A szerelmi háromszög legfájóbb része: ezeket éled át, amikor megcsalnak

Írta: ,

Végére érünk a cikksorozatunknak, és az utolsó részben a talán leginkább fájdalmas oldalt, a megcsalt fél perspektíváját vizsgáljuk meg. Vajon mit él át az, aki szembesül a megcsalás tényével? Esetleg azt, hogy hónapokig, évekig tartottak szeretőt mellette? Hogyan lehet feldolgozni ezt a helyzetet, és van bármi remény a folytatásra? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána!

Amiért a leginkább fáj Kép forrása: hernameismoon.tumblr.com

1/4 Amiért a leginkább fáj

Talán azért fáj olyan nagyon a megcsalás, mert te vagy az, aki a körülményeket elszenvedi, nem pedig az, aki mozgatja a szálakat – sok felnőttnek ez már bőven elég ahhoz, hogy borzasztóan érezze magát. Becsapott, elhagyatott vagy, nem utolsó sorban pedig megalázott.

A legtöbb nőre nem derült égből villámcsapásként súlyt le a megcsalás ténye, a többség azért érzi, hogy valami nem volt rendben az utóbbi időben. Mégis, képesek vagyunk a végletekig bízni, és hinni abban, hogy valamit félreértettünk.

Utólag persze minden világosnak tűnik, és mindenki bánja, hogy nem tett lépéseket már az első gyanús jelet követően. Nagyon bántó az is, amikor a későbbiek során elemzed a történteket, és összerakod magadban a kirakós hiányzó darabjait.

Akkor este is tőle kapott üzenetet, azért mondta, hogy később jön haza, mert vele találkozott, és azért volt olyan rossz megérzésed, amikor nem nevezte meg, milyen ismerősökkel futott össze… Persze mindez csak önkínzás, de lehetetlen leállítani a száguldozó gondolatokat.

Ki a másik? Kép forrása: inspirationde.com

2/4 Ki a másik?

Óhatatlanul eljön az a pont, amikor tudni akarod, ki volt az, akivel megcsalt. Ha sikerül kiderítened, akkor pedig akár évekig is elhúzódhat az iránta táplált gyűlölet, akkor is, ha titeket már semmi sem fűz össze, és akkor is, ha ők sem folytatják a megkezdett viszonyt.

Egyszerűen kétségek fognak gyötörni, és elveszíted az önbizalmadat. Elvégre, ha érte képes volt félredobni (akár csak egy éjszakára), akkor ő nyilván jobb nálad. Legalábbis, ezt gondolod akkor is, ha nem így van.

Folyton össze fogod hasonlítani vele magadat, féltékeny leszel a sikereire, örömeire, és elégedett dőlsz hátra akkor, ha véleményed szerint valami nehézség, probléma érte. Ugyan elsődlegesen mindenkinek a saját partnerét kellene hibáztatnia egy ilyen esetben, sokkal könnyebb valaki mást elkezdeni utálni, mint azt, akibe szerelmesek vagyunk.

Nyilván rá is haragszunk, de egyszerűbb a kívülállóra kenni minden fájdalmat és bonyodalmat, könnyebb rajta kiélni a dühünket, mint a párkapcsolatunkon belül feloldani a feszültséget.

Te miben vétettél? Kép forrása: wattpad.com

3/4 Te miben vétettél?

Nagyon ritka eset az, mikor a megcsalt fél semmiben sem hibás. Természetesen akad ilyenre is példa, de ez tényleg nem sűrűn fordul elő – és inkább csak a néhány hónapja tartó járásokra igaz, amikor még igazból ki sem mondtátok, hogy egy párt alkottok. Jóval jellemzőbb, hogy sok-sok apróság vezetett odáig, hogy a barátod úgy döntött, más mellett keresi a testi boldogságot.

Ez a probléma jellemző módon akkor szokott felbukkanni, ha már régóta együtt vagytok, és komoly kapcsolatban éltek. Amikor sok közös döntés és körülmény fűz titeket össze, akkor aligha mondhatjuk, hogy mindez teljes mértékben, rajtad kívülálló okok miatt történt. Ha másban nem, abban a legtöbben hibáznak, hogy nem kommunikálnak nyíltan és őszintén.

Ezzel az egyszerű praktikával a legtöbb bonyodalom tökéletesen kivédhető lenne… Akár csak a tanulság levonása marad, akár azon gondolkoztok, hogy esetleg a történtek ellenére is folytatjátok, mindenképpen érdemes átgondolnod ezt az oldalt is. Már csak azért is, hogy soha többet ne fordulhasson elő.

4/4 Újra lehet kezdeni?

Bár vannak, akik zsigerből rávágják, hogy lehetetlen normálisan élni a megcsalás után, azért sok ellenpélda is akad. Ami biztos, hogy gyakorlatilag mindent új alapokra kell tennetek, ami bizony nem könnyű egy ilyen kényes helyzetben, és csak akkor találhattok megoldást, ha őszintén szeretitek egymást – és persze egyformán akarjátok a változást.

Sokszor előfordul, hogy a félrelépőt éppen a megcsalás ténye döbbenti rá a hibákra, arra, hogy még mindig szerelmes, és fontosnak tartja megmenteni a kapcsolatát. Gyakori az is, hogy a megcsalt fél ilyen helyzetben ismeri el, miben vétett, mit kellett volna másként csinálnia.

Persze, az lenne a szerencsés, ha nem egy ilyen esemény döbbentené rá a feleket, hogy ideje lenne egy alapos beszélgetésnek, de az emberi életek és érzelmek nem ilyen egyszerűek. A döntésnél fontos, hogy kizárjátok a külvilágot, mert jönni fognak a kéretlen tanácsok. Ám ezekre nem szabad adnotok, és mások véleménye sem mérvadó. Csak az számít, amit ti éreztek és szeretnétek!