Amikor a nő a bántalmazó egy kapcsolatban

Írta: ,
Folyamatosan csak arról szól a fáma, hogy a nő a bántalmazott fél, a férfi pedig a bántalmazó. Azt gondolnánk, hogy ez azért van, mert sokkal kevesebbszer bántalmaznak férfit, mint nőt. Ám ez – úgy tűnik - nem így van. És megint a britek... de ezúttal komolyan kell venni őket. Felméréseik azt mutatják, hogy a bántalmazások 40 százalékában a férfi a szenvedő fél. 
A feminizmus

1/5 A feminizmus

A feminizmus lehetővé tette azt, hogy a nők bántalmazása napvilágra kerüljön, emberi jogaiknak eltiprása bűnné, valódi bűnné váljon, akként tekintsen rá mindenki. A „régi világban”, és sok esetben most is abból ered a probléma, a férfi irányító szerepével visszaél
Visszaél azzal, hogy a nőnek létbiztonsága érdekében el kell viselnie azokat a korlátokat, melyet a férfi szab. A feminizmus nagy hibája, hogy nemekre és nem emberi értékekre (értéktelenségekre) helyezi a hangsúlyt
Természetesen végül mindig a férfi erősebb, fizikai felépítésénél fogva, ám egyáltalán nem biztos, hogy a férfi a kezdetektől fogva a támadó. Egyszerűen csak arról van szó, hogy egyik fél sem látja objektíven a helyzetet, későn vagy sosem kérnek segítséget, hagyják elszabadulni a problémát. 
Ajánlom mindenki figyelemébe a Rózsák háborúja című filmet.
Hogyan bántalmaznak a nők?

2/5 Hogyan bántalmaznak a nők?

Első sorban verbálisan. A nők sokkal jobban forgatják a szavakat, hiszen több társas kapcsolatot ápolnak. Jobb és több szavuk van az érzelmek kifejezésére, mint a férfinak, így egy elvadult szócsatában szinte biztos nyertesek.
Másodsorban a teljes ellenőrzés, beszabályozás módszerével. Megszabják azt, hogy kivel barátkozhat a férfi, hová járhat, az interneten milyen oldalakat látogathat.
Az érzelmi zsarolásban a nők „zseniálisak”, ha lehet ilyet mondani. Kis dolgokban ez még elmegy, talán még jól is áll egy nőnek, de a nők egy része nem áll meg ezen a ponton.
Kampányolnak. Mondhatnám azt is, hogy falkába verődve szapulják a férfit, a nyilvánosság bevonásával. Mivel a nők több társas kapcsolattal rendelkeznek, több támogatót tudnak maguk mellé állítani.
A fizikai bántalmazás

3/5 A fizikai bántalmazás

A nők többnyire megállnak egy bizonyos szinten, ha erről van szó. A lökdösődés, az másik rángatása, a hajtépés, a tárgyakkal való dobálózás a jellemző. 
A férfi ilyenkor lefoghatja a nőt, de ez szinte biztos, hogy dulakodássá fajul a kapálózó nő miatt. Ezért sok esetben a férfi nem lépi meg ezt, hanem tűr. 
A nő alapvetően felméri azt, hogy a férfi az erősebb fizikailag. Vannak, akik ezt nem kívánják tesztelni, csak bántalmazni akarnak. Ilyenkor kerülhet elő a fegyver... szerencsére ez utóbbi Magyarországon nincs így – de csak a fegyver népszerűtlensége miatt.
Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

4/5 Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

A valóságban az a helyzet, hogy a birtoklás az, ami mindkét felet arra készteti, hogy – egy idő után – nekirontson a másiknak. Legyen az akár nő, akár férfi. 

A bántalmazó a bántalmazott fölé helyezi magát, a bántalmazott védekezik, aztán a bántalmazó még messzebb megy, természetesen a bántalmazott is jobban védi magát, és így tovább. Egészen addig, míg a bántalmazó eljut a testi erőszakig
Ezen a ponton pedig már a férfi az erősebb. Így a nő a „vesztes”, a megfélemlített fél. Tehát az ok: a birtoklás, az önuralom hiánya, az alaphelyzet téves felmérése, melyből az egész érzelmi-hatalmi dráma kialakult.
Nehéz lehet bizonyítani

5/5 Nehéz lehet bizonyítani

A nők általi bántalmazás bizonyítása azért sem olyan egyszerű, mert egyrészt ott vannak a sztereotípiák, másrészt a verbális bántalmazás, a lökdösődés, az érzelmi zsarolás nem, vagy nagyon nehezen bizonyítható.
Igen, pokol az élete azoknak a nőknek, akiket bántalmaznak, és kénytelenek azt elviselni. De akkor mit mondjunk azoknak a férfiaknak a helyzetére, akik évtizedekig mindennap a pokolba mennek haza? Az ő igazukat ki fogja a világ elé tárni?
Nő vagyok, voltam birtokló és birtokolt. Őszintén mondhatom, nem tudom, hogy melyik a rosszabb, hiszen emberi mivoltom mindkettő ellen tiltakozott. 
Sokkal többször voltam bántalmazott, mint bántalmazó, és a férfi erő kapcsán nem egyszer kellett orvosi ellátást igénybe vennem. Mégis úgy gondolom, hogy a nem annak függvénye a bántalmazásra való hajlam, hogy férfi avagy nő az illető. Ez az emberi értékek függvénye.