Az 5 leggyakoribb ok, amiért félrelépnek: a pszichológiai magyarázat

Zabolai Margit
Írta: ,

Bármennyire is nem szép dolog, mindannyian ismerünk már valakit, aki volt megcsalva, vagy éppen félrelépett, és a legtöbbek élete során legalább egy kapcsolatban, személyesen is találkoznak a problémával. De miért lépünk félre, ahelyett, hogy például őszintén elmondanánk, ha valami nem jó a kapcsolatban? Dr. Barbara Greenberg pszichológus szerint ezek a leggyakoribb okok.

Dr. Greenberg szerint vannak bizonyos élethelyzetek, amikor például nagyobb az esélye annak, hogy valaki félrelép. Mindenki életében van egy pont, amikor visszanéz, és végiggondolja, hogy mi az, amit elszalasztott az élete során, mi az, amit szeretett volna megtapasztalni.

Sokan ilyenkor új hobbiba fognak, elutaznak valahová, vagy munkahelyet váltanak, de van egy kis csoport is, akik úgy érzik, érzelmi, vagy szexuális téren hagytak ki valamit.

Lehet, hogy a jelenlegi kapcsolatukat nem akarják felbontani, mivel nem akarnak ténylegesen visszamenni az időben, és feladni, amit elértek, ezért a jelenben, és titokban próbálják a kimaradnak hitt lehetőségeket bepótolni.

A doktornő szerint ezt a jelenséget kiválthatja például egy közeli hozzátartozó halála, ilyenkor ugyanis mindannyian szembesülünk azzal, hogy nem élünk örökké.

A megcsalás sosem szép dolog, de van, amikor a körülmények összejátszása, és saját, emberi esendőségünk a hiba elkövetésének oka. Aztán ott vannak természetesen a narcisztikusok, akik egyszerűen úgy érzik, rájuk nem vonatkoznak a szabályok.

Ugyan névleg beleegyeznek a monogámiába, de azt gondolják, amiről a partnerük nem tud, az nem is fájhat neki, vagy ha mégis, azt nem tartják olyan fontosnak, mint a saját jólétüket, akkor is, ha csak egy pillanatnyi vágy kielégítéséről van szó.

A doktornő szerint a jelenség ugyan szomorú, de sajnos nem ritka, és gyakrabban figyelhető meg az olyan kapcsolatokban, ahol az évek során az egyik fél sikeresebbé, befolyásosabbá válik, és ezt a narcisztikus személyiség úgy éli meg, hogy ezentúl ő többet és jobbat érdemes, mint a partnere.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019