Árulkodó jelek, hogy te is demiszexuális vagy - ezekkel az előnyökkel és hátrányokkal számolhatsz

Írta: ,

Nem is biztos, hogy hallottál erről a fogalomról, de könnyen lehet, hogy te is demiszexuális vagy. De kik is ők valójában? Olyan emberek, akik kizárólag szoros érzelmi kötődés megléte mellett tudnak szexuális kapcsolatot létesíteni. Felmerülhet benned a kérdés, hogy nem ez a normális? Végül is igen, társadalmilag ez lehetne az elvárt norma, de a helyzet ennél jóval összetettebb.

Alapvető az érzelmi kötődés Kép forrása: carolynmariephoto.com

1/6 Alapvető az érzelmi kötődés

Az első és legfontosabb jellemzője a demiszexuális embereknek, hogy esetükben a testi kontaktus csak és kizárólag nagyon erős érzelmi kötődés után jöhet létre.

Ha te is ebbe a csoportba tartozol, csak akkor tudsz magadhoz engedni valakit, ha nagyon szereted.

Érdekes módon ez a szeretet nem kizárólag szerelem lehet, akár egy szoros baráti kapcsolatban is eljöhet az a pont, amikor úgy érzed, szóba kerülhet köztetek a szex.

Ez egyébként esetedben gyakoribb is. Amíg a „hétköznapi” kapcsolatok esetében először a flörtölés alatt megjelenik a fizikai vonzalom, és csak utána jönnek a mélyebb érzelmek, addig neked először az érzelmek megjelenésére van szükséged ahhoz, hogy a testi vágy is felébredjen.

Nincs első látásra szerelem Kép forrása: flickr

2/6 Nincs első látásra szerelem

El sem tudod képzelni, valaki hogyan élvezheti az egyéjszakás kalandokat, számodra ez teljesen idegen sőt, hátborzongató dolog.

Az első sorból tagadod azt is, hogy létezne első látásra szerelem, és képtelen vagy még belegondolni is, hogyan lehet valakiből – önszántából – örömlány, vagy miként lehet valakinek két-háromnál több partnere az életben.

Ebből egyenesen adódik, hogy nálad a megcsalás főbenjáró bűn, akkor is, ha az akár csak gondolatban történik meg. Szerinted nem fér bele egy kapcsolatba az, hogy bárki más megtetsszen, vagy akár egy percig is flörtöljetek valakivel. Úgy véled, ha erre sor kerül, akkor ott már nyoma sincs a mély érzelmeknek.

3/6 Kevés barátod van

Nem kizárt, hogy ismerősből sok jutott, de csak nagyon kevés ember mondhatja azt magáról, hogy a barátod lenne. Ennek az oka szintén az érzelmekre vezethető vissza: számodra a barátság, vagy éppen a rokoni kapcsolatok legalább olyan fontosak, mint a szerelem.

Így aztán mindig megpróbálsz rengeteg energiát és időt befektetni annak érdekében, hogy ezek a kapcsolataid is tökéletesen működjenek.

Szeretteid mindig, minden körülmények között számíthatnak rád, ám ez részedről nagy erőfeszítést jelent. Nem fáradtságot, de nagy igyekezetet, és a te energiaraktáraid is végesek. Ezért aztán nem azoktól veszed el a szeretet, akik már melletted állnak, hanem a környezeteddel viselkedsz távolságtartóan. Egyszerűen nincs időd arra, hogy több barátod legyen.

Elérhetetlennek titulálnak

4/6 Elérhetetlennek titulálnak

Azok, akik nem látnak bele az érzelmeidbe, és akiket nem engedsz igazán közel magadhoz, távolságtartónak, esetleg prűdnek is megbélyegezhetnek. Érthető, miért vélekednek így, még ha bántó is lehet ez számodra a véleményük.

Mivel ennyire érzelmi síkon mozogsz, mindent emocionálisan közelítesz meg, ha valaki kicsit unszimpatikus, vagy idegen számodra, azzal nem tudsz „jópofizni”, nem tudod eljátszani, hogy mennyire kedveled.

A prűdséggel pedig könnyen dobálóznak az emberek, ha nem sikerült ágyba vinni, vagy, ha ebben a szex-központú társadalomban mégsem a hancúrozás számodra az egyik legfontosabb, és legalapvetőbb dolog.

Tényleg nem alapvető számodra a szex Kép forrása: fashiongonerogue.com

5/6 Tényleg nem alapvető számodra a szex

Egyáltalán nem a szex körül forognak a gondolataid, hiszen a demiszexualitást az aszexualitás és a hétköznapi szexuális élet átmenetként is értékelik.

Érzel vonzalmat mások iránt, de sokkal ritkábban, és nem olyan intenzíven, mint mások. Akkor sem vágysz állandóan az ágyba, ha fülig szerelmes vagy, igaz, ilyenkor nyitottabbá válsz a kérdést illetően.

Ugyanakkor nem idegen gondolat számodra, hogy a szex egy kicsit visszataszító, túlságosan is mocskos dolog, amire – főleg minden nap, vagy éppen héten – teljesen felesleges időt áldozni.

Számodra egy szeretkezésnél sokkal többet ad, ha eltölthettek egy romantikus vacsorát, megnézhettek egy jó filmet, vagy csak hosszasan ölelkezhettek a kanapén.

 

Előnyök és hátrányok? Kép forrása: harpernoelphotography.com

6/6 Előnyök és hátrányok?

Először is le kell szögezni, hogy mindenkinek másfajta igényei vannak az intim együttléteket illetően, és nem igazán lehet megállapítani olyat, hogy mi a normális, és mi az, ami túl sok, vagy éppen túl kevés.

Az biztos, hogy manapság általánosabb társadalmi igénynek tekinthető a rendszeres szexuális élet, ezért, ha számodra a szex nem éppen fontos, továbbá ennyire távolságtartóan viselkedsz, előfordulhat, hogy nehezebben találsz párt.

Ugyanakkor az is igaz, hogy ha rábukkansz valakire, aki hasonló igényekkel rendelkezik, és legalább annyira fontosak számára az érzelmek, mint neked, akkor minden bizonnyal életre szól majd a szerelmetek – és ezt napjainkban egyáltalán nem sok pár mondhatja el magáról.