A megbocsátás filozófiája – Ezért és így lendülj túl a történteken

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A megbocsátás nem csupán az életünk egyik legfontosabb része: a legnehezebb feladatunk is egyben. Emiatt van az, hogy sokan évekig, sőt évtizedekig őrlődnek, pedig csak annyit kellene tenniük, hogy elengedik a múltat. De hogyan lehetséges véghezvinni mindezt?

A megbocsátás azért olyan nehéz, mert felelősséget vállalsz általa a történtekért.

Sokkal könnyebb mást hibáztatni azért, amiért az adott helyzet bekövetkezhetett. Ezzel teljes egészében kivonod magad a felelősségvállalás alól, egyúttal elkönyveled magadban, hogy semmit sem tehettél.

Mégis hogyan hat ez a jelenedre? Ha úgy érzed, a sérelmeidért mások a felelősek, akkor a feloldozást is csak ők jelenthetik számodra.

Ezt továbbgondolva láthatod, hogy így sosem fogsz tudni megbocsátani, hiszen ha nem a tiéd a felelősség, akkor nincs is lehetőséged a megoldásra.

Szóval először is el kell fogadnod, hogy a végkifejletért igenis te felelsz; ami történt, nem a véletlenek egybeesése, de nem is összeesküvés ellened.

Az életben létezik egy nagyon erős törvény, ami az ok-okozatra épül – megkérdőjelezheted, de attól még valós tény marad. (Ne tétovázz sokat, mert minél többet kételkedsz benne, annál később fogsz tudni továbblépni a sérelmeiden.)

De mit is takar ez a törvény?

Tulajdonképpen nagyon egyszerű, és könnyű lesz megértened. Arról szól, hogy ami most történik veled, az korábbi tetteid eredménye, amit pedig most teszel, az kihat a jövődre.

Ezt egy átlagos hétköznapon abszolút nem nehéz elfogadni (pl. ha nem mész el bevásárolni, nem tudsz miből főzni, tehát ez kihat az ebédedre), de amikor valami rossz történik veled, akkor már más a helyzet.

Pedig az univerzum nem foglalkozik azzal, hogy hétköznapi kérdésről, vagy az egész életedet megváltoztató lépésről van szó.

A dolgok megtörténnek, mégpedig okkal, és van eredményük, okozatuk: ez egy olyan tény, ami a megbocsátás és elfogadás alappillére.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019