A különbség hosszú- és rövidtávú kapcsolat között

Írta: ,

Senki sem képes egy párkapcsolat legelején megjósolni, vajon mennyi ideig fog tartani a szerelem – hogy az első csók az örökkön örökké kezdetét jelenti, akár egy tündérmesében, vagy csak egy újabb keserédes tapasztalatot. Akad azonban néhány olyan dolog, ami neked is segíthet rávilágítani, vajon mik a legfontosabb különbségek egy hosszú-, és egy rövidtávú kapcsolat között!

Fellángolás egy pillanat alatt Kép forrása: lckl.se

1/6 Fellángolás egy pillanat alatt

Képzeld el magad az alábbi szituációban (bár könnyen előfordulhat, hogy te is jártál már hasonló cipőben): Megismerkedsz valakivel, és hirtelen egy hullámhosszra kerültök. Egyszerűen nem bírod kiverni a fejedből a srácot, hiába próbálod lekötni a figyelmed millió más programmal.

Újra és újra felidézed a találkozásaitok részleteit; amit mondott, ahogy kifejezte magát, és amit te válaszoltál (na meg persze azt is, amit utólag szeretnél válaszolni, mert természetesen órákkal később érkeznek a legjobb ötletek). Állandóan a telefonodat lesed, hogy jött-e tőle üzenet, és amikor felvillan a neve, a szíved gyorsabban ver, mint egy fél napos edzés után.

Érzelmi hullámvasút, indul! Kép forrása: theodysseyonline.com

2/6 Érzelmi hullámvasút, indul!

Ez pedig csak sokkal intenzívebben és erőteljesebben folytatódik, miután hivatalosan is egy pár lesztek. Sosem tudod igazán, hányadán állsz vele.

A bizonytalanság mindig ott rejtőzik benned, és gondolatban folyton keresed a jeleket, hogy valami gond van – még akkor is, ha semmi sem utalt rá korábban. Hiába próbálkozol, nehéz megállítani a negatív gondolatokat, és szinte biztos vagy benne: a legrosszabb dolog, ami csak történhet veled, az, ha szakítotok.

Mikor együtt vagytok, képes vagy megfeledkezni az érzésről, de amint különváltok egymástól, az egész kezdődik előröl, mint egy beakadt lemez.

Fokozatos ismerkedés

3/6 Fokozatos ismerkedés

És most képzelj el egy másik szituációt! Találkozol egy szimpatikus sráccal, jót beszélgettek, és nevet, esetleg telefonszámot cseréltek. Jó kedved támad a dolog miatt, talán néhányszor rákattintasz a Facebook profiljára, de nem változol át hirtelen Sherlock Holmes nyomozóvá, hogy 20 perc alatt minden információt kideríts róla.

Nem igazán veszed észre, ha órák telnek el egy-egy válaszüzenet között, és bár izgatottan vágsz neki a randinak, mégsem veszi át rajtad az uralmat az a bizonyos érzelmi hullámvasút.

Aztán néhány találkozó után észreveszed, hogy egyre jobban érdekel a srác; nincsenek drámai helyzetek, negatív gondolatok, egyszerűen csak nyugodtnak érzed magad.

Elmélet vs. gyakorlat

4/6 Elmélet vs. gyakorlat

Te mit gondolsz, melyik kapcsolat tart tovább? Elméletben biztosan rögtön rávágnád, hogy a második, gyakorlatban viszont fejest ugranál az elsőbe, hiszen ez jelképezi mindazt, amit a filmekből és romantikus regényekből megtanulhattunk a szerelemről.

Ez az érzés egyszerre tesz boldoggá, és taszít le a legmélyebb búskomorságba, és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez így van rendjén.

Gondolj például minden idők egyik legnépszerűbb filmjére, a Szerelmünk lapjaira; mennyivel kevesebb rajongója lenne a történetnek, ha Ali és Noah teljesen hétköznapi módon találkoznak, néhány randi után egymásba szeretnek, és mindenféle gond nélkül családot alapítanak.

Mágneses vonzerő

5/6 Mágneses vonzerő

Sokan vélik úgy, hogy az első típusú szerelemnél az emberek valamiféle erős vonzóerőt tapasztalnak, úgymond „lökést”, ami mágnesként húzza őket az adott személyhez. Csakhogy szakértők szerint ez bizonyos esetekben afféle tudatalatti vágyakozás egy múltbeli élményhez kapcsolódóan. Ha például a szüleid gyerekkorodban kritikusak voltak veled, előfordulhat, hogy jobban vonzódsz azokhoz a férfiakhoz, akik szintén hasonlóan viselkednek, és ezáltal úgymond "el kell nyerned" a szeretetüket. De az is előfordulhat, hogy olyan tulajdonságok vonzanak egy másik személyben, amelyek benned nem igazán találhatók meg. Ha te általában a nagyobb társaságokban inkább csöndes típus vagy, könnyen lehet, hogy épp a mindig beszédes srác kelti fel az érdeklődésedet. Az egészségtelen kapcsolatok mindig ezzel az erős lökéssel kezdődnek, és sokszor már csak akkor jövünk rá erre, amikor teljesen összekuszálódtak a szálak.

A titok a tempóban rejlik

6/6 A titok a tempóban rejlik

Persze ez nem azt jelenti, hogy csak rossz dolgok sülhetnek ki egy ilyen szituációból. Az egészséges kapcsolatok titka ugyanis egyszerű: semmit sem szabad elsietni. Ne hagyd, hogy a dolgok túlságosan hirtelen kövessék egymást, hiszen sok esetben épp a gyorsaság miatt alszik ki a szikra, amiből egyébként akár hatalmas lángok is lehetnének.

Mielőtt hagyod, hogy az érzelmi lavina eluralkodjon rajtad, érdemes kiderítened, mennyire gondolkodtok hasonlóan a jövőről, hiszen biztosan te sem szeretnél belevágni egy olyan kapcsolatba, ami néhány év múlva épp emiatt ér véget. Ne hagyd, hogy a rózsaszín köd rögtön ellepje a látóhatárodat, és emiatt rossz képet kapj az adott személyről. És ami a legfontosabb: ne csak arra fókuszálj, vajon hogyan érez irántad a srác, gondold át alaposan azt is, te hogyan érzel iránta!