A társkeresőkre csak a szerencsétlenek járnak? 4 mítosz az online randik világából

Zabolai Margit
Írta: ,

Noha a statisztikák azt mutatják, hogy az online társkeresés egyre népszerűbbé és elfogadottabbá válik, sőt már a fiatalabb korosztály is nyitott felé, még mindig rengeteg a mende-monda az internetes társkeresésről. Utánajártunk, mi is az igazság 4 gyakori mítosz mögött.

„Online csak a kétségbeesettek keresnek párt”

Noha a helyzet az elmúlt években jelentősen javult, még mindig vannak, akik ha azt hallják, hogy online társkeresőre regisztráltál, azt felelik: ennyire nem lehet rossz!

A helyzet azonban az, hogy éppen az előítéletektől tartva sok boldog és sikeres pár fedősztorit talál ki arról, hol találkoztak, ahelyett, hogy bevallanák, hogy az interneten ismerkedtek meg. Így aztán nagyon sok sikertörténet rejtve marad, és nem is lehet velük cáfolni ezt a mítoszt.

Kutatások viszont azt mutatják, hogy nincs jelentős különbség az online és offline társkeresők személyiségében, néhány tanulmány szerint legfeljebb az online társkeresők egy kicsit jobban félnek a visszautasítástól – de az erre vonatkozó eredmények is vegyesek.

Azt azonban egyetlen kutatás sem támasztotta alá, hogy az online társkeresők kétségbeesettebbek lennének, de könnyen lehet, hogy nyitottabbak az újdonságokra.

„Mindenki hazudik”

Az óvatosság persze az online randik világában sem árt, de kutatások azt támasztották alá, hogy az adatlapok jelentős többségében legfeljebb egy kis túlzás található.

Az egyik leggyakoribb mítosz az online társkeresőkkel kapcsolatban, hogy talán minden tízedik szót érdemes elhinni abból, amit valaki önmagáról állít az adatlapján.

Ezek után viszont az vesse az első követ az online párkeresőkre, aki első randin nem esett még pici túlzásokba saját magáról, csak azért, hogy jó benyomást keltsen.

Ahogy minden esetben, egy idegen közeledésekor persze itt is érdemes ésszerűen óvatosnak lenni, de semmi nem támasztja alá azt, hogy ne lehetnél nyitott és bizakodó egy online ismerkedés során.

Az online kapcsolatok kudarcra vannak ítélve

Mielőtt előhozakodnánk azzal, hogy mindenki ismer olyan párokat, akik, nézzük egy kicsit a tudományos adatokat: egy tanulmányban 19 131 amerikai házaspár kapcsolatának történetét vizsgálták, akik 2005. és 2012. között keltek egybe.

A kapcsolatok egyharmada online ismerkedéssel kezdődött. Míg az online egymásra talált pároknál a vizsgálat alapján 5,96% volt a válás valószínűségének esélye, addig az offline megismerkedett párok esetében ez 7.67% volt.

Korántsem lehet tehát kijelenteni, hogy az online kapcsolatok kudarcra lennének ítélve – ebben a tanulmányban még egy kicsit jobban is teljesítettek a többieknél.

A kereső algoritmusok hatékonyabbak, mint a személyesen szűrt profilok

Egyre több online társkereső dolgozik párkereső algoritmusokkal, ahol olyan profilokkal köt össze, amelyek nagy hasonlóságot mutatnak a tiéddel.

Noha a közös érdeklődés megadhatja az első lökést, többen felhívják a figyelmet a program hiányosságaira: nem biztos például, hogy szerencsés, ha két extrovertált ember kerül egy kapcsolatba, arról nem is beszélve, hogy egyetlen algoritmus sem képes kiszűrni azt a bizonyos pluszt, ami a szerelmet garantálja.

Így, ha nem is jelenthetjük ki, hogy ezek az algoritmusok teljesen haszontalanok lennének, azt sem mondhatjuk, hogy érdemes egy gépre bízni, hogy megtalálja neked az igazit. Szörfölj te is bátran az adatlapok között!

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019