azok, amiktől feláll a hátunkon a szőr. Ami biztos: szinte senki sem akar olyan becenevet hallani, ami a szüleire emlékezteti. Ennek megfelelően itt is negatív toplistás lett az Apuci, a Papa, de az Édesem, Kedvesem sem éppen befutó a hálószobában. Valószínűleg a férfiak az ágyban sokkal inkább a „piszkosabb”, semmint a romantikus, vagy éppen kedveskedő beceneveket igénylik, bár 21%-uk szerint az a legjobb, ha egyáltalán nem hangzik el becenév a hálóban. Ha mégis bedobnál valamit, akkor a Bébivel lehet nyert ügyed, ezt került ugyanis a toplista élére a férfiaknál.

És hogy mit szeretnek a nők? Nos, azt biztos nem, ha Cukorborsónak hívják őket az ágyban, de a Hercegnőtől sem indulunk be sőt, ezúttal a Szépségem, Gyönyörűm sem lett befutó.

A férfiakhoz hasonlóan mi is inkább a Bébire tudunk a legjobban ráhangolódni, ha muszáj választani – ha viszont nem, akkor inkább kerülnénk a beceneveket.

Kicsit meglepő, de szemben a férfiak 21%-ával, a nők 32%-ban utálják, ha szerelmük becézi őket a hálószobában. 

És hogy érdemes-e beceneveket használni?

Úgy tűnik, hogy igen, csak jól kell megválogatni őket. Az említett toplisták amerikai és európai felnőttek segítségével készültek, már csak ezért sem vonatkoztathatóak mindenkire hazánkban. A legjobb itt is az, ha figyeled a párod reakcióit, és a becézést inkább otthonra tartogatod, a férfiak nem szeretnek mások, különösen nem a barátaik előtt érzelmesnek tűnni. Záró gondolatként pedig egy fontos és mérlegelendő tanács a becézést illetően: meglehetősen nagy hiba az előző kedves becenevén szólítani az újdonsült szerelmünket, pedig a nők 36%-a, a férfiak 44%-a elismerten vét az alapszabály ellen…

Kép forrása: michaeljung/Depositphotos.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!