A párkapcsolat 5 kritikus pontja

Írta: ,

Bár alapvetően a legtöbb ember arra törekszik, hogy boldog párkapcsolatban élhessen, a harmóniát hosszútávon megtartani talán nehezebb, mint megtalálni az igazit. Sajnos kikerülhetetlenek a mérföldkövek, amik akár a viszony végét is jelenthetik.

Kezdeti nehézségek

1/6 Kezdeti nehézségek

Ahhoz, hogy egy kapcsolat egyáltalán komolyra fordulhasson, túl kell jutni az első néhány randin, ami nem feltétlenül könnyű menet.

Még a manapság hatalmas boldogságban élő párok is gyakran beszámolnak a kezdeti nehézségekről, amit a problémás egymásra hangolódás, valamelyik fél korábbi partnere, vagy éppen az aktuális körülmények nehezítettek.

Akadnak olyanok, akik szerint nem is lehet igazán szenvedélyes és tartós egy olyan kapcsolat, ami túlságosan is könnyen indul.

Az mindenesetre biztos, hogy az alakuló szerelmek igen jelentős része nem állja ki az első próbákat, dacára annak, hogy később akár sokkal tovább fejlődhetnének az érzelmek.

Ilyenkor még gyakran úgy gondoljuk, az egész nem ér annyit, hogy túl sok energiát beletegyünk a bizonytalanba...

Összeköltözés

2/6 Összeköltözés

Bár furcsán hangzik felnőttként, amíg nem költöztök össze, addig lényegében csak „jártok”.

Ez sok mindenkit nem zavar, másokat azonban annál jobban idegesít, és ekkor kerül komolyabban előtérbe az összeköltözés.

Egyeseknél gyakorlatilag észrevehetetlen az átmenet, csak az tűnik fel, hogy minden nap a másiknál ébredünk, és egyre gyakrabban töltjük meg a hűtőjét.

Másoknál ez a procedúra sokkal nehezebb. Anyagi körülmények, munkahely, családi problémák gátolhatják, nehezíthetik az összeköltözés útját, dacára annak, hogy jogosan igényled az előrelépést.

A legtöbb ember szerint az együttélés az igazi próbája a kapcsolatoknak, hiszen ha nem csak akkor vagy együtt a másikkal, amikor nagyon is szeretnéd, akkor felszínre kerül minden olyan negatívum, ami idáig rejtve maradhatott.

A szürke hétköznapok

3/6 A szürke hétköznapok

Az unalmas napok alapvetően akkor fognak jelentkezni, ha már néhány éve együtt vagytok. Nem kell, hogy feltétlenül együtt is éljetek, de jó eséllyel akkor kopogtatnak nálatok, ha kialakítottátok az új rutint.

Mindenki tudja a dolgát, munkába jártok, sportoltok, főztök, beosztjátok a házimunkát, az esték pedig hasonlóan telnek. Valószínűleg élvezitek a nyugalmat, a harmóniát, de vigyázat, ez a szakasz nagyon kétesélyes lehet.

Ha túlságosan belesüppedtek a jóba, akkor nem fogjátok annyira élvezni, ráadásul az unalom hamar rátelepedhet nem csupán az életetekre, a kapcsolatotokra is.

Folyton új színt, programokat, élményeket kell belecsempésznetek, hiszen ha még egy szintet előbbre szeretnétek lépni, gondosan meg kell alapoznotok a viszonyotokat. 

Családalapítás

4/6 Családalapítás

Természeten mi más lehetne az az örömteli, izgalmas, ám mégis sokszor problémás, nehéz és fárasztó szakasz, mint a családalapítás?

Nyilvánvalóan nem mindig az említett forgatókönyv szerint érkezik a csemete a családba, sokszor a pozitív terhességi teszt után kezdenek el gondolkozni a szülők, hogy fel kellene gyorsítani az összeköltözés folyamatát.

Akár így, akár úgy, az biztos, hogy egy gyermek fenekestül felforgatja a kapcsolatotokat, akkor is, ha imádjátok egymást.

Senki nem tudja, mit hoznak ki belőle a hormonok, hogyan reagál az apuka, amikor tudatosul benne, hogy nem ő áll az első helyen, és így tovább.

Persze a gyermek csodás beteljesülése a szerelmeteknek, de a mai modern világban a tudatos családállítás rengeteg megválaszolatlan kérdést vet fel.

Későbbi mélypontok

5/6 Későbbi mélypontok

Bár a többség retteg attól a bizonyos hetedik évtől, a felmérésekből az derül ki, hogy a későbbi időszak jóval kritikusabb.

Az igazi mélypont természetesen attól is függ, mikor alapítotok családot: ha lassan haladtok, és adott esetben éveket együtt éltek, közösen gyűjtitek az emlékeket, akkor valószínűleg később jönnek azok a problémák, amikkel a friss, de gyorsan előrelépő párok szembesülnek.

Az átlagos mélypont azonban úgy tűnik, a 10-15 éves kapcsolatokra tehető, főleg azokra, amikben a felek nem házasodtak össze.

Ekkor már a legtöbb párkapcsolatból család lett, a kivédhetetlen problémák folyton felbukkannak, kevesebb időt tudunk szánni a viszonyunk ápolására.

Gond, hogy türelmetlenebbek, fáradtabbak vagyunk, elérkezünk arra a pontra, amikor úgy érezzük, most utoljára változtathatunk életünk menetén.

Mit lehet tenni?

6/6 Mit lehet tenni?

A mélypontok kivédhetetlenek, de ez nem azt jelenti, hogy mindegyikkel találkozni fogtok, vagy, hogy mindegyik egyformán megviseli a kapcsolatotokat.

Lehet, hogy simán megy az összeköltözés, a házasság, a gyermekáldás, aztán egyszer csak a rózsaszín ködből szörnyű hírre ébredsz. Ez is egy lehetséges forgatókönyv, de az életfogytig tartó boldogság sem létidegen.

Mint mindig, a tartalmas kapcsolatok életében is egyetlenegy örökérvényű szabály létezik, a kommunikáció. Akiben a világon legjobban megbízol, annak el kell mondanod a gondjaidat, észrevételeidet.

Természetesen nem szabad feleslegesen vitákat generálni, a tolerancia rettentően fontos, de az állandósuló célozgatások helyett sokkal egyszerűbb felhívni a férfiak figyelmét a hiányosságokra, a problémákra, amiket aztán közösen oldhattok meg.