Az elengedés filozófiája – Így lépj tovább békésen egy szakításon

Írta: ,

Amikor a szíved apró darabokra törik, úgy tűnhet, még a világ legerősebb ragasztója sem lenne képes összeilleszteni a részeit. A szakításnak megvannak a maga szakaszai, akárcsak a gyászolásnak: eleinte nem tudod elhinni, hogy ez az egész tényleg megtörténik. Aztán csalódottnak érzed magad, azt gondolva, bárcsak másképp tettél volna néhány dolgot. Ezek után dühös leszel, és hitegeted magad: „ha kapnál még egy esélyt, biztosan minden máshogy lenne”. Majd ezt követi a szomorúság, hiszen elvesztettél valami számodra fontosat. De végül mindig elérkezik a továbblépés pillanata – most ahhoz adunk néhány tanácsot, hogy sokkal könnyebben tudd magad mögött hagyni a múltadat!

Engedd el azokat a dolgokat, amiket megbántál Kép forrása: heartifb.com

1/7 Engedd el azokat a dolgokat, amiket megbántál

Amikor egy kapcsolat véget ér, hajlamosak vagyunk folyamatosan a múlton rágódni; milyen hibát követtünk el, vagy mit csinálnánk másképp, hogy ne így alakuljanak a dolgok. Úgy tűnhet, mintha ezáltal képesek lennénk elkerülni a fájdalmas befejezést – pedig valójában nincs így. Ráadásul ez a módszer szép lassan szenvedéshez vezet – elvégre amikor visszatekintesz a múltadba, belerántod magad abba az időszakba. És így nem túl könnyű továbblépni, igaz? Ehelyett fókuszálj a mostani helyzetedben lévő pozitív dolgokra! Szintén jó ötlet elhatározni, hogy naponta csak 10 percet engedsz meg magadnak a múltadon szomorkodni; ezzel a módszerrel szabadon kifejezheted az érzéseidet, de mégsem hagyod, hogy teljesen magukkal rántsanak a mélybe.

Bocsáss meg magadnak Kép forrása: topinspired.com

2/7 Bocsáss meg magadnak

Szintén gyakori, hogy úgy érezzük, életünk legnagyobb hibáját követtük el valamikor a kapcsolatban, és ha azt nem tettük volna meg, most nem lennénk ennyire magunk alatt.

Nehogy elindulj ezen az úton – ebből semmi jó nem jöhet ki! Elvégre mindenki követ el hibákat, és tudod, mit mondanak; ezekből tudunk a leginkább tanulni.

Szóval ha a jövőben szeretnél ismét szerelembe esni, egy dolgot meg kell tanulnod. Ahhoz, hogy képes legyél viszonozni mások érzelmeit, saját magaddal is békében kell lenned – ez pedig csak úgy lehetséges, ha előtte megbocsátasz önmagadnak a múltbeli hibáidért!

Nem létezik elvesztegetett idő Kép forrása: bohemiandiesel.com

3/7 Nem létezik elvesztegetett idő

Sose érezd úgy, hogy az a néhány hónap (vagy év), amit az előző kapcsolatodban töltöttél, elvesztegetett idő volt.

Ha így tennél, azzal alábecsülnél minden szuper dolgot, amit ekkor tettél meg, legyen az egy új barátság kialakítása, vagy egy előléptetés.

Ha a pozitív dolgokat igyekszel kiemelni, sokkal könnyebben tudsz majd továbblépni, hiszen nem érzed gyengének magad, hanem épp ellenkezőleg – minden, ami akkor történt, megerősített, és felkészített a mostani életedre, tele lehetőségekkel, békével, és boldogsággal.

Emlékezz a jóra és a rosszra is Kép forrása: aclotheshorse.co.uk

4/7 Emlékezz a jóra és a rosszra is

Agykutatók felfedezték, hogy az emberek közel 20%-a szenved a „komplikált gyásztól”. Ez azt jelenti, hogy nagy vágunk a volt szerelmünkre, de főleg azért, mert a kapcsolat emlékei sokkal tökéletesebbnek és boldogabbnak tűnnek számunkra a szakítás után.

Szakértők szerint ez a biológiai jelenség, ez a fajta vágyakozás kicsit olyan, mint egy függőség, ami valójában az agyunk kémiájából fakad. Emiatt úgy emlékszünk mindenre a kapcsolatunkból, mintha gondtalan lett volna. Pedig valójában mindkettőtöknek vannak erősségei és gyengeségei a kapcsolatban, ezekre kell igazán emlékezned!

 

Találd meg a régi önmagad Kép forrása: isaohao.com

5/7 Találd meg a régi önmagad

Hacsak nem ugrálsz kapcsolatról kapcsolatra, valószínűleg te is a szingli lányok életét élted, mielőtt megismerted a volt barátodat. Erős voltál, önálló, és vidám – egyedül is teljes egészet alkottál.

Emlékezz vissza erre a személyiségedre, és próbáld meg ismét megtalálni azokat az érdeklődési köröket vagy embereket, akikre sokkal kevesebb időd jutott, amíg nem voltál egyedülálló. Így ismerheted meg azt az énedet, akivel képes voltál magadhoz vonzani az exedet.

Ez az erős, boldog személyiséged lesz az, amelyik segít kiheverni a veszteséget, és meglelni azt az embert, akibe ismét beleszerethetsz – persze csak akkor, amikor ennek eljött az ideje.

Ne a múltadat akard visszakapni Kép forrása: yellowtrace.tumblr.com

6/7 Ne a múltadat akard visszakapni

Mindenki tudja, hogy a remény hal meg utoljára, és ez nagyon motiváló tud lenni – csakhogy ugyanennyire káros is, ha emiatt állandóan a múltadban találod magad. Nem könnyű megszakítani minden kapcsolatot valakivel, ha közben a lelked mélyén kötődsz hozzá, ráadásul úgy érezheted, ezáltal elveszíted az esélyét annak, hogy ismét egymásba szeressetek. Pedig tudod, hogy az már nem lenne ugyanolyan!

Sokkal jobb ötlet, ha mostantól nem abban reménykedsz, hogy az exed ismét visszatér az életedbe, hanem inkább abban, hogy a szerelem és a boldogság rövidesen újra rád talál. Persze, hogy leszel még szerelmes. Naná, hogy nem fogod az elkövetkező évtizedeket egyedül tölteni! Előbb utóbb úgyis megismersz új embereket, és kapcsolatokat fogsz kialakítani – csak ahhoz mindenekelőtt el kell engedned a múltadat.

7/7 A kötődés és a szerelem nem ugyanaz

Amikor egy elmúlt kapcsolatba kapaszkodsz, valójában az esetek többségében nem szeretetről, hanem kötődésről van szó. A szerelem ugyanis azt jelenti, hogy a másik félnek a legjobbat szeretnéd.

Míg a félelem azt éri el, hogy valami olyanba kapaszkodj, ami látszólag boldoggá tesz téged, csak hogy ne érezd az ellenkezőjét. Néha észre sem vesszük ezeket a gondolatokat, hiszen olyan gyakran jutnak eszünkbe: "Sosem leszek még egyszer szerelmes", vagy "Mindig magányos leszek".

Pedig nem kell tartanod a továbblépéstől, az ismeretlentől, hiszen ez lehet átok, vagy egy hatalmas kaland, és az már csak rajtad áll, a kettő közül melyiket veszed észre belőle.