A hosszantartó párkapcsolatok 13 alapja

A hosszantartó párkapcsolatok 13 alapja

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A hosszantartó párkapcsolatok 13 alapja

Szeretnéd minél tovább megőrizni a köztetek lévő varázst? Esetleg úgy érzed, a szürke hétköznapok hatására alábbhagyott a lángolás? Néhány egyszerű alapszabály elsajátításával sokat tehetsz érte, hogy még sokáig élvezhessétek egymás társaságát!

Édes békülés

A párkapcsolaton belüli konfliktus teljesen természetes dolog, sőt: akár építő jellegű is lehet, amennyiben hajlandóak vagytok kompromisszumot kötni és mielőbb nyitni a békülés felé.
Egy pszichológiai tanulmány a közelmúltban megállapította, hogy amennyiben legalább egyikőtök megbocsátó természetű, viszonyotok sokkal biztosabb lábakon áll, hiszen nem kell hosszan tartó duzzogástól tartani.

Viszlát, virtuális világ!

Ha azon kapod magad, hogy több időt töltesz a számítógép előtt, mint a pároddal, ideje változtatnod a szokásaidon!
Az internetezés és szociális hálón való jelenlét önmagában nem gond, viszont ez az időtöltés hosszú időre elszakít párodtól, hanyagolva őt és közös életeteket.

Egy kis agymunka

„A bolondok könnyebben szerelembe esnek, az okosok viszont benne is maradnak” – tartja a mondás. Egy tengerentúli felmérés alapján az átlagon aluli intelligencia 50%-kal növeli a válás esélyét.
Tévedés, hogy ez az adottság velünk született lenne, hiszen fejleszthető. Sakkozzatok, sudokuzzatok, társasjátékozzatok együtt!

Állj ki magadért!

A „mi” mindig két „én”-ből áll, ezt sosem szabad elfelejtenetek. Néhány évvel ezelőtt óriási sajtóvisszhangot váltott ki az Önfeláldozó Feleségek mozgalma, akik napjaink egyenjogúsága ellen tüntetve teljes engedelmességgel próbálták boldoggá tenni férjüket.
Kutatások viszont azt mondják, hogy a magukat feministának tartó nők kiegyensúlyozottabb párkapcsolatról és tartalmasabb szexuális életről számolnak be.

Nevessetek együtt!

Az önfeledt kacaj csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetedben, így kevésbé leszel ingerlékeny. Márpedig a párkapcsolati viszályok egyik legfőbb oka a feszültség, mivel egy fárasztó nap után a feleknek már a mindennapi apróságok nyugodt megvitatásához sincs energiájuk.
Ne hagyd, hogy egy házsártos munkatárs vagy közeli határidejű projekt közétek álljon! Nézzetek meg együtt egy vicces filmet ahelyett, hogy zsörtölődnétek!

Egyikőtök se cigizzen!

Meglepő adat, de azoknál a pároknál, amelyek egyik tagja dohányos, 75%-kal nagyobb a válás esélye.
Ez annak tudható be, hogy a nikotinfüggőséggel járó egészségügyi és higiénés mellékhatások próbára teszik a kapcsolatot. Magyarán szólva senki sem akar hosszú távon egy hamutartóval csókolózni…

Igen, igen, igen!

Most nem a hálószobai lelkesedésre gondolunk, hanem arra, hogy a mindennapi szituációk során is érdemes pozitívan reagálnod a párod mondanivalójára. Ha figyelmesen hallgatod őt, időnként nyugtázd a hallottakat, és kerüld el a negatív reakciókat! Tehát dicsekvés esetén dicsérd meg, amennyiben panaszkodik, akkor pedig közös sajnálkozás helyett derítsd jobb kedvre!Előfordulhat, hogy úgy gondolod: ilyen apróságok már nem elegendőek a kapcsolatotok helyreállításához. Ilyenkor érdemes megfontolni a külső segítség igénybevételét. Ez akár egy olyan családtag vagy barát is lehet, akiben mindketten megbíztok, és hármasban leültök megbeszélni a gondokat. A leghasznosabb azonban, ha fölkerestek egy párkapcsolati tanácsadót, aki pszichológiai háttértudással járul hozzá a javuláshoz.

Pihe-puha kanapé a nappaliban

Talán nem is feltételeznéd, hogy egy bútornak köze lehet a kapcsolatotok minőségéhez, de a Harvard és a Yale Egyetem kutatói rájöttek: a felület keménysége, súlya, alakja és anyaga meghatározza a hangulatot.
Egy kényelmes kanapé tehát szabályosan megnyugtat – még akkor is, ha a létező legidiótább tévéműsort nézitek rajta összebújva!

Magánélet és munka egyensúlya

Bizonyos szakmák esetén – mint például az ápolók és a tanárok köreiben – magasabb válási rátát lehet megfigyelni, mint a társadalom más csoportjainál. Ez annak tudható be, hogy a gondoskodást igénylő hivatások lelkileg is kimerítőek.
Persze, nem kell lemondanod a szakmádról, hogy nyugi legyen otthon. Elég, ha odafigyelsz rá, hogy ne terheld a párod a betegek vagy az iskolában tanuló gyerekek gondjaival.

Vigyorogtatok a tablóképeteken

Sokan legszívesebben elásnák az érettségi előtt készült fotóikat, pedig azok jóval többről árulkodnak, mint hogy milyen is volt a frizuradivat akkoriban. Egy amerikai tanulmány szerint, amely több mint 650 fő bevonásával készült, a tablóképükön csak visszafogottan vagy egyáltalán nem mosolygók háromszor nagyobb eséllyel váltak el később, mint teli szájjal vigyorgó társaik.
A tudósok úgy vélik, az alapvetően vidám karakter jobb párkapcsolati esélyeket feltételez.

Mindig kialusszátok magatokat

Egy álmatlan forgolódással töltött éjszaka tönkreteheti a napod, ha pedig egymás után több is következik, akár a párkapcsolatod is zátonyra futhat. Ez ördögi kör, mivel a kiegyensúlyozottság és az idegrendszeri működés kölcsönhatásban vannak.
Magyarán előfordulhat, hogy azért veszekszel a pasiddal, mert az alváshiány miatt ingerlékeny vagy, ám másnap éppen a konfliktus nem hagy nyugodni.

A hálószoba nemcsak alvásra van

Az Egyesült Államokbeli Tennessee Egyetem szakértői kimondták: a jó szex segít leküzdeni a boldogságdeficitet.
Egyszerűen mindketten jobb színben látjátok a világot utána, tehát le a fejfájással és a többi kifogással!

A házimunka megosztása

„A levittem a szemetet” vagy „elmosogattam, drágám” akár a világ legromantikusabb mondatai is lehetnek. A lényeg, hogy soha egyikőtök se vegye természetesnek, hogy valamit elvégez a másik helyett. Osszátok meg a feladatokat idő, energia és preferencia szerint, és ne mulasszátok el megköszönni a másik erőfeszítéseit!Kétrészes cikksorozatunk elolvasásával összesen 14 párkapcsolat-erősítő tippel lettél okosabb. Az ilyen tanácsok olyanok, mint a divat: tálaláskor egy kicsit töménynek és idegennek hatnak, de ha sikerül a saját képedre formálni és alkalmazni őket, egyenes út vezet ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!