Átmeneti elmezavar, avagy szeretni bolondulásig

Jankovics Anna
Írta: ,
Átmeneti elmezavar, avagy szeretni bolondulásig
A filmek örök témája a szerelem, annak minden fajtája. A romantikus, mindent elsöprő szerelem és a beteges szerelem között vékony határ húzódik, melyet néha az egészséges mentalitású ember is hajlamos átlépni. Ez még nem baj. De mi van akkor, ha valaki megszállottá válik? Átmeneti-e ez az ,,elmezavar”, és mikortól válik kezelendővé? Szükséges-e megélni ezt a felfokozott, őrültség határán lavírozó érzést?
Erre való a kamaszkor

Felnőtt életünk kezdetén szükséges megtapasztalni az érzéseket, így rendelkezett az anyatermészet. Ám ekkor kell azt is megtanulnunk, hogyan uralkodjunk felfokozott érzelmeinken, nehogy olyan végletbe sodródjunk, ami nem csak jövőnket veszélyezteti, hanem akár életünket is, szó szerint.
Ekkor szoktak a fiatalok a világ végére is elmenni a szerelem ürügyén, vagy épp olyan érzelmi válságba sodródnak, melyre nem találnak megoldást. A szülő segítsége a legfontosabb, de ezt a kort jellemzi az is, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak a barátok tanácsai, mint a szülőké.

Sztárok iránti rajongás

A szerelem mélységeinek és magasságainak legbiztonságosabb formája, hiszen az egész csak fejben zajlik - idealizált tulajdonságok alapján, éteri magasságokban és mélységekben. Ilyenkor ismeri meg az emberpalánta önmagában azt az érzést, ami már közelit a szerelemhez.


A fiúk ritkábban beszélnek rajongásuk tárgyáról, a lányok nyitottabbak, ne gondoljuk azt, hogy csak a lányokra jellemző ez az érzés. A szülőnek nyomon kell követni a rajongást, amennyire lehet, mert a túlzott rajongás figyelmeztető jel. Komoly lelki háttere van, ami normális mederbe terelhető, egy megfelelő szakember segítségével.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba