Az egészséges kapcsolat 5 legbiztosabb jele – a tiédre is illenek?

Írta: ,

Mindenki boldog kapcsolatra vágyik, de honnan tudhatjuk biztosan, hogy a mostani párunk mellett valóban kiteljesedünk, és jó irányba tart az életünk? A boldogság persze mindenképpen fontos jel lehet, de az embernek mégsem ragadhat állandó mosoly az arcára. A pszichológusok szerint az alábbi jelek azt mutatják, hogy egymásnak teremtettetek.

Azonos életcélok

1/5 Azonos életcélok

Természetes, hogy mindkettőtöknek vannak saját céljai és projektjei, de egy egészséges kapcsolatban az alapvető értékek és életcélok megegyeznek.

Ha az egyikőtök például hatalmas családot szeretne, kerttel és vidéki házzal, a másik pedig inkább modern nagyvárosi életre, állandó utazgatásra és legfeljebb egy aranyhörcsögre vágyik, bármilyen boldogok is vagytok ebben a pillanatban, nem biztos, hogy ez a kapcsolat sok jóra vezet.


Fontos! 5 témakör, amit közösen kell tisztáznotok a családalapítás előtt


Ha azonban ugyanazokért a célokért dolgoztok, az mindenképpen jó jel lehet.

Saját egyéniség

2/5 Saját egyéniség

Egy egészséges kapcsolatban mindketten képesek vagytok megőrizni a saját egyéniségeteket és identitásotokat.

Ez nem jelenti azt, hogy például ne hatna rátok a másik személyisége, vagy ne változnátok valamennyit egymás mellett, de egyikőtök sem érzi úgy, hogy fel kell adnia azt, amit igazán szeret, vagy ami őt saját magává teszi, azért, hogy beleilleszkedjen a kapcsolatba.

Egy egészséges párkapcsolatban önmagatok lehettek.

Közös aktivitás

3/5 Közös aktivitás

Mindenképpen pozitív jel, ha van olyan tevékenység, amit együtt csináltok, és mindketten örömötöket lelitek benne.

Fontos, hogy megőrizzétek az önállóságotokat, de egy egészséges kapcsolathoz elengedhetetlen az is, hogy minőségi időt töltsetek együtt - és ebbe az nem tartozik bele, hogy egymás mellett nyomkodjátok a telefonotokat!

Egy közös hobbi azonban mindenképpen a tartós boldogság kulcsa lehet.

Meg mertek nyílni egymás mellett

4/5 Meg mertek nyílni egymás mellett

Az egészséges kapcsolat fontos jele az is, hogy beszéljetek egymással, és ne féljetek elmondani, mit vártok, mik a szükségleteitek, mit szeretnétek a másiktól.

Ha bármelyikőtök is fél attól, hogy őszintén beszéljen az elvárásairól, az hosszú távon boldogtalanná teheti a kapcsolatotokat.

Ha azonban soha nem érzed úgy, hogy meg kell gondolnod, beszélhetsz-e őszintén, megbízhatsz-e a másikban annyira, hogy feltárd az érzéseidet, akkor az mindenképpen pozitív jelként értelmezhető.

Reális elvárások

5/5 Reális elvárások

Tökéletes kapcsolat nincsen, és az egészséges viszony egyik biztos jele a pszichológusok szerint az is, ha ezzel tisztában vagy.

Lehetnek elvárásaid, sőt kell is, hogy tudd, mit akarsz, és mi az, amit megérdemelsz, de ahelyett, hogy egy irreális, csak a fantáziádban élő kapcsolat megvalósulását várnád, ha képes vagy reális elvárásokat támasztani, ha tudod, hogy mi az, amit akarsz, és ha hajlandó vagy engedni az elképzeléseidből, illetve azt is elfogadod, hogy nem lesz mindig minden teljesen tökéletes, és dolgoznotok is kell a közös boldogságért és boldogulásért, akkor minden bizonnyal jó nyomon jártok együtt.